Ljudi
ljudi/18.02.2019.

Preminuo cenjeni profesor Slobodan Perović

ljudi
  • royalfamily.org
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Profesor dr Slobodan K. Perović, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu preminuo je juče u Beogradu. Važio je za jednog od poslednjih velikih profesora ove visokoškolske ustanove.

Matični predmet mu je građansko pravo, posebno obligaciono pravo, a kao dugogodišnji šef Katedre za građansko pravo i predsednik postdiplomskih studija bio je vodeći stručnjak pod čijim su mentorstvom rađene brojne doktorske i magistarske i doktorske disertacije. Dugogodišnji član i predsednik brojnih univerzitetskih tela.

Rođen je 1932. godine u Prokuplju, od oca Krste i majke Milice Vasiljević. Osnovnu školu učio u Kragujevcu, gimnaziju u Drugoj muškoj u Beogradu. Diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu (1956), na istom fakultetu doktorirao (1963), na kome je biran u sva univerzitetska zvanja: asistent (1958), docent (1964), vanredni profesor (1969), redovni profesor (1977). Matični predmet: Obligaciono pravo. Šef Katedre za građansko pravo i dugogodišnji Predsednik postdiplomskih studija.

Bio je član Slovenačke akademije nauka i umetnosti, Društva za komparativno pravo u Parizu, Društva prijatelja francuske pravničke kulture u Parizu, kao i član Pravnog saveta Jugoslavije.

Predsednik Naučnog društva Srbije i Predsednik Udruženja pravnika Jugoslavije. Osnivač Kopaoničke škole prirodnog prava. Arbitar međunarodnih arbitraža i Spoljnotrgovinske arbitraže u Beogradu.

Glavni urednik časopisa „Pravni život“ i časopisa „Naučni pregled“, član Uređivačkog odbora časopisa „Arhiv za pravne i društvene nauke“. Glavni redaktor Enciklopedije imovinskog prava (1978) i glavni redaktor Komentara Zakona o obligacionim odnosima (1995). Predsednik Uređivačkog odbora biblioteke „Klasici jugoslovenskog prava“. Glavni redaktor Opšte enciklopedije prava (u radu). Rukovodio je petogodišnjim naučnim projektom pod nazivom Konstituisanje Srbije kao pravne države.


PROČITAJTE I:

SMENJEN ČUVENI SRPSKI GENETIČAR DR MIODRAG STOJKOVIĆ


Učestvovao je na brojnim naučnim simpozijumima, domaćim i inostranim (preko 50), najčešće sa glavnim referatom ili nacionalnim referatom. Autor je više knjiga, udžbenika i monografija, naučnih studija i više stotina radova publikovanih u domaćim i inostranim izdanjima iz oblasti građanskog prava, komparativnog prava i filozofije prava.

Ukupnim opusom u ovim oblastima prava, uticao je na razvoj pravne teorije i prakse i po tom osnovu stekao naučni autoritet i ugled u zemlji i inostranstvu.

U literaturi civilnog prava, posebno obligacionog, autor je sistematskih dela, monografskih rasprava, kao i brojnih studija.

Autor je mnogih knjiga, medju kojima su: Obligaciono pravo, Formalni ugovori u gradjanskom pravu, Zabranjeni ugovori u imovinskim odnosima, Retroaktivnost zakona – teorija sukoba zakona i vemena, Pravno-filozofske rasprave, Prirodno pravo i sud, Pravda i stecena prava, Komutativna pravda i naknada stete, Pravna drzava i kriza pravnog sistema, Teorija javnog poretka, Ugovor ako akt moralne i pravne civilizacije, Pravda i dostojanstvo suda, Svojinsko pitanje, Vratimo se skoli prirodnog prava, Heksagon prirodnog prava, Izmedju culnosti i umnosti prava, Tri zablude-prepreke uspostavljanju pravne drzave, Legalitet prirodnih prava, itd.


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA: 

ODLAZAK DUŠANA MAKAVEJEVA

SEĆANJE NA NEBOJŠU GLOGOVCA


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
Marko T
18.02.2019.

Saucesce porodici. Veliki pravnicki um je otisao, neponovljivi!!! Imao sam cast da me ispituje na pravosudnom ispitu. Neka pociva u miru.

User
Milica
18.02.2019.

Bio je dobar čovek, dobar pravnik, dobar profesor! Saučešće porodici Perović!

Vidi sve komentare
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box