Ljudi
ljudi/5.01.2019.

Počeo peti protest "Jedan od pet miliona"

ljudi
  • Milica Piletić
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: Milica Piletić


Peti protest građana protiv nasilja pod sloganom "Jedan od pet miliona" počeo je u 18 sati u Beogradu. Na protestu su najpre govorili glumci Radoslav Milenković i Branislav Trifunović, a zatim su građani krenuli u šetnju beogradskim ulicama.

Na čelu kolone su veliki transparenti "Jedan od pet miliona" i "Stop krvavim košuljama" i dobošari.

Ispred kolone je kamion sa ozvučenjem sa koga se pušta muzika, između ostalog, i pesma grupe SevdahBABY "Barbara, The Singing Bot". Okupljeni nose srpske zastave, transparente "Počelo je", "Ti brojiš, mi odbrojavamo", duvaju u pištaljke i trube.

Na platou ispred Filozofskog fakulteta gde je protest počeo deljene su razglednice sa fotografijom sa prethodnih protesta na kojima piše "Subota je u Beogradu. Jedan od pet miliona".

Nema zvaničnih potvrda o broju učesnika na protestu, ali je reporterka N1 rekla da su pored nje, prošle "hiljade građana".

Glumac Bane Trifunović je na početku protesta pročitao pismo upućeno glavnom uredniku RTS-a Draganu Bujoševiću, u kojem ga, između ostalog, poziva da se povuče s tog mesta, jer je, kako kaže, zloupotrebio svoj položaj i poručio mu: "Dragane Bujoševiću, nije srpski ćutati".

"Bujoševiću, vreme je da te građani podsete na neke činjenice. Građani koji plaćaju pretplatu za javni servis podsećaju te da si odgovoran javnosti i gledaocima, a ne političkim interesima vlasti. Građani te podsećaju da si u obavezi da poštuješ pravo građana da znaju istinu, da ne koristiš javni servis u propagandne svrhe, da nemaš pravo da menjaš činjenice i obmanjujes javnost", kazao je Trifunović sa govornice.

Glumac Radoslav Rale Milenković je, govoreći na protestu, rekao da okupljeni građani nisu "ni gluplji, ni lenji, ni veći ološ, ni veći neradnici, ni izdajnici, od bilo kog običnog čoveka u svetu".

"Mi smo mi, nismo mi ni gluplji, ni lenji, ni veći ološ, ni veći neradnici, ni izdajnici, od bilo kog običnog coveka u svetu...I zato imamo pravo da svi mi - ološ, šljam, lenštine i izdajnici, kao i ovo malo finih ljudi među nama, živimo normalno u zemlji u kojoj su zakoni jednaki za sve i u kojoj od svog rada možemo da hranimo svoje porodice", kazao je Milenković.

Organizatori su ranije na Fejsbuk stranici "Stop krvavim košuljama" objavili zahteve, među kojima "da MUP prebrojava kriminalce, a ne demonstrante", "Da se zapošljavamo znanjem, a ne partijskom knjižicom", "Da se grad kiti SMS porukama, a deca leče državnim novcem".


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

ODAVNO NAM NIJE SMEŠNO

STUDIO B: ZAŠTO JE GAJŠEK DOBIO OTKAZ?

MIHAILO MEDENICA, KOLUMNA - BARBARA, IZVINI, ZAISTA IZVINI


Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada.

Zahtevi su prošireni, traži se pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Na poslednjem protestu 29. decembra zatražena je i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box