Ljudi
ljudi/28.02.2019.

Pančiću uručena nagrada "Tanja Petrović"

ljudi
  • Lela Milivojević
  • Lela Milivojević
  • Lela Milivojević
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Lela Milivojević
Novinaru i književnom kritičaru Teofilu Pančiću, ovogodišnjem dobitniku nagrade Fondacije “Tanja Petrović” za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima nagrada je danas uručena u Jugoslovenskoj kinoteci.

Iz Fondacije “Tanja Petrović" saopšteno je da je danas „malo autora, poput Pančića, koji se prepoznaju već po prvoj rečenici koju napišu“.


„Za Teofila je kultura polazište sa kojeg se svet oko nas posmatra i definiše. On govori kao što i piše – jasno, direktno, utemeljeno, pametno. Kada za sto godina neko bude hteo da zna šta se događalo, čitalo ili pisalo na ovim prostorima, najtačnije opise moći će da nađe baš u Teofilovim rečima“, navodi se u saopštenju Fondacije osnovane u znak sećanja na prerano preminulu Tanju Petrović, koja je kao novinar, urednik i autor u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i kao gradski sekretar za kulturu, svoj profesionalni život posvetila ovoj oblasti i njenom medijskom promovisanju.

Teofilu Pančiću nagradu je uručio prošlogodišnji dobitnik Ivan Medenica, pozorišni kritičar i umetnički direktor BITEF-a. Pančić je, primajući priznanje, rekao da mu je posebno značajno jer nosi ime njegove koleginice, čiji rad je voleo i cenio, kao i što je jedinstveno na ovim prostorima za doprinos kulturi u medijima.

On je pročitao deo svoje nove kolumne u današnjem Vremenu.

Pokušao sam da uredim svoj život, da budem okružen onim što volim i o tome pišem, da to bude moja profesija i hobi i java i san, i nemir i strast, što znači da sam doživotno čovek bez profesije, koji ne radi ništa, jer rad je i kuluk i muka, kao kod našeg predsednika koji svakog jutra zaljubljeno čestita sebi što je uopšte ustao, a ja se nikad nisam mučio, vazda sam radio samo ono što me je veselilo, rekao je Pančić.

To je samo pusto uživanje, skrušeno priznajem, ali se ne kajem. Onda se nađu ljudi koji te za to nagrade, svašta, a toliki trudbenici kulture i medija se pate, niko da ih ni milo pogleda. Nepravda, pa to ti je, zaključio je Pančić. 


Iz Fondacije "Tanja Petrović" navode da je Teofil uporni hroničar svakog trenutka koji bismo da zaboravimo, bespoštedan u kritici, a nesebičan u otkrivanju i preporukama šta da čitamo, slušamo, gledamo.

"I takav je već decenijama, od 1991. kada ga pamtimo po prvim tekstovima u ‘Vremenu’, čiji je član redakcije od 1995. godine. U međuvremenu zavoleli su ga čitaoci ‘Naše Borbe’, ‘Feral Tribjuna’, ‘Globusa’, ‘Dana’, ‘Sarajevskih svezaka’, ‘Dnevnika’, ‘Vojvodine’, ‘Pobjede’, ‘Monitora’, njegovi tekstovi su prelazili granice regiona, pa i kontinenata. Nezaobilazan je i u digitalnom svetu, na portalima poput ’Autonomije’ ili ’Slobodne Evrope’. Deo tih tekstova našao se i u knjigama, napisao ih je 21.

Mi smo Nagradu ‘Tanja Petrović’ za doprinos širenju kulture u medijima zamislili kao podsticaj za kolege koji u retkim rubrikama kulture u ovdašnjim medijima pokušavaju da nađu svoj prostor i kao priznanje onima koji ne odustaju od tema koje nisu za naslovne stranice. Teofil je, koliko znamo, bar jednom bio i na naslovnoj, kada su ga na autobuskoj stanici, pre nepunih devet godina, huligani pretukli metalnom šipkom.

Nije se ni to dogodilo slučajno. Jer nije kultura za Teofila nešto zbog čega nam je lepše, već polazište sa kojeg se svet oko nas posmatra i definiše. On govori na isti način kao što piše, direktno, jasno, utemeljeno, pametno. Kada za sto godina neko bude hteo da zna šta se događalo, čitalo ili mislilo na ovim prostorima, jedan od najtačnijih opisa moći će da nađe baš u Teofilovim rečima."


KOLUMNE TEOFILA PANČIĆA PROČITAJTE OVDE.


Teofil Pančić je šesti dobitnik nagrade Fondacije "Tanja Petrović", posle Ivana Medenice, Petra Pece Popovića, Bojane Andrić, Žikice Simića i Milana Vlajčića. Nagrada mu je danas uručena u Jugoslovenskoj kinoteci 28. februara, na dan rođenja Tanje Petrović, novinarke, urednice i autorke u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i gradske sekretarke za kulturu Beograda, koja je profesionalni život posvetila kulturi i njenom medijskom promovisanju.


Specijalnu plaketu za entuzijazam Fondacija, zbog izuzetnog angažmana i kvalitetnog programa, ove godine dodeljena je mladim organizatorima "Bašta festa" u Bajinoj Bašti. 

"Bašta fest" je internacionalni festival kratkog igranog filma, koja se održava svakog prvog vikenda u julu i traje četiri dana. Glavni program ovog festivala je takmičarskog karaktera i njihovu organizaciju vode selektori festivala, reditelj Nikola Ljuca i umetnička direktorka Maja Šuša. Za izbor nagrađenih učenika zadužen je tročlani žiri Bašta festa koji čine afirmisani autori i umetnici iz oblasti filma.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.