Ljudi
ljudi/12.12.2018.

Pala prva ostavka u Ilustrovanoj politici

ljudi
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaSavetnik glavnog i odgovornog urednika Ilustrovane politike Goran Kozić, podneo je ostavku uz obrazloženje  „Zaključio sam da je moj pristup uređivanju novina neprihvatljiv.

Izvinjavam se svima koje sam svojim načinom pisanja uvredio, ili ponizio. Izvinjavam se svojoj porodici, svojoj deci i državnom vrhu“, naveo je Kozić.

Nova naslovna strana Ilustrovane politike opet  je izazvala osudu javnosti, Ministarstvo kulture i informisanja izražava žaljenje što ni nova naslovna stranica Ilustrovane politike nije po merilima dobrog ukusa.

Kako su naveli iz Ministarstva, to se dešava po drugi put u poslednje vreme, odudarajući od duha višedecenijskog koncepta ove revije, navodi se u saopštenju koje su dostavili medijima.

Zbog predhodne naslovne Ilustrovane politike „Psi su pušteni“, savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević dala je ostavku na mesto člana Nadzornog odbora Politike A. D.

Podsećamo, naslovna strana Ilustrovane politike sa natpisom „Psi su pušteni“ i propratnim tekstom koji poziva na linč svih nezavisnih novinara i medija, nije zgrozila samo medijske poslenike u Srbiji, već i zaposlene u toj kući koji nisu znali da će najnoviji broj Ilustrovane ovako izgledati, niti da će ovakav sramni tekst ugledati svetlost dana.

Ministarstvo je najavilo da će istrajati u osudama „pojava netolerancije i isključivosti u javnom prostoru”.

„Ilustrovana Politika” objavila je na naslovnoj strani izdanja od ponedeljka  likove novinarke Ljiljane Smajlović, predsednika Upravnog odbora Fonda B92 Verana Matića i ambasadora SAD-a u Srbiji Kajla Skota na slici Bogorodice kako hrani Isusa uz naslov „Verane, Verane, šta to radiš, mamografu jedan”.

Te novine, koje su u državnom vlasništvu, objavile su 30. oktobra naslovnu stranu sa natpisom „Psi su pušteni” i prateći tekst čiji je autor Đorđe Martić, a koji je upućen protiv nezavisnih novinara i medija. 


PROČITAJTE I:

ČISTKA NA STUDIJU B - SPREMNO 30 OTKAZA

UNS O "SLUČAJU" BARBARE ŽIVOTIĆ

ZAŠTO UNS NE REAGUJE NA KESIĆA I DRAŽU?


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije je danas osudila naslovnu stranu „Ilustrovane politike”, na kojoj se, kako ističe, na skandalozan i uvredljiv način vređa dostojanstvo i ugled prikazanih ličnosti, a fotomontažom renesansne slike Bogorodice slikara Đampjetrina, vređaju se verska osećanja pripadnika hrišćanske veroispovesti.

„Ustavom Republike Srbije zabranjena je diskriminacija po bilo kom osnovu, a među osnovama koji su naročito zabranjeni, navode se pol, veroispovest, političko i drugo uverenje. Zakon o zabrani diskriminacije zabranjuje, pored ostalog, ponižavajuće postupanje koje ima za cilj povredu dostojanstva, naročito ako to predstavlja poniženje ili uvredu, a zakonom je propagiranje diskriminacije putem javnih glasila, definisano kao težak oblik diskriminacije”, navela je Poverenica.

Sve navedeno, istakla je Janković, naslovna strana ovog magazina nedvosmisleno prikazuje.

„Prenošenje različitih stavova i polemika u medijima je dozvoljeno, ali je istovremeno, obaveza svih medija da poštuju profesionalne i etičke standarde izveštavanja”, zaključuje Poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box