Ljudi
ljudi/27.03.2019.

MSP traži hitan odgovor iz Pariza

ljudi
  • Nataša Pejin
Autor fotografije:
Piše: Gordana Tadić


Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zatražilo je od Ambasade u Francuskoj hitan odgovor u vezi sa uklanjanjem izložbe.

"Ne znamo još šta se desilo, tražili smo izjašnjenje iz Pariza. Ne možemo da arbitriramo odavde", rekao je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović.

Odalović je za Tanjug rekao da se odgovor očekuje brzo jer je zahtev bio hitan, prenosi Srna.

Podsetimo, naš magazin je sinoć pisao da je izložba Istorijskog muzeja Srbije o stradanju Srba tokom NATO bombardovanja koja je u Kulturnom centru Srbije u Parizu uklonjena jutros je brzopotezno vraćena kao da se ništa nije ni dogodilo tokom prethodna dva dana.

Izgleda da je direktoru Radoslavu Pavloviću i ambasadorki jedino bilo važno da slike koje  svedoče o agresiji NATO na našu zemlju 1999. godine ne budu vidljive na konferenciji koja je održana u prostoru Kulturnog centra Srbije u Parizu, a kojoj je prisustvovalo 20 vojnih atašea, kako nam je potvrdio sam Pavlović.

Otvoreno je mnogo pitanja na koja dobijamo delimične odgovore.

Nataša Pejin, koordinator za odnose sa medijima u ovoj ustanovi, sinoć je izjavila da je Radoslav Pavlović, direktor Kulturnog centra Srbije u Parizu, u kome je izložena postavka o stradanju Srba tokom NATO bombardovanja, naredio da se ova postavka ukloni zbog posete oficira NATO-a, iako je otvorena u subotu uveče 23. marta.

Nalog o uklanjanju izloženih slika, kako je prenela Pejin Pavlovićeve reči, stigao je iz naše ambasade u Parizu, pod izgovorom, kako Pejin ponovo citira direktora Centra, "da oficirima Nato ne bilo neprijatno" na prijemu koji je organizovan 25. marta u 18 časova.

Radoslav Pavlović za Kaleidoskop media kaže da izložba nije sklonjena (?!?), iako postoje fotografije koje govore suprotno, te da se nalazi u prizemlju i galeriji na prvom spratu, kao i da će trajati po planu do 12. aprila 2019. 

- Na konferenciji je učestvovalo dvadeset vojnih atašea iz Rusije, Portugalije, Grčke, SAD, itd. Najbrojniji su bili ruski oficiri. Na panelu su govorili francuski pukovnik Ogar, admiral Lakaj i drugi. Opšti stav je bio da je 1999. izvršena agresija na SRJ i da se tako što više ne sme ponoviti, kaže Pavlović.

PROČITAJTE I:

PONIŽENJE SRBIJE U KULTURNOM CENTRU SRBIJE U PARIZU

PROČITAJTE ODGOVOR RADOSLAVA PAVLOVIĆA, DIREKTORA KULTURNOG CENTRA U PARIZU ZA NAŠ MAGAZIN:

SRAMNE PARISKE IGRE U KC SRBIJE 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box