Ljudi
ljudi/1.10.2019.

Miodrag Stojković: Nisam napustio Srbiju

ljudi
  • Printscreen / YouTube
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / RTSJedan od vodećih svetskih genetečara Miodrag Stojković poručio je sa Harvarda da rodni Leskovac i Srbiju nije napustio, već da je otišao po malo znanja kako bi njegov rad na polju steriliteta bio još uspešniji, prenosi Radio-televizija Srbije.

Odlazak doktora Miodraga Stojkovića u Ameriku u maju ove godine izazvao je brojne polemike, podseća RTS.

Ponuda vodećeg svetskog univerziteta da dve godine vodi projekat o mogućnosti primene matičnih ćelija u lečenju steriliteta ne propušta se, poručuje ovaj naučnik.

„Želja da budem na izvoru te nauke je u ovom trenutku pobedila i ja sam sad trenutno na Harvardu sa velikom nadom da sve to znanje što pre donesem u Leskovac“, rekao je Stojković.

Naučnik koji je prvi u svetu klonirao ljudske matične ćelije u medicinske svrhe, posle rada u prestižnim istraživačkim centrima bez mnogo razmišljanja odlučio se na povratak. Dokaz da je napravio dobar korak su bebe začete u Leskovcu. Panoi sa fotografijama koje stižu iz celog sveta postaju pretesni.

„Ja sam uvek bio da neko kada ode negde u inostranstvo pokupi što više tog znanja i to znanje donese kući“, rekao je Miodrag Stojković. Dodaje da, ipak, ostaje žal za Bankom matičnih ćelija, a koliko je važno da je Srbija što pre dobije, kaže, potvrđuje nedavno gašenje banke u Švajcarskoj gde su mnogi naši građani čuvali svoj genetski materijal.

Ko je Miodrag Stojković

Sa više od 200 radova na SCI listi i više od 13.300 citata, te H indeksom 60, profesor Miodrag Stojković najpoznatiji je i najpriznatiji naučnik u Srbiji. Jedan je od najeminentnijih naučnika u oblasti matičnih ćelija na svetu.

Profesor Stojković bio je član tima koji je izveo prvo kloniranje životinje u Evropi. Rukovodio je timom koji je izveo prvo kloniranje ljudskog embriona u terapeutske svrhe na svetu, navode, izmedju ostalog, članovi katedre za matične ćelije na kragujevačkom Fakultetu medicinskih nauka.

Profesor dr Miodrag Stojković nedavno, podsetimo, uprkos referencama i naučničkoj reputaciji u akademskoj i široj zajednici, nije prošao proceduru za prijem u Srpsku akademiju nauke i umetnosti. Preovlađujuće mišljenje javnosti je da u SANU nije primljen iz političkih razloga. Profesor Stojković je, naime, dugogodišnji član Demokratske stranke, čiji je bio i narodni poslanik, što je, po svemu sudeći, "greh", koji se u današnjoj Srbiji nikako ne prašta.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box