Ljudi
ljudi/1.10.2019.

Miodrag Stojković: Nisam napustio Srbiju

ljudi
  • Printscreen / YouTube
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / RTSJedan od vodećih svetskih genetečara Miodrag Stojković poručio je sa Harvarda da rodni Leskovac i Srbiju nije napustio, već da je otišao po malo znanja kako bi njegov rad na polju steriliteta bio još uspešniji, prenosi Radio-televizija Srbije.

Odlazak doktora Miodraga Stojkovića u Ameriku u maju ove godine izazvao je brojne polemike, podseća RTS.

Ponuda vodećeg svetskog univerziteta da dve godine vodi projekat o mogućnosti primene matičnih ćelija u lečenju steriliteta ne propušta se, poručuje ovaj naučnik.

„Želja da budem na izvoru te nauke je u ovom trenutku pobedila i ja sam sad trenutno na Harvardu sa velikom nadom da sve to znanje što pre donesem u Leskovac“, rekao je Stojković.

Naučnik koji je prvi u svetu klonirao ljudske matične ćelije u medicinske svrhe, posle rada u prestižnim istraživačkim centrima bez mnogo razmišljanja odlučio se na povratak. Dokaz da je napravio dobar korak su bebe začete u Leskovcu. Panoi sa fotografijama koje stižu iz celog sveta postaju pretesni.

„Ja sam uvek bio da neko kada ode negde u inostranstvo pokupi što više tog znanja i to znanje donese kući“, rekao je Miodrag Stojković. Dodaje da, ipak, ostaje žal za Bankom matičnih ćelija, a koliko je važno da je Srbija što pre dobije, kaže, potvrđuje nedavno gašenje banke u Švajcarskoj gde su mnogi naši građani čuvali svoj genetski materijal.

Ko je Miodrag Stojković

Sa više od 200 radova na SCI listi i više od 13.300 citata, te H indeksom 60, profesor Miodrag Stojković najpoznatiji je i najpriznatiji naučnik u Srbiji. Jedan je od najeminentnijih naučnika u oblasti matičnih ćelija na svetu.

Profesor Stojković bio je član tima koji je izveo prvo kloniranje životinje u Evropi. Rukovodio je timom koji je izveo prvo kloniranje ljudskog embriona u terapeutske svrhe na svetu, navode, izmedju ostalog, članovi katedre za matične ćelije na kragujevačkom Fakultetu medicinskih nauka.

Profesor dr Miodrag Stojković nedavno, podsetimo, uprkos referencama i naučničkoj reputaciji u akademskoj i široj zajednici, nije prošao proceduru za prijem u Srpsku akademiju nauke i umetnosti. Preovlađujuće mišljenje javnosti je da u SANU nije primljen iz političkih razloga. Profesor Stojković je, naime, dugogodišnji član Demokratske stranke, čiji je bio i narodni poslanik, što je, po svemu sudeći, "greh", koji se u današnjoj Srbiji nikako ne prašta.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.