Ljudi
ljudi/19.03.2019.

Kako do abolicije uhapšenih na protestu?

ljudi
  • Tviter
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

Pokret Dveri saopštio je da su saslušanja uhapšenih učesnika protesta „Jedan od pet miliona“ počela jutros u Beogradu i pozvao medije da „isprate ishod tih saslušanja i alarmiraju javnost“ s obzirom da se, kako je ocenjeno, „radi o politički motivisanim hapšenjima“.

Dveri su u saopštenju navele da je u sudu u Katanićevoj ulici u toku saslušanje Uroša Savića, člana tog pokreta iz Aranđelovca, koji je uhapšen u nedelju u Beogradu i koji je po navodima Dveri, „tučen u policijskoj stanici“.

Organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ saopštili su da je policija juče uhapsila organizatore tih skupova Miodraga Simovića i Krstu Tomkovića, redara na protestima Uroša Savića, studenta Fakulteta političkih nauka Stefana Simića, studenta Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Zdravka Fijata, kao i mladiće Stefana Novakovića, Miloša Dekića, Nikolu Dragosavljevića, ali i srednjoškolca Pavla Cvejića.

Zdravko Fijat je posle zadržavanja u stanici policije pušten, dok je Stefan Simić dobio novčanu kaznu i pušten je na slobodu.

Ostali uhapšeni su odvedeni kod sudije za prekršaje i nekima od njih određena je kazna zatvora od 30 dana, a ostali su pozvani da dođu ponovo danas u Prekršajni sud.

Tokom protesta za vikend osam ljudi je privedeno zbog krivičnih dela, a devet zbog prekršaja. Predsednik Vučić traži od nadležnih da oslobode sve učesnike protesta koji su prekršajno kažnjeni, zbog nasilnog upada u RTS i tokom protesta ispred Predsedništva. Predsednik Prekršajnog suda u Beogradu, Milan Marinović, izjavio je za RTS da je zakonski i po Ustavu moguće pomilovanje predsednika Republike. Takođe, policija može da odustane od zahteva za prekršajni postupak.

Milan Marinović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da su Ustavom regulisana abolicija kao amnestija i kao pomilovanje predsednika.

Amnestija, kao akt koji daje Narodna skupština, odnosi se na neodređeni broj osoba za određeno krivično delo i one mogu biti oslobođene gonjenja ili izvršenja kazne. Pomilovanje je akt koji donosi predsednik i odnosi se na istu stvar, ali poimenično određenoj osobi.

Marinović ističe da je zakonski i po Ustavu moguće pomilovanje aktom predsednika Republike, ali da ne zna da li je procedura pokrenuta za konkretan slučaj.

Kako je rekao, privedeni tokom protesta za vikend nisu pravosnažno osuđeni i u tom slučaju obe strane u postupku imaju pravo žalbe. Ima nagoveštaja da su već juče prispele neke žalbe i očekuje se da prođe rok od 48 časova.

Nakon toga, Prekršajni apelacioni sud odlučuje u veoma kratkom roku.

Međutim, Zakon o prekršajima daje mogućnost podnosiocu da odustane od svog zahteva sve do pravosnažnosti presude. To u praksi znači da u ovom slučaju policija može da pošalje odustanak od zahteva za prekršajni postupak, naveo je Marinović.

Dodao je da se od šest onih koji su prekršajno kažnjeni, pet nalaze u Padinskoj skeli, a jedan je kažnjeno novčano.

Demonstranti sa fantomkama u nadležnosti Tužilaštva 

Abolicija se neće odnositi na one sa fantomkama, na osobe koje su nosile testeru ili su napadale policiju.

Milan Marinović je objasnio da osobe koje su nosile fantomke i testeru nisu u nadležnosti Prekršajnog suda. Njima je određen pritvor i oni su u nadležnosti Tužilaštva.

U slučaju da neki radnik RTS-a odluči da podnese prekršajnu prijavu protiv nekog od učesnika protesta, predsednik Prekršajnog suda napominje da bi to bilo teško protiv onih koji su već kažnjeni.


PROČITAJTE I:

PROTESTI I IZLAZ NA MALA VRATA

PROTEST: PRAVDA ZA PAVLA CVEJIĆA


Navodi da je to moguće ukoliko se dokaže svojstvo oštećenog i ukoliko se znaju podaci o tom učesniku protesta.

U konkretnom slučaju, kaže Marinović, radnik bi trebalo da dokaže da je bio uznemiren i da nije mogao neometano da obavlja svoj posao. Dodaje da je rok za podnošenje bilo kog zahteva za prekršajni postupak godinu dana.

Milan Marinović je rekao da su protesti i javna okupljanja dozvoljeni, ali da upad u institucije nije dozvoljen. Dodaje da ne želi da prejudicira odluke suda, ali ponavlja da upad u javni medijski servis, sud, bolnicu, ministarstvo, nisu dozvoljeni.

"Iskoristio bih priliku da poželim radnicima RTS-a i drugim medijskim radnicima da im se ovo ne ponovi i da ne dođu u situaciju da ih neko uznemirava na radnom mestu", poručio je Marinović.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.