Ljudi
ljudi/24.02.2017.

Sređivanje dvorišta - o politici i kulturi

ljudi
  • Oksana Toskić
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije organizuje u petak, 24. februara, od 19 časova u kulturnom centru Magacin panel o uticajima projektnog finansiranja na kulturnu produkciju. 

U predstojećem spremanju za proleće, Branka Ćurčić (kuda.org, Grupa za konceptualnu politiku, Novi Sad), Milica Ivić (Matrijaršija), Jasna Dimitrijević (Kolarčeva zadužbina) i Paola Petrić (Fond Hajnrih Bel) će, uz moderiranje Mirjane Bobe Stojadinović, razgovarati o političnosti fondova za kulturu.

Biće reči o uticaju projektnog finansiranja na kulturnu produkciju - na koji način u realnosti funkcioniše veza između novca/moći i kulturne produkcije. Koliko i kako domaći i strani fondovi pod pokrićem dotacija za kulturu i „projekata“ iz oblasti kulture stimulišu i generišu političke sadržaje?

S druge strane, ​kakav odnos umetnici, menadžeri i generalno profesionalci u oblasti kulture uspostavljaju sa ovakvim sistemom​? Šta se dešava ako oni uspevaju da ostvare svoje stvaralačke namere koje se ne poklapaju uvek sa očekivanjima onih koji rad generalno podržavaju? Da li postoji alternativa ovakvom načinu rada (koja ne bi bila ruralni eskapizam)? Na šta treba biti spreman ukoliko neko želi da se odupre ovakvom uzročno-posledičnom redu stvari? Gde su kritički oslonci za promišljanje ovakvih "škakljivih" tema? ​

„Sređivanje dvorišta“ je dijaloška platforma Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije o pitanjima koja su važna za delovanje organizacija i inicijativa civilnog društva u kulturi, a usmerena su na preispitivanje i artikulaciju njihove zajedničke pozicije u odnosu na javne politike, kao i aktivnije delovanje šireg opsega.

Ono je namenjeno uzajamnom preispitivanju i pojašnjenju pojmova bez potrebe da se iznese finalni stav o određenom pitanju, da se međusobno čujemo i pokušamo da se saslušamo i razumemo.

Pročitajte još:

Ovo je naš grad !Ko, ako ne mi?

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.