Ljudi
ljudi/27.12.2016.

Put do energije ljubavi

ljudi
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
Autor fotografije:

Piše: Dragana Nikoletić

U zdravom telu, zdrav duh, učili su nas od malena, ali su samo malobrojni bili toliko srećni kao Jelena Vrzić da ljubav svog života, tačnije – veštinu, pronađu sa 16 godina. Ona je danas učitelj, nosilac crnog pojasa šestog dana i prva žena u nas sa zvanjem majstora aikidoa.

Njoj se teško mogu odrediti godine, a svakako je veoma mladolika ako kaže da se sa aikidom upoznala još 1979.  Pre toga je dve godine „trenirala“ džudo, a ovaj izraz ne može da upotrebi za aikido, kojim se „bavi“ do poslednjeg atoma tela i najsitnije „jedinice“ duše. 

Aikido je i fizička kultura, i filozofija, i način postojanja, njeno shvatanje univerzuma, naglašava Jelena dok nam sipa čaj u svom dođou (mesto za svakodnevno usavršavanje), koji je počeo sa radom pre pet godina.

„Od trećeg razreda osnovne sam bila najjača u razredu i tragala za nečim što može da uobliči i usmeri tu snagu“, priča zacakljenih očiju, u večitom ljubavnom zanosu. Jer, upravo to je značenje reči „aikido“.  Ai je harmonija ili ljubav (jer, kako drugačije?), ki je energija, dok do označava put. Aikido kao jedna od najmlađih borilačkih veština je tako samo sredstvo (oruđe) da se dođe do suštine.

„Suština veštine nije slomiti ruku protivniku, već osetiti ga i postići  njegovu nestabilnost“, siže je kratak i jasan, premda su potrebne i decenije da se učenik, potom majstor, sa tim saživi. Nekada se i ne uspe i sve ostane na površini kao obična fizička vežba. Od svih mudrosti, instant-naučenih iz aikidoa (koji se i ne izgovara kako smo navikli), u srcu mi ostaje jedna: „Snaga je u davanju, uzimanje je momenat slabosti.“

Ono  što možemo metaforički da prenesemo na život, vidno  je i u samoj borbi. Čovek koji napada već je poražen, poručuje sa slike u dođou Morihei Ueshiba, tvorac aikidoa. Napadnutom ostaje „samo“ da  se  uklopi  u kretanje napadača i stavi ga pod kontrolu.  

Preneto na život, davanje znači prenošenje znanja kroz  školu  aikidoa, ali i osmišljavanje  antistres programa  na osnovu sopstvenog višedecenijskog iskustva. Davanje je i osmeh na usnama...

Harmoniju telu daju um, vežbe, ali i ishrana. Od 23-će Jelena ne jede meso, a od pre pet godina  ništa životinjskog porekla, pa ipak ima dovoljno energije za mnogobrojne aktvinosti u kojima učestvuje. Snaga je u veštini preusmeravanja kretanja iz stomaka. Po ovom principu funkcionišu sve borilačke veštine. Do toga se dolazi dugogodišnjim upornim izučavanjem i vežbanjem.

U vreme kad je ona počinjala, u Srbiji se ovom veštinom bavilo svega stotinak ljudi, ali ni u svetu  aikido nije bio mnogo poznat. Danas se aikido  upražnjava  širom cele planete. Veličina i vrednost aikidoa se najbolje osete na međunarodnim susretima i seminarima.

Jelena priča da je imala sreću da joj prvi učitelj bude Jovica Stanojević, izuzetan čovek, uzor mnogima, koji je na žalost preminuo u 33-oj godini. Po njemu je nazvala i aikido klub (Aikido društvo “Jovica Stanojević” ) u kome je učitelj. Jovica je učio od Tade Hirošija, jednim od ljudi sa najvišim zvanjem u aikidou (9. DAN) koji je direktni učenik osnivača aikidoa Moriheja Ueshibe.

Na osnovu iskustva bavljenja aikidoom i drugim oblicima fizičke kulture, Jelena je osmislila autentični anti-stres program (JO-DO)  u kome sam imala prilike da  učestvujem.

U udobnoj odeći, na strunjačama našlo se opruženo sedam dama, različitih generacija. Najstarijoj je 77-a, ali ni u čemu ne zaostaje za ostalima. Vežbe nisu lake za početnike. Osnovni cilj ipak je relaksiranje. 

Ljuljamo se na leđima, prevrćemo, okrećemo, plivamo, istežemo, zamišljajući more, sunce, vetar, kako nas Jelena instruira. Povremeno uzdišemo i zevamo, što je znak da se telo opušta. Ona nas upućuje na meridijane (energetske puteve u telu) koje aktiviramo istezanjem ili masažom. Iako ne pominje emocije, meni se upravo tu nešto desilo, pa sam počela da plačem. Blagotvorne suze prethodile su celokupnom preporodu, koji je, istina, usledio tek sutradan. Nakon čvrstog, okrepljujućeg sna.

Jelena je, s druge strane, iz anti-stresa odmah porinula u aikido. Redovne treninge vodi šest dana u nedelji tokom čitave godine sa izuzetkom vremena koje provodi na seminarima u inostranstvu i Japanu.

Plašim se da je seme koje je u meni ona posejala, palo na neplodno tlo, i da ću i dalje konstantno sedeti za kompjuterom, zgrčenih mišića, pa tako i uma. Opravdanja „nemam vremena“ padaju u vodu pred činjenicom da u Japanu ima vise od 10.000 stogodišnjaka. To možemo direktno povezati sa izuzetnom visokom  kulturom kretanja i ishrane.  

Pročitajte još:

Čarolije moderne vile

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.