Ljudi
ljudi/26.02.2017.

Otkrivamo: Gasi se DK Studentski grad?

ljudi
  • Dom kulture Studenstki grad
  • Dom kulture Studenstki grad
  • Dom kulture Studenstki grad
  • Dom kulture Studenstki grad
  • Dom kulture Studenstki grad
  • Dom kulture Studenstki grad
  • Dopis Ministarstva prosvete
Autor fotografije:

Piše: Jelena Pavlović

Domu kulture Studentski grad krajem ove nedelje stigao je dopis ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, na osnovu koga se zahteva pokretanje inicijative da se Dom kulture „Studentski grad“ pripoji Studentskom kulturnom centru Beograd, a kako se navodi, „u cilju podizanja kvaliteta obrazovanja, bolje organizacije i transparentnosti rada, imajući u vidu istorijat dve ustanove, a na osnovu Odluke o sprovođenju racionalizacije i reorganizacije u sistemu i oblasti obrazovanja i vaspitanja“.

Imajući u vidu visok kvalitet programa i značaj koji u oblikovanju studentske kulture ostvaruje Dom kulture „Studentski grad“ i ako se osvrnemo na aktuelne delatnosti Studentskog kulturnog centra u domenu programske politike, postavlja se pitanje zašto bi se DKSG uopšte pripajao SKC-u, kada su po visini budžeta i broju zaposlenih skoro jednake ustanove? Čini se da je rad SKC-a ovde procenjen u velikoj meri efikasnijim, mada ostaju otvorena pitanja, na osnovu kojih kriterijuma  prevaga nije na strani DKSG? I što je još važnije, od strane koga je takva procena i odluka doneta?

Ministar Šarčević se u dopisu poziva na član 29. Zakona o učeničkom i studentskom standardu. Ovim članom definisane su  nadležnosti upravnog odbora ustanove u vezi sa statusnim izmenama, promenom naziva i sedišta ustanove. Zanimljivo je da se ovde ne radi o toj vrsti promena, već o ukidanju DKSG kao pravnog subjekta, što je pak definisano članom 31. ZUSS koji kaže da “akt o ukidanju ustanove  donosi osnivač“, u ovom slučaju Vlada RS.

Tako je ovo, na više nivoa, pravno zanimljiva sutuacija u kojoj ministar nalaže Upravnom odboru ustanove da donese odluku koja uopšte nije u nadležnosti odlučivanja Upravnog odbora. Ministar, dakle, obaveštava članove UO DKSG kako je zapravo potrebno da donesu odluku da sami sebe ukinu, jer on nema zakonskog načina da to postigne, s obzirom da zaobilazi Vladu RS kao jedninu nadležnu za donošenje odluke, a čiju podršku po ovom pitanju izgleda nije dobio.

Statut DKSG iz 1993. godine u potpunosti je neusklađen sa važećom pravnom regulativom jer duže od 10 godina nije bio formiran Upravni odbor, do novembra 2016. Ni SKC duže od 10 godina nema formiran Upravni odbor. Zbog ovakvog ponašanja aktuelnog osnivača možda je potrebno pokrenuti inicijativu za vraćanje osnivačkih prava ovih ustanova Univerzitetu, jer su ona oduzeta Univerzitetu i preneta na Vladu RS ranih devedesetih godina?

Od 9 članova Upravnog odbora dvoje su predstavnici studenata, a jedan predstavnik Univerziteta. Kako će oni reagovati na ovu „inicijativu“, videćemo uskoro.

Istovremeno, zaposleni kulturni radnici iz ove ustanove oglasili su se na zvaničnoj Facebook strani muzičkog programa Doma kulture Studentski grad, gde je objavljeno neočekivano saopštenje da dolazi do zatvaranja ove kultne kulturne ustanove koja postoji i radi već 43 godine. 

Saopštenje prenosimo u celosti:

Dragi saradnici, kolege, učesnici i prijatelji programa DKSG,

Želimo da vas obavestimo da je naša institucija pred gašenjem. Dobili smo dopis iz kancelarije našeg osnivača, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, da postoji „inicijativa“ o pripajanju Doma kulture Studentski grad drugoj ustanovi, što bi značilo da se programi DKSG, kao i sama ustanova, posle 43 godine postojanja i uspešnog rada ukidaju. Molimo vas, ukoliko ste protiv zatvaranja Doma kulture Studentski grad da nam odgovorite da li dopuštate da vaša imena s mejl adresama, pošaljemo (kao vašu podršku DKSG-u), članovima Upravnog odbora Doma kulture Studentski grad, od kojih u ovom trenutku zavisi naša sudbina. Nadamo se da ćete biti uz nas u narednim danima! Do pobede!

Lada Kapičić Đurić, Pozorišni program

Maida Gruden, Likovni program

Igor Toholj, Filmski program

Milan Sv. Đurđević, Muzički program

Tamara Mitrović, Književni program

Miloš Knežević, Forum

Milan Milosavljević, AFC

Marina Lučić, odnosi s javnošću

Pročitajte još:

Nedoumice oko Paviljona Srbija u Veneceiji

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box