Ljudi
ljudi/28.01.2017.

Stazama Pikasa, Gogena, Fride Kalo...

ljudi
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
Autor fotografije:

Piše: Dragana Nikoletić

Zimski raspust je počeo, većina osnovaca će ga provesti nadoknađujući igranje propušteno na konto učenja. Ali, ne i Milena Rosić, ona će se sva posvetiti slikanju.

To njen talenat sam traži, pa čuvena formula uspeha – jedan odsto dara, a resto rada - može da se protumači ne kao stvar svesne odluke, već nasušne unutrašnje potrebe.  A uspeh je već opipljiv: Milena je dvostruka dobitnica nagrade na Međunarodnom likovnom takmičenju Picasso art contest. Njen rad je (sad već) prošle godine od ukupnih 10 poena, osvojio 9,8 i time bio svrstan u najuspešnije, tzv. „briljantno kreativne“.

Ekspresivna slika Gogena, sa zacakljenim zelenim očima, uverljivo dočaravajući genija, nameće pitanje šta je žiri video kao tu minimalnu falinku, kad je sve savršeno. Svaki detalj, i celokupno.

Važna napomena: Milena je učenica petog razreda OŠ „Mladost“ na Novom Beogradu, gde smo zakazale susret.

Nerada da zalutam u betonskoj džungli Novog Beograda, na mesto susreta uputila sam se ranije. Već sam sedela u holu škole, kad je naišla ona. Tiha, skromna u držanju, kao neko ptiče, stala je u ugao prostorije. Prepoznala sam je odmah, po mapi čvrsto stisnutoj u rukama.

-Ti si Milena?

Samo je klimnula glavom i blagim osmehom uzvratila na čestitke.

Eto i razredne Marte Anđelić, nastavnice srpskog, vodi nas u školsku biblioteku, izmeštenu iz predpraznične buke proslave svetog Save. Odmah se bacam na razgledanje Mileninog opusa.

Mapom dominiraju portreti, dva pomenutog Gogena, sa jakim prisustvom Van Goga u pozadini: talasi zgusnutog plavog vazduha uokviruju tvorca „Tahićanki“. Boje su jake, smele, njihovo nadopunjavanje iskusno, ali nevinost u crtežu pleni još više. Tu je i Frida Kalo, markantna kakva je i bila, sveti Sava u krupnom kadru, nekolicina pejzaža koji posmatrača smeštaju u idilu zime, ili brezov šumarak, ali i mnoštvo izmaštanih prizora. Recimo, grad krivudavih ulica uklopljen u sferu Zemlje.

Ostajem bez daha, a Milena se i dalje tiho smeši. Svaka ti čast, dete!

Sad je sasvim očigledan i njen predani rad nakalemljen na dar.

A sve je počelo kad je Mileni bilo četiri godine, mama je vodila (inače, nastavnica likovnog) po muzejima Nemačke. I, umesto da se „smara“, kako bi to stanje opisali tinejdžeri, ili da vitla po dvoranama, što bi radili njeni vršnjaci, ona je crtala. Kopirala remek dela, ili njima bivala inspirisana.

Isto se dešavalo na svakom novom putovanju, ali i u vrtiću.

„Kad sam bila srećna, pravila sam radosne slike, a kada me je nešto bolelo, slikala sam tužne“, objašnjava otkud tolika ubedljivost.

Majka je bodrila i uporedo čitala „žitija“ velikih slikara, pomenutih, ali i Leonarda da Vinčija i mnogih drugih. Gogen se devojčici najviše svideo zbog „burnog i teškog života“, prvo bankara, a potom avanturiste, „izbeglog“ na Tahiti.

I Frida joj se dojmila, jer ona je umela da iskustveni bol prenese na platno. Kao na originalnom autoportretu, i kod Milene, Fridina ogrlica je od trnja i ostavlja krvave tragove. Međutim, prava bol je u Fridinim očima.

Gogen je, opet, pun mistike, kako Milena opisuje svoje emocije kad je saznala da je dobila nagradu.“Magično“. Vešto osenčenih lica i odeždi, svi njeni uzori, istovremeno i modeli, deluju trodimenzionalno. Kao živi.

„Najviše volim suvi pastel, baš zbog senčenja“, Milena objašnjava. Pa opet zaćuti. Takva je i na času, „prava umetnica“, primećuje razredna, dok je pravi svedok njenog umetčkog razvoja nastavnik likovne kulture, Zlatko Despotović. On smatra prosto neverovatnim Milenine kompozicije. „Većina dece njenog uzrasta ili ne znaju da popune prostor, ili predstavljaju premale predmete“, stručno tumači Milenin iskorak iz svoje generacije. I dodaje niz komplimenata na račun crteža, pristupa i kolorita.

Kako joj to uspeva? Prvo joj nešto padne na pamet, pa onda to skicira, a potom naslika, i „uvek ispadne baš kao što je zamislila“. Samo kadkad joj se učini da možda treba još nešto da doda.

Uredna mapa sugeriše da čuva sve svoje radove, ispostavlja se da su pretpostavke tačne. Slikama se ne zna broja, najuspešnije su izložene svud po zidovima njene sobe. Za jedno, a svako izuzetno delo, potrebno joj je 20 minuta.

Uobičajena zapitkivanja odraslih dece tih godina „šta bi voleo/la da postaneš kad porasteš“, u njenom slučaju su besmislena. „Volela bi da nastavi sa slikanjem“, naravno. „Trudiće se da bude bolja“, njeno je tumačenje putanje uspeha. Okviri Srbije za to čudo od deteta su preuski, pa Milenina majka opet traži kakav novi internacionalni konkurs na internetu.

Lično smatram nedovoljno stimulativnim što dosadašnje nagrade nisu imale veće pokriće od isticanja Mileninog imena na sajtu Picasso art contesta, makar i „jedinog na svetu“, kako je bilo 2015. godine. Ali, Milena je sasvim zadovoljna. Stoga i na pitanje šta voli da joj poklone, kaže: “Dovoljan mi je poklon to što znam da slikam“.

Zato slika kad god joj se ukaže prilika. Kod kuće, na času, kod mame u školi crtanja, bilo na tabli, bilo na papiru, „na temu koju ona zada svojim đacima“. Apstrakciju, kaže ne voli, preferira portrete.

Milena isključivo odgovara na pitanja, inače ćuti i sluša - slika i prilika skromnosti. Da joj to ne zasmeta u životnoj areni, na megdanu sa alama umetničke scene?

Bojazan je izlišna. Njeno prefinjeno tkivo duše dovoljno je jako, protkano uverenjem u svoj dar, a prijemčivo za radne navike.

Iz toga proističe dilema šta se dešava kad se udruže „briljantna kretivnost“ i ekstremna marljivost, iliti vanredni i talenat i rad? Možda za taj uspeh još nije smišljen naziv.

Pročitajte još:

Čarobni svet Dejane Bačko

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
Tanja Vrečko
3.02.2017.

Poštovana urednice, imala sam privilegiju da budem Milenina učiteljica. Ova skromna devojčica, raskošnog talenta, koja zrači pozitivnošću, zaista je zaslužila da o njoj napišete ovako lep tekst.Drago mi je da sam uspela da kroz promociju njenog uspeha i rada, zainteresujem i Vaš časopis. Želela bih da sa Vama i čitaocima ovog časopisa podelim utiske ljudi iz mog okruženja, kako privatnog, tako i poslovnog, o Mileninim radovima. "Zaista mi je bilo zadovoljstvo da pogledam radove Milene Rosić, jer se radi o detetu vanserijskog talenta.O tome govori njen kolorit, potreba da svoju dečiju prirodu, načinom pravog umetnika, iskaže pre svega kroz boju. Sve to nam ukazuje na srećno dete velike širine. Volela bih da, ako Ste u mogućnosti, objavite i elektronski katalog Mileninih radova koji sam joj napravila kao poklon (ART BY MILENA ROSIĆ). fliphtml5.com/pavm/viqm U svakom slučaju Vam se od srca zahvaljujem što Ste imali sluha i krenuli putem priče koja nije tabloidna, već priča o našoj Mileni koja može biti podstrek i drugoj deci da ne odustaju od snova, da nađu način, a ne izgovor!

User
Jelena Lekic
2.02.2017.

Fascinantna devojcica! Ima nade za nasu decu,.. Divan tekst! Hvala vam sto vrednujete prave vrednosti!

Vidi sve komentare