kolumne/28.08.2018.

Pismo gospođi Vineti

  • Sanja Vučetić
Autor fotografije:
Piše: Ljubica R. Kubura

Sećam se, imala sam dvadeset godina kada sam pohađala časove dikcije kod nekadašnjeg spikera Prvog programa Radio Beograda, Miladina Manojlovića. Nema ga više na ovom svetu i Bog da mu dušu prosti, ali mi se tokom tih časova pomalo udvarao, onako nenametljivo i bez bilo kakvih očekivanja, čisto da bi sebi možda dokazao, da ga neki talenti ipak nisu napustili. 

Otišli smo jedan dan posle časa u kafanu Bosna. Pušio je strastveno plavi Partner, pa su mu se kroz dim jedva promaljale poluzatvorene oči. Naručio je lozu, a ja sok. 

- Ljubice, jeste li zbog soka od kajsije tako lepi?- najzad me je upitao. 

Verovatno je tih dana bilo još nekoliko maestralnijih bravura ovog starog šarmera, ali sam ih već zaboravila. Mnogo godina je prošlo od kada mi je dobra dikcija bila važna. 

Moj tata je voleo da se obraća ženama sa: „Proleće se obrušilo u vaše oči“. Našla sam pre godinu dana u maminoj biblioteci knjigu Vojislava Đurića „Lirika u svetskoj književnosti“, sa posvetom:

„Biljani bez povoda trenutnog, već zbog Blagoslova večnog što se proli srećno kroz prvu godinu od večnosti“.

Risto

Mamu, tada mladu doktorku medicine, je moj otac, davne 1985. godine, prilikom njihovog prvog susreta obavestio o svim svojim umišljenim bolestima. Od njih ga je kasnije lečila čitavog života.

 Čitala sam skoro pesme Matije Bećkovića. Stalno mi je tokom moje kratke novinarske karijere spuštao slušalicu, pa mi je ostao u ružnoj uspomeni. Ipak, tako divno kaže: 

„Između dva uporednika dok provirujem glavu,

između dve žiške u slepoočnicama

u pauzama kad radnici piju čađavo mleko

i prašnjavi maslačak lepi se za plućna krila…

Volim te“. 

Ko se danas tako udvara? Ko još danas tako voli? Danas se ne udvaramo, nego se „muvamo“. I ceo taj proces se zaista odvija na neki besmislen način kao što besmisleno i zvuči ta reč, sama po sebi. Uvek se kada mislim o tome, setim „ašikovanja“. Lepa neka reč.

Nemam ništa protiv žargona i sama ponekad ubacim poneki u svoj svakodnevni govor, nemam ništa ni protiv muškaraca koji se „muvaju na savremeni način“, ali mi je nekako žao što nema više onih jezičkih bravura i manira koje obaraju s nogu. Ona udvaranja, za koja ne mogu reći da su pripadala prošlom vremenu, jer su ona za mene, vanvremenska. Nezavisno od profesije, senzibiliteta i temperamenta, udvaranje je bilo puno neke lirike, reči su se nizale kao niske bisera od kojih je svaka bila sjajnija od prethodne.

Međutim za ovakvo stanje stvari ne krivim samo muškarce. Verujem da danas, oni koji stvaraju muziku zveckanjem ključeva audija, imaju više uspeha kod gospođica, od onih koji zavode „rapsodijom reči“. Danas, kada svi sedimo ispred svojih tastatura, ili u rukama držimo nasavremenije mobilne aparate, ne kucamo reči, već zveramo u slike. U nečiji život ulazimo preko instagrama. Zaljubljujemo se u nečije poze, lažne osmehe i prikaze života. Dopuštamo da nas vodi nečija predstava sopstvene stvarnosti, da nam se ona dopadne i da nam se udvaranje svede na samo jedno pitanje - „hoćeš ili nećeš“.

Prepričavao mi je nedavno drug (mada mislim da je pozadinu anegdote izmislio i da je reč o nekoj fori sa interneta) da je jedan Bosanac svojoj sadašnjoj supruzi prvi put u nekom noćnom klubu, prišao sa rečenicom: „Gde ti je papir?“. Ona ga je upitala: „Koji papir?“, „Pa iz kog si ispala bombonice“. Ona se nakon toga zaljubila. A ja sam se smejala drugu i anegdoti. Bolje i to pitanje, nego neko drugo.

Upoznala sam skoro jednog momka. Rekao mi je da mnogo voli Miku Antića.

Počela sam da recitujem kao iz topa: „Gospođo Vineti, sinoć sam opet pokušao da se obesim, a posle sam opet odustao. Čitave noći gledao sam otvorenih očiju u tavanicu i voleo onu drugu ženu“.

„Znaš tu?“- pitala sam.

Znam, znam- rekao je.


PROČITAJTE JOŠ KOLUMNI NA KALEIDOSKOP MEDIA: 

MIHAILO MEDENICA

DRAGOLJUB DRAŽA PETROVIĆ

TEOFIL PANČIĆ

MILICA PILETIĆ

LJUBICA R. KUBURA


POVEZANE VESTI
IZABRANE KOLUMNE

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
Goran
28.08.2018.

Kapa dole...... Divno draga gospodjo Vineti....

reklama box