Književnost
književnost/16.04.2021.

Zoran Paunović o fenomenu Lolite

književnost
  • Oksana Skendžić
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Oksana Skendžić

 

Povodom Svetskog dana knjige Narodna biblioteka Srbije pripremila je izložbu posvećenu Vilijamu Šekspiru i razgovor u vezi sa objavljivanjem kritičkog izdanja romana Lolita Vladimira Nabokova.

U petak, 23. aprila, u 19 sati, biće održan onlajn razgovor u okviru Centra slovenskih kultura pod nazivom „O fenomenu Lolite", a povodom objavljenog kritičkog izdanja romana Lolita Vladimira Nabokova, čiji je priređivač profesor dr Zoran Paunović. Razgovor se održava u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije, bez fizičkog prisustva publike, i emitovaće se uživo preko fejsbuk stranice ove institucije, a potom i u odloženom emitovanju preko jutjub kanala.

Gost razgovora je profesor dr Zoran Paunović, moderator Milena Đorđijević.

U razgovoru će biti reči o paradoksu recepcije romana Lolita, o fenomenu tematizacije sredovečnog perverznjaka estete, o novim čitanjima Lolite, kao i o temama opsesije, zablude i rascepljenosti između misli i stvarnosti.

Lolita Vladimira Nabokova dobila je svoje prvo srpsko kritičko izdanje, jedno od retkih te vrste u svetu. Ono obuhvata (redigovani) ingeniozni prevod Branka Vučićevića i napomene, tumačenja i pogovor profesora Zorana Paunovića. Pred našim čitaocima se prvi put otkrivaju nova značenja i slojevi ovog jedinstvenog dela.

Istoga dana, u Centralnom holu, u 12 sati, u onlajn formatu, biće otvorena izložba „Šekspir u posebnim zbirkama Narodne biblioteke Srbije" čiju je postavku uradila Nađa Stojković Jovanović.


PROČITAJTE I:

ZORAN PAUNOVIĆ: ŽIVOT JE LEPŠI AKO UMETE DA ČITATE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.