Književnost
književnost/5.10.2021.

Zlatibor: Bećkoviću Pesnička povelja

književnost
  • Nikić
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Nikić

 

Povelja manifestacije "Pesničke vatre zlatiborske" dodeljena je najvećem, najglasnijem i najznačajnijem pesniku u Srbiji Matiji Bećkoviću. Ovogodišnje pesničke večeri, održane na Zlatiboru, posvećene su obeležavanju 200 godina od rođenja jednog od najvećih ruskih pisaca Fjodora Dostojevskog.

- Neizmerno smo mu zahvalni što je odlučio da prihvati ovo priznanje u jednoj maloj sredini koja se uhvatila u koštac sa jednim velikim i odgovornim poslom, da stvara projekte u kulturi. Poznato je da danas zbog nedostatka novca svi beže od ulaganja u kulturu, posmatrajući to kao trošak. Po osmi put organizujemo ovu manifestaciju sa našim dragim prijateljem Jovanom Markovićem, koji nam pomaže da uvek obezbedimo ovako važne laureate, kao što je ove godine Matija Bećković, koji je i dobitnik još jednog značajnog priznanja opštine Čajetina, povelje Zlatiborski vidovdanski vitez", izjavio je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Posebnu pažnju publike tokom ove poetske večeri privuklo je pripovedanje laureata, Matije Bećkovića. On je kao nosilac Povelje "Pesničkih vatri zlatiborskih" u 19 časova upalio veliku vatru na Šumatnom brdu kod Spomenika.

Zahvaljujući se na priznanju, Bećković je podsetio da je "veliki engleski pesnik Blejk je rekao da gde se sreću ljudi i planine tu nastaju velika dela. Posebno ovde na Zlatiboru gde je po prvi put u Srbiji obeleženo 200 godina od rođenja Dostojevskog, svetski poznatog, a na Zlatiboru proslavljenog genija za koga se mislilo da je došao sa neke druge planete“. Bećković je dodao da je „Dostojevski bio veliki prijatelj Srbije, koji je smatrao da je potrebno da Rusija pomaže Srbiju bez obzira što mora znati da joj Srbija nikada neće biti zahvalna. To možemo čuti i ovih dana, i te reči kao da su pisane juče, a ne pre čitavih jedan i po vek".

Program u Kulturnom centru Zlatibor počeo je scenom iz jednog od najznačajnijih pozorišnih ostvarenja, predstavom „Idiot“. 

U programu su učestvovali i gosti sa Beogradskih međunarodnih susreta književnika koji su uvek prisutni na „Pesničkim vatrama zlatiborskim“. Ove godine su se predstavili sa svojim pesmama u slavu 200 godina od rođenja Dostojevskog i u čast Matije Bećkovića. Govorili su  Goran Vračar, pesnik iz Istočnog Sarajeva, Radenko Popović, pesnik iz Crne Gore, kao i  Mirjana Ranković Luković, naša zavičajna pesnikinja. Potom su Divna Marić, prvakinja drame Užičkog pozorišta, i Slobodan Ljubičić, prvak drame Užičkog pozorišta, govorili delove jedne od naših najlepših ljubavnih pesama, koju je napisao Matija Bećković za svoju ljubljenu Veru Pavladoljsku.


Tekst je deo projekta “Čajetina-kulturna razglednica” koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Čajetina za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2021. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


PROČITAJTE I:

UŽIČKA SVADBA - POD KONCERTNOM PALICOM ČAUŠA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.