Književnost
književnost/28.06.2019.

Uzbudljivi finiš književne nedelje

književnost
  • Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaVelika završnica 8. Beogradskog festivala evropske književnosti pripada živom klasiku srpske književnosti Ljubomiru Simoviću, slovenačkom romansijeru Vladu Žabotu i domaćem dokumentarnom filmu Intimno o književnosti.

Ljubomir Simović će na sceni festivala premijerno čitati svoje nove pesme u 19 časova. Gostovanje Simovića je jedan od najuzbudljivijih trenutaka Beogradskog festivala evropske književnosti.

Susret i razgovor sa jednim od najpoznatijih i najprevođenijih slovenačkih romansijera Vladom Žabotom očekuju publiku u 20 časova. Žabot je i autor romana „Vučje noći“ koji je uvršćen u međunarodnu antologijsku ediciju 100 slovenskih romana i koji je preveden na više evropskih jezika.

Festival se završava projekcijom dokumentarnog filma Mateje Rackova „Intimno o književnosti“ nastalog po scenariju Vuka Ršumovića i u produkciji Srpskog PEN centra. U filmu „Intimno o književnosti“ deset značajnih savremenih srpskih pisaca govore o deset najznačajnijih srpskih pisaca XX veka u rasponu od Isidore Sekulić, Andrića, Crnjanskog i Selimovića do Pope i Raičkovića, Kiša i Pekića, Tišme i Pavića.

Među naratorima filma nalaze se Vida Ognjenović, Radoslav Petković, Milisav Savić, Mihajlo Pantić, Goran Petrović, Vladimir Pištalo, Dragan Velikić, Laslo Blašković, Vladimir Kopicl i Vojislav Karanović.

Na 8. Beogradskom festivalu evropske književnosti, koji organizuje Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda, u toku je izložba karikatura Predraga Koraksića Corax-a posvećenih velikom američkom pesniku i esejisti Čarlsu Simiću.


PROČITAJTE I:

DRAGAN VELIKIĆ, INTERVJU: NISMO SVI ZVERINJE U CIRKUSU VUČIĆ


Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa „Književnost na filmu“.

Svi programi na Beogradskom festivalu evropske književnosti, uključujući i projekcije filmova, besplatni su.

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box