Književnost
književnost/25.03.2019.

Štulić biografija:Džonijevi nemir i strast

književnost
  • Večernji list
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Prva srpska promocija knjige "Štulić biografija" Hrvoja Horvata, rok kritičara, novinara i kolekcionara gitara iz Zagreba, održana je večeras u UK Stari grad. O najiscrpnijem prikazu karijere Branimira Štulića, njegovom autorskom radu koji je promenio mogućnosti domaće rok muzike, osim autora, govorili su Peca Popović, Petar Janjatović i Teofil Pančić, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice književnog programa u UK Stari grad. 

Horvat je pre nekoliko godina već objavio biografiju frontmena grupe Azra pod naslovom "Fantom slobode". Sada ljubitelji Štulića mogu pročitati dopunjeno izdanje u kojem je Horvat po prvi put ekskluzivno objavio i desetak faksimila sa Štulićevim pesmama.

Horvat je zaokružio Štulićev provokativni životni put: od detinjstva u Skopju, Jastrebarskom i Ninu, do dolaska u Zagreb i studija na Filozofskom fakultetu i jedinstvenog uspeha s pesmama koje je napisao do raspada Jugoslavije. Brojne analize, izjave, intervjui, sećanja kolega i saradnika, kao i Štulićevi neobjavljeni rukopisi i privatne fotografije, povećavaju autentičnost Horvatove knjige.Istovremeno, ona je širi politički, društveni i kulturološki kontekst, u kome je jedan od najboljih kompozitora i tekstopisaca svih vremena, pevač i gitarista s Azrom živeo i radio. Svojim odlaskom u Holandiju, (p)ostao je retko dosledan primer vlastitog stiha ’’jednog dana nema me da nikada ne dođem’’. 

Štulić biografija (izdavač Večernji list, distributer Jugoton) otkriva kako je Džoni tamo stigao i gde je pre toga bio.

Autor knjige Hrvoje Horvat na večerašnjoj promociji u Beogradu je rekao da "Štulić o knjizi misli sve najgore, što je njegovo potpuno pravo". 

Teofil Pančić je ocenio da je Džoni Štulić otišao na vreme.

"Otišao je jer više nije imao šta da kaže. Njegov odlazak je konstruisao mit o spasiocu, koji treba da se vrati i da uvede rajsko stanje“.

Hrvoje Horvat rođen u Zagrebu 1965. Prve tekstove objavljivao u Poletu, radio kao novinar i urednik Vjesnika, piše u Večernjem listu od 2015. Autor je bestselera Fantom slobode o Branimiru Štuliću i proširenog izdanja knjige The Rolling Stones -50 godina. S Darkom Glavanom objavio je knjige The Rolling Stones –Rock’nRoll Babilon i Prljavo kazalište –Sve je lako kad si mlad.

Dobitnik je tri Porin nagrade. Autor je pogovora za hrvatska izdanja biografija Brucea Springsteena Dva srca, Boba Marleyja No Woman No Cry, AmyAmyAmy- priča o Amy Winehouse, stručni je redaktor knjige Istorija panka- Pretty Vacant…


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

STIV AVERIL, INTERVJU - UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2

HARI BENSON: NISAM BIO ROKENROL FOTOGRAF


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box