Književnost
književnost/19.04.2021.

Roman Sonje Ćirić "Glasovi Žute sveske"

književnost
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Spisateljski rad Sonje Ćirić čitaoci su imali prilike da upoznaju kroz nagrađivanu savremenu psihološku dramu za tinejdžere „Neću da mislim na Prag“. Ovaj put nam stiže priča za one „odraslije“, intimna i na trenutke potresna, o savremenim vezama, iluzijama i nadanjima.

Jelena (38) je novinarka nezavisnog nedeljnika, a njen muž Boris (42) filmski je scenarista. Njihov dijalog je sudar monologa. Između njih su njihova ćerkica Lenka (4,5) i Milen (22), Jelenin brat po ocu, i – ćutanje. Knjiga je mogući scenario za film koji se odvija jednog oktobra u Amsterdamu i dva meseca pre toga, jednog utorka, srede, četvrtka i petka u Beogradu.

Sonja Ćirić kaže da je da u romanu „Glasovi Žute sveske“ pokušala da pokaže da ljubav, ako jednom dođe i ostane, ostaje zauvek u nama, iako izgleda da je otišla.

„Ovo je priča o Borisu i Jeleni koji su bili zajedno, celina, njen život je bio i njegov. Onda je jednog dana on osetio da za njega tu nema mesta koliko ga je do tada bilo, a ona nije ništa primetila. Zato Boris i ne može da piše scenario ni o čemu drugom osim o njima, o ’biti zajedno’. Da bi im se to zajedno vratilo. Zvuči kao ljubić, znam. I ne mislim da je to nešto loše, naprotiv, vrlo je moguće da svako od nas u svom životu može da pronađe po neki ljubić. Šta je Žuta sveska i zašto je Milen, Jelenin polubrat, odlučio da ne govori? Sve je u ovoj knjizi o ljubavi, čak i kad zvuči kao da nije.“

Roman „Glasovi Žute sveske“ Sonje Ćirić mogu se pronaći od srede 21. aprila u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari Delfi, kao i na sajtu Lagune.

Sonja Ćirić / Foto: Marija Janković

Novinarka nedeljnika “Vreme”, Sonja Ćirić, dobitnica je Nagrade Niko Garone za 2018. godinu, koju pozorište PATOS dodeljuje za posebno angažovanje novinara, novinskih redakcija i medijskih kuća u oblasti kulture.

U obrazloženju piše da ona već godinama pruža čitaocima mogućnost da kroz tekstove različitih formi upoznaju značajne ličnosti na kulturnoj i umetničkoj sceni, kao i da sveobuhvatno sagledaju probleme i fenomene u oblasti kulture, te kritički promisle o njihovim razlozima i posledicama.


PROČITAJTE I:

"BEOGRADSKI AKVAREL" LJUBICE KUBURE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.