Književnost
moja-kafica
moja-kafica
književnost/3.09.2020.

Prorok 20. veka - biografija "Dostojevski"

književnost
  • Promo / Laguna
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaSlavista Andreas Guski napisao je biografiju jednog od najintrigantnijih književnih stvaralaca 19. veka – Fjodora Mihailoviča Dostojevskog. 

U knjizi „Dostojevski“ Guski sa kritičkom blagonaklonošću slika portret čoveka željnog dokazivanja, koji je s pravom verovao u svoj izuzetan književni talenat. 

Prema rečima Tomasa Mana, „Zločin i kazna“ je „najveći kriminalistički roman svih vremena“. Život samog autora, obeležen spoljnim i unutrašnjim dramama, bio je, međutim, gotovo jednako uzbudljiv kao i njegovi romani. Kad je s dvadeset sedam godina uhapšen iz političkih razloga, Dostojevski je u poslednjem trenutku izbegao izvršenje smrtne presude.

Posle deset godina provedenih u Sibiru vraća se kao potpuno drugi čovek i stupa ponovo na književnu scenu. Kasnije će od poverilaca bežati u inostranstvo, a od materijalne oskudice u kockarsku strast. Obračuni sa svetom njegovog doba učinili su ga „prorokom 20. veka“, kako ga naziva Alber Kami. U svojim delima osvetlio je najtajnije zakutke ljudske duše, koliko prefinjeno toliko i nemilosrdno. 

Andreas Guski, koji je jedan od najboljih nemačkih poznavalaca dela Dostojevskog, prati njegove političke preobražaje od pobunjenika do reakcionara, njegove pokušaje da zaradi za život kao profesionalni književnik i njegovu borbu za čitaoce. O životu Dostojevskog Guski pripoveda tako da pred nama izranja opipljiv lik, čovek od krvi i mesa, a njegov grandiozni opus smešten je u kontekst vremena u kojem je živeo.

Biografija „Dostojevski“, u izdanju Lagune, pred čitaocima će se naći od 4. septembra.


PROČITAJTE I:

PRIČE INSPIRISANE PEKIĆEM - PRE VREMENA ČUDA

Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.