Književnost
moja-kafica
moja-kafica
književnost/22.04.2019.

Promocija knjige o Zoranu Đinđiću

književnost
  • Arhipelag
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Promocija knjige izdavačke kuće Arhipelag „Portret političara u mladosti“ filozofa i pisca Dragana Lakićevića Lakasa posvećenu Zoranu Đinđiću biće održana u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) 23. aprila, od 19 časova.

U knjizi se govori o ubijenom premijeru Srbije „iz blizine“, od njegovog dolaska u Beograd do ulaska u politiku krajem osamdesetih.

Đinđić je u knjizi viđen očima onog s kojim je provodio vreme svog odrastanja i mladosti, prvih sudara s političkim poretkom i prvih nastupa u javnom i intelektualnom životu.

Na promociji će govoriti profesori Ratko Božović i Čedomir Čupić, pozorišna rediteljka Tatjana Mandić Rigonat, glumac Branislav Lečić i autor.

O knjizi

Portret političara u mladosti nije ni biografija, ni autobiografija, ni roman o odrastanju i sazrevanju, mada je sve to pomalo, pa i više od toga. Neko postaje istorijska ličnost ako da pečat svom vremenu, a tragični heroj ako to plati smrću. Takva je bila sudbina Zorana Đinđića. Autor se poduhvatio zadatka da opiše put koji su njegov prijatelj i književni junak zajedno prešli, dok nijedan od njih nije znao kuda će ih taj put odvesti. Zato su i mogli, neopterećeni bremenom sudbine da dele mladalačke tajne i snove, da srljaju u neizvesnost i izazivaju sudbinu. Portret političara u mladosti je iskrena knjiga o prijateljstvu i o jednom vremenu od koga su ostale samo uspomene.

Knjiga Portret političara u mladosti govori o Zoranu Đinđiću iz blizine, od njegovog dolaska u Beograd do ulaska u politiku na samom kraju osamdesetih. U ovoj knjizi Đinđić je viđen očima savremenika i prijatelja, onih s kojima je provodio vreme svog odrastanja i mladosti, prvih sudara s političkim poretkom i prvih nastupa u javnom i intelektualnom životu.

Prikazujući Zorana Đinđića od gimnazijskog doba na Novom Beogradu, preko studija na Filozofskom fakultetu, ranog studentskog aktivizma pobunjenog mladića, odlaska i studija u Nemačkoj, do života između Nemačke i Beograda u osamdesetim godinama, Portret političara u mladosti je upečatljiva knjiga o jednom dobu i o jednoj generaciji razapetoj između ideoloških sila svog vremena i ličnih planova i stremljenja.

Otuda knjiga o jednom životnom i intelektualnom sazrevanju postaje i knjiga koja predočava društvene, ideološke, političke i filozofske preokupacije koje su obeležile vreme jedne mladosti u Beogradu. Ulazeći u studentske organizacije i potom u javni život kao marksisti i praksisovci, mnogi mladi ljudi Đinđićeve generacije su se, u sudaru sa društvenim sistemom i temama svog vremena, u dodiru sa novim idejama i novim slojevima vlastitog iskustva, ideološki i politički, saznajno i filozofski menjali postajući anarhisti i potom evoluirajući do socijaldemokrata i liberala.

Portret političara u mladosti je uzbudljiva knjiga o ličnim i generacijskim promenama i dramama, o izazovima koje je trebalo savladati, o stremljenjima pred kojima se nije uzmicalo, o vremenima u kojima se intelektualno i ljudski formirao Zoran Đinđić.

Na kraju knjige, kao dodatak, nalazi se jedan broj nepoznatih ili manje poznatih fotografija Zorana Đinđića.

O autoru knjige

Dragan Lakićević (1952) objavio je sedam knjiga iz područja filozofije i društvene teorije (Ogled o ustanovama slobode, Filozofski izvori političkog mesijanstva, O haosu i bezumlju, Arhipelag Balkan, Metoda i politika, Ideologija raspamećenog uma, itd.).

Autor je mnogobrojnih studija i eseja u stručnim i književim časopisima, kao i prevodilac nekoliko dela Karla Popera.

Rukovodio je Institutom za evropske studije iz Beograda, a kao gost predaje na nekoliko univerziteta.

U novije vreme se bavi i književnim radom, pa je pod pseudonimom Gordin Lakas objavio sledeće naslove:Gradovi i druge priče, Spidijeva filozofija(prevedena na nemački) iAdresar.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.