Književnost
književnost/22.04.2019.

Promocija knjige o Zoranu Đinđiću

književnost
  • Arhipelag
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Promocija knjige izdavačke kuće Arhipelag „Portret političara u mladosti“ filozofa i pisca Dragana Lakićevića Lakasa posvećenu Zoranu Đinđiću biće održana u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) 23. aprila, od 19 časova.

U knjizi se govori o ubijenom premijeru Srbije „iz blizine“, od njegovog dolaska u Beograd do ulaska u politiku krajem osamdesetih.

Đinđić je u knjizi viđen očima onog s kojim je provodio vreme svog odrastanja i mladosti, prvih sudara s političkim poretkom i prvih nastupa u javnom i intelektualnom životu.

Na promociji će govoriti profesori Ratko Božović i Čedomir Čupić, pozorišna rediteljka Tatjana Mandić Rigonat, glumac Branislav Lečić i autor.

O knjizi

Portret političara u mladosti nije ni biografija, ni autobiografija, ni roman o odrastanju i sazrevanju, mada je sve to pomalo, pa i više od toga. Neko postaje istorijska ličnost ako da pečat svom vremenu, a tragični heroj ako to plati smrću. Takva je bila sudbina Zorana Đinđića. Autor se poduhvatio zadatka da opiše put koji su njegov prijatelj i književni junak zajedno prešli, dok nijedan od njih nije znao kuda će ih taj put odvesti. Zato su i mogli, neopterećeni bremenom sudbine da dele mladalačke tajne i snove, da srljaju u neizvesnost i izazivaju sudbinu. Portret političara u mladosti je iskrena knjiga o prijateljstvu i o jednom vremenu od koga su ostale samo uspomene.

Knjiga Portret političara u mladosti govori o Zoranu Đinđiću iz blizine, od njegovog dolaska u Beograd do ulaska u politiku na samom kraju osamdesetih. U ovoj knjizi Đinđić je viđen očima savremenika i prijatelja, onih s kojima je provodio vreme svog odrastanja i mladosti, prvih sudara s političkim poretkom i prvih nastupa u javnom i intelektualnom životu.

Prikazujući Zorana Đinđića od gimnazijskog doba na Novom Beogradu, preko studija na Filozofskom fakultetu, ranog studentskog aktivizma pobunjenog mladića, odlaska i studija u Nemačkoj, do života između Nemačke i Beograda u osamdesetim godinama, Portret političara u mladosti je upečatljiva knjiga o jednom dobu i o jednoj generaciji razapetoj između ideoloških sila svog vremena i ličnih planova i stremljenja.

Otuda knjiga o jednom životnom i intelektualnom sazrevanju postaje i knjiga koja predočava društvene, ideološke, političke i filozofske preokupacije koje su obeležile vreme jedne mladosti u Beogradu. Ulazeći u studentske organizacije i potom u javni život kao marksisti i praksisovci, mnogi mladi ljudi Đinđićeve generacije su se, u sudaru sa društvenim sistemom i temama svog vremena, u dodiru sa novim idejama i novim slojevima vlastitog iskustva, ideološki i politički, saznajno i filozofski menjali postajući anarhisti i potom evoluirajući do socijaldemokrata i liberala.

Portret političara u mladosti je uzbudljiva knjiga o ličnim i generacijskim promenama i dramama, o izazovima koje je trebalo savladati, o stremljenjima pred kojima se nije uzmicalo, o vremenima u kojima se intelektualno i ljudski formirao Zoran Đinđić.

Na kraju knjige, kao dodatak, nalazi se jedan broj nepoznatih ili manje poznatih fotografija Zorana Đinđića.

O autoru knjige

Dragan Lakićević (1952) objavio je sedam knjiga iz područja filozofije i društvene teorije (Ogled o ustanovama slobode, Filozofski izvori političkog mesijanstva, O haosu i bezumlju, Arhipelag Balkan, Metoda i politika, Ideologija raspamećenog uma, itd.).

Autor je mnogobrojnih studija i eseja u stručnim i književim časopisima, kao i prevodilac nekoliko dela Karla Popera.

Rukovodio je Institutom za evropske studije iz Beograda, a kao gost predaje na nekoliko univerziteta.

U novije vreme se bavi i književnim radom, pa je pod pseudonimom Gordin Lakas objavio sledeće naslove:Gradovi i druge priče, Spidijeva filozofija(prevedena na nemački) iAdresar.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box