Književnost
književnost/8.06.2019.

Počeo KROKODIL, Uelbek odustao od dolaska

književnost
  • Lela Milivojević
Autor fotografije:

Piše: Lela Milivojević

Književni festival KROKODIL počeo je 7. juna u Beogradu bez učešća glavne zvezde, francuskog pisca Mišela Uelbeka koji je nakon drame u avionu Er Srbija odustao od dolaska u Srbiju.

Direktor KROKODIL-a Vladimir Arsenijević se na početku večeri obratio prisutnima u prepunoj velikoj sali Kombank dvorane sa obaveštenjem da je Mišel Uelbek odustao od dolaska u Srbiju nakon četiri sata drame u avionu Er Srbije na relaciji Pariz-Beograd.

"Dok je avion rolao pistom, krenulo je da se odliva gorivo. To je rezultiralo velikim čekanjem, panikom u avionu, a u tom avionu su se nalazili Mišel Uelbek i njegova spruga. Nakon četiri sata, koliko je ta drama trajala, oni su panično sa drugim putnicima praktično u formi pobune napustili taj avion", naveo je Arsenijević.

Uelbek je u mejlu organizatorima naveo da zaista nema želju da leti avionom u ovom trenutku. "Treba otkazati. U datim okolnostima ne može se baš čestitati Er Srbiji i nadam se da će vam barem nadoknditi troškove. To je najmanje što mogu da učine. Zaista mi je žao zbog svega ovoga, ali sebi kažem da je moglo da se završi i gore".

U mejlu upućenom publici KROKODIL-a, francuski pisac je izrazio žaljenje što ovo veče nije prisutan na festivalu i opisao situaciju u avionu, navodeći da se jedna mlada žena prva pobunila. 

"Ne znam da li je Srpkinja ili Francuskinja. Rekla je upravo ono što sam ja želeo da kažem. Već dva sata nam govorite svašta. Dobro vidim da postoji neki problem sa avionom. Ne verujem vam više, želim da siđem odmah. Ona je bila ta koja je imala hrabrosti da to kaže, ne ja. I, teško je reći kako se sada osećam. Ipak, najviše mi je žao što nisam sa vama večeras. Istovremeno, negde u sebi zadovoljan sam što sam prisustvovao toj manifestaciji pobune koja je opravdana i zdrava, i pomalo se stidim što je nisam sam poveo. Opet sam rekao sebi, kao što se često događa, da pisac po prirodi stvari prihvata pomalo suviše lako da bude u poziciji posmatrača. Dodaću i to da me iz više razloga, bez obzira što se ovde radi o sasvim drugačijoj stvari, ovo kratko sučeljavanje sa autoritetom podseća na dugu francusku epizodu žutih prsluka", naveo je Uelbek.

Nakon obraćanja Arsenijevića, deo publike je negodujući izašao iz sale u kojoj je nastavljen program.


PROČITAJTE I:

INTERVJU, DRAGAN VELIKIĆ: NISMO SVI ZVERINJE U CIRKUSU VUČIĆ

EPSKA DIMENZIJA SLUČAJA MAKAVEJEV


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.