Književnost
književnost/26.06.2019.

Počeo Festival evropske književnosti

književnost
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaIzložbom karikatura i crteža Predraga Koraksića Coraxa posvećenih velikom pesniku i esejisti Čarlsu Simiću, koji su prvi put predstavljeni javnosti, razgovorom sa nemačkim piscem bugarskog porekla Ilijom Trojanovim i projekcijom novog nemačkog filma „Adam i Eva“sinoć je počeo 8. Beogradski festival evropske književnosti.

Programe drugog dana Festivala obeležiće panel o kritici, susret i razgovor sa Darkom Tuševljakovićem i film Ljubomora Davida Foenkinosa.

Književni kritičar i univerzitetski profesor Mihajlo Pantić, teoretičarka medija Ana Martinoli i politikolog Boban Stojanović razgovaraće sa moderatorkom Marijom Nenezić na panelu Da li je kritika moguća u doba populizma i spektakla? o tome kako umetnička, stručna, naučna, medijska, društvena ili politička kritika, kao i uopšte analitički govor u javnom prostoru funkcionišu u doba populizma, spektakla i globalne rijalitizacije javnog života. Marginalizacija kritike iz javnog prostora potaje jedan od kljulnih izazova savremene književnosti i njenih čitalaca.

Susret sa dobitnikom Evropske nagrade za književnost Darkom Tuševljakovićem beogradska je premijera njegovog nedavno  objavljeno romana Jegermajster. Publika će čuti iz prve ruke kako je taj roman nastao i u kojim vezama stoji sa višestruko nagrađenim Jazom.

U okviru programa Književnost na filmu biće prikazan francuski film Davida i Stefana Foenkinosa Ljubomora, prema scenariju Davida Foenkinosa.

Na Beogradskom festivalu evropske književnosti u toku je izložba karikatura Predraga Koraksića Corax-a posvećenih velikom američkom pesniku i esejisti Čarlsu Simiću.

Osmi Beogradski festival evropske književnosti, koji organizuje Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda, traje do 28. juna.

Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.

Svi programi na Beogradskom festivalu evropske književnosti, uključujući i projekcije filmova, besplatni su.


PROČITAJTE I:

DRAGAN VELIKIĆ: NISMO SVI ZVERINJE U CIRKUSU VUČIĆ

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.