Književnost
moja-kafica
moja-kafica
književnost/26.06.2020.

Počela 22. Noć knjige

književnost
  • Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaUz malo odlaganje i u skladu sa okolnostima, 22. po redu Noć knjige započela je danas i ovoga puta trajaće tri dana - 26, 27. i 28. juna 2020. Noć knjige neće ovaj put trajati sedam sati kao prethodnih godina, nego tri dana kako bi se izbegle gužve u knjižarama, zbog epidemiološke situacije sa korona virusom.

Ovo će biti još jedna prilika da se po najpovoljnijim cenama kupe najnoviji svetski hitovi, knjige domaćih autora, knjige za decu i druga izdanja, sjajan gift program. 

Noć knjige će se održati na čak 60 lokacija u knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca u 30 gradova u Srbiji i regionu (Banjaluka, Bijeljina, Tuzla, Sarajevo, Podgorica, Nikšić). 

Pokrenuta 2009. godine, Noć knjige je postala najposećenija manifestacija koja promoviše knjigu i čitanje posle Beogradskog sajma knjiga, koju za samo sedam sati poseti više od 50.000 ljubitelja dobre knjige. 

Organizatori ovog svojevrsnog festivala knjige su izdavačka kuća Laguna i knjižarski lanac Delfi, koji su omogućili popuste od 24 do odsto. Popust na knjige izdavača koji su se priključili Noći knjige kao i na strana izdanja biće 20 odsto.

I ovoga puta veliki broj pisaca družiće se sa čitaocima, a mnogobrojne biblioteke će odobravati popuste na članarinu i organizovati poseban program. 

I ova Noć knjige donosi novitete domaće i svetske književnosti 

Obožavaoce čuvenog serijala Lusinde Rajli „Sedam sestara“ obradovaće vest da je u prodaji novi, šesti nastavak „Sunčeva sestra“. U šestom delu ove porodične, istorijske drame u centru priče je Elektra d’Aplijez, žena koja ima sve. Budući da je svetski top-model, ona je lepa, bogata i poznata. Ipak, njeno nestabilno psihičko stanje sada je dodatno uzdrmano smrću Tate Solta, neobičnog milijardera koji je usvojio šest kćeri iz šest različitih krajeva sveta. 

Delimično autobiografski, roman Petera Handkea „Nesreća bez želja“ posvećen je životu njegove majke. Nekoliko nedelja po njenoj smrti, Peter Handke počinje da beleži ono što zna, ili misli da zna, o svojoj majci, da ispisuje stranice o njenom životu i smrti pre nego što ga prevladaju „krajnja potreba za saopštavanjem i krajnja onemelost“. Pa ipak, iskustvo neizrecivog, koje označava tugu i ljubav, leži u srcu ove kratke i duboko potresne knjige, možda najboljeg dostignuća velikog savremenog pisca. 

U središtu radnje jednog od najboljih savremenih romana po izboru kritike, „Čarobnjaka“ Džona Faulsa, jeste mladi Englez Nikolas Urfe, koji prihvata mesto nastavnika na jednom grčkom ostrvu. Ubrzo po dolasku upoznaje Markusa Končisa, vlasnika najlepšeg ostrvskog imanja. Prijateljstvo sa ovim neobičnim čovekom, gospodarom zaboravljenih moći i zabranjenih želja, polako se pretvara u noćnu moru. 

„Moja priča“ je autobiografija nekadašnje prve dame Amerike Mišel Obame, koja veoma promišljenim i opčinjavajućim pripovedanjem uvodi čitaoce u svoj svet dok opisuje iskustva koja su je oblikovala – od detinjstva na Južnoj strani u Čikagu preko karijere izvršne direktorke koja žonglira između majčinstva i posla do života na najpoznatijoj adresi na svetu. Neumoljivo iskreno, živo i duhovito, ona govori o svojim pobedama i razočaranjima, kako javnim tako i ličnim, dok prepričava svoju priču onako kako ju je živela – svojim rečima i pod svojim uslovima. 

Roman „Momci iz Nikla“ dobitnika ovogodišnje Pulicerove nagrade Kolsona Vajtheda odlično odslikava povode za trenutna događanja u Americi. Smešten u šezdesete godine prošlog veka, u vreme rasne segregacije na američkom Jugu, roman „Momci iz Nikla“ je uzbudljiv, provokativan i snažan prikaz rasizma i neravnopravnosti, koji su i danas prisutni u Americi, a čije se postojanje ignoriše. Zasnovan na stvarnim događajima iz muške škole koja je na Floridi postojala više od stotinu godina i zatvorena je tek 2011. godine, ovo je priča o instituciji koja navodno prevaspitava loše momke u fine mladiće. 

Novi roman dobitnika Ninove nagrade Vladana Matijevića „Sloboda govora“ od samog početka uvlači čitaoca u atmosferu novinarskog posla i njegovog preplitanja sa političkim interesima do najviših struktura vlasti. Priča o misterioznom nestanku novinara Čomskog i njegovom prijateljstvu od studentskih dana sa kolegom Vladimirom F. čita se kao najuzbudljiviji triler.“ 

U knjizi „Odabrana dela“ čitalac će na jednom mestu naći četiri glavna speva pesnika, vladike i vladara Crne Gore Petra II Petrovića Njegoša, njegov opus magnum: „Gorski vijenac“, „Luča mikrokozma“, „Lažni car Šćepan Mali“ i „Svobodijada“, kao i dva manja, „Kula Đurišića“ i „Čardak Aleksića“, koji kao kakvi antipodi ilustruju Njegoševe romantičarske tematske preokupacije. Ovom Njegoševom glavnom opusu prethodi ogled Ive Andrića „Njegoš kao tragični junak kosovske misli“. 

„Jedini svedok“ je deveti roman iz serijala o medicinskoj istražiteljki Mori Ajls i detektivki Džejn Ricoli. Prgava i odlučna detektivka Ricoli i usamljena i naizgled hladna doktorka Ajls heroine su američke autorke Tes Geritsen. Čitaoce su osvojile ne samo jezivim slučajevima u koje se upliću, već i paralelnim pričama o svojim privatnim životima, o ljubavi, majčinstvu, porodičnim vezama. 

„Nevesta plantažera čaja“ Dženet Maklaud Troter je saga o ljubavi mlade žene u Indiji dvadesetih godina prošlog veka. Sofi je sa šest godina ostala siroče i sa plantaže čaja njenih roditelja u Indiji odveli su je kod tetke u Škotsku gde je odrastala. Zahvaljujući rođaci Tili i simpatičnim momcima Tamu i Rafiju, Sofi će se vratiti u Indiju, u svet svog detinjstva. 

„Klub radosti i sreće“ Ejmi Tan je priča posvećena majkama, ćerkama i svima koji ih vole. Ejmi Tan vrlo pronicljivo istražuje veze između majki i ćerki, katkad bolne, katkad nežne, no uvek duboke. Kako koja žena otkriva svoje tajne pokušavajući da pronikne u istinu o svom životu, te se veze sve više prepliću. 

Iz domena popularne psihologije izdvajamo knjigu „Šta nam svako telo govori“. Džo Navaro, bivši agent FBI-ja i kontraobaveštajne službe i priznati stručnjak za neverbalnu komunikaciju, u ovom fascinantnom pogledu na jezik tela pokazaće vam kako da „pročitate“ ljude, dekodirate osećanja i ponašanja, izbegnete zamke gestikulacije i prozrete eventualne obmane. 

Eseji o filozofiji, teologiji i umetnosti vladike Maksima objedinjeni su u knjizi „Viđenje nevidljivog: suočavanje sa stvarnošću“. Da li čovečanstvo danas, uprkos svim nedaćama i iskušenjima, ima snage da u sebi pronađe iskru istinske samilosti, čovekoljublja, duboke empatije i hrišćanskih vrednosti? Autor promišljeno, jasno i nadahnuto povezuje hrišćansku mudrost sa današnjim vremenom, ponašanjem, kulturom i umetnošću. 

„Srpsko pravoslavlje“ Momčila Petrovića i Slobodana Reljića pouzdani je vodič kroz pravoslavni hram, istoriju srpske crkve i osobenosti pravoslavne vere. To je pregledna, sistematična i bogato ilustrovana monografija o pravoslavnoj veri kod Srba, koja će približiti i vernicima i laicima, i posvećenima i inovercima, sve posebnosti, običaje i dogme pravoslavne vere u istorijskoj perspektivi, kao i složenu strukturu i simboliku srpske crkve. 

Od pisca Stivena Eriksona stiže naučnofantastični roman „Cena radosti“. U Sunčev sistem je, kao predstavnik tri napredne vrste, odaslana tuđinska veštačka inteligencija. Njen zadatak je da spase Zemljin ekosistem kojem najveću pretnju predstavlja čovečanstvo. Ali istovremeno su i ljudi deo sistema, tako da veštačka inteligencija mora da bira: treba li da spase čovečanstvo ili da ga zbriše? 

„Broj 10“ je novi roman autorke omiljenog tinejdž serijala „Noćna škola“ K. Dž. Doerti i donosi još uzbudljiviju i napetiju priču. U središtu radnje je buntovna tinejdžerka Grej, čiji se život promenio onog dana kad je njena majka postala premijerka Velike Britanije. 

Nova knjiga pesama za decu poznatog glumca Andrije Miloševića „Medved Rajko i pčela Darko“ naučiće najmlađe čitaoce da kroz smeh shvate svu vrednost i lepotu dečje mašte. Da li ste čuli za medveda koji je hteo da poleti? Ili kreatora svetskog glasa pčelu Darka? A možda vas zanima da vidite hobotnicu karatistu na delu? Deca će uživati u zabavnim pesmicama i u divnim ilustracijama. 

Pisci u Noći knjige 

Veliki broj Laguninih pisaca i ovoga puta će se u Noći knjige družiti sa čitaocima. 

Pisci u Noći knjige

Beograd, Delfi SKC 

Petak, 26. jun 

17.00 – Sonja Ćirić

17.30 – Stefan Tićmi

18.00 – Bojan Ljubenović, Siniša Soćanin

18.30 – Vuk Drašković

19.00 – Mirjana Bobić Mojsilović

19.30 – Uroš Petrović, Ljubivoje Ršumović

20.00 – Dejan Stojiljković, Vladimir Kecmanović, Vladimir Tabašević

20.30 – Ljubica Arsić 

Subota, 27. jun 

17.00 – Branko Miloradović

17.30 – Oto Oltvanji

18.00 – Andrija Milošević

18.30 – Nenad Novak Stefanović, Vlada Arsić

19.00 – Vanja Bulić

19.30 – Dušan Vesić

20.00 – Goran Skrobonja

20.30 – Marko Vidojković

Nedelja, 28. jun 

19.00 – Marko Aleksić 

Niš, Obrenovićeva 3 

Petak, 26. jun u 18.00 – Lela Stojanović 

Subota, 27. jun u 19.00 – Stefan Tićmi 

Niš, knjižara Stop Shop 

Subota, 27. jun 

17.00 – Stefan Tićmi

18.00 – Lela Stojanović 

Pančevo 

Petak, 26. jun u 20.00 – Zoran Penevski 

Subotica, Korzo br. 4 

Petak, 26. jun u 21.00 – Marko Aleksić 

Leskovac, Knjižara Delfi 

Nedelja, 28. jun u 17.00 – Stefan Tićmi


Veliki broj biblioteka učestvuje u Noći knjige
 

Manifestaciji Noć knjige, priključile su se i biblioteke iz Srbije i regiona koje će u manifestaciji učestvovati prvog dana, 26. juna sa popustima ili programima specijalno kreiranim za taj dan. 

Biblioteka grada Beograda tokom celog dana davaće popust od 50 odsto na godišnju članarinu. 

Narodna biblioteka Srbije davaće popust od 30 odsto na sve članarine tog dana uz priložen račun o kupovini u knjižarama Delfi. 

Biblioteka „Milutin Bojić“ u Beogradu 26. juna odobrava popust od 60 odsto na godišnju članarinu. 

Biblioteka Doma kulture „Studentski grad“ tog dana poklanja studentima koji se prvi jave 2 polugodišnje članarine za 2020. godinu. 

Narodna biblioteka Užice 26. juna odobrava popust od 50 odsto na godišnju članarinu. 

Narodna biblioteka „Radislav Nikčević“ u Jagodini tokom celog dana odobrava popust od 40 odsto na godišnju članarinu. 

Gradska biblioteka u Novom Sadu tokom celog dana davaće popust na članarinu za decu i odrasle od 50 odsto. 

Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu tog dana će od 7 do 19 sati svojim sugrađanima dati mogućnost upisa ili obnove članarine sa popustom od 50 odsto. Istog dana, Biblioteka će prirediti izložbu fotografija „Knjigom protiv korone“. Оtvaranje izložbe i dodela nagrada održaće se u Čitaonici od 18 sati. 

Biblioteka „Dimitrije Tucović“ u Lazarevcu tog dana omogućava popust od 50 odsto na godišnju članarinu. 

Biblioteka „Gligorije Vozarović“ u Sremskoj Mitrovici tog dana omogućava popust do 40 odsto na godišnju članarinu. 

Gradska biblioteka Pančevo 26. juna omogućava popust od 50 odsto na godišnju članarinu. 

Biblioteka „Branko Radičević“ iz Lebana tokom celog dana odobravaće besplatno učlanjenje na 6 meseci za decu i odrasle. 

Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki” iz Sombora tokom odobravaće popust od 50 odsto na upis novih članova od 7.30 do 19 sati. 

Javna ustanova Narodna biblioteka „Njegoš“ u Nikšiću tog dana poklanja pet članarina za odrasle i deset članarina za decu. 


Kompletan spisak knjižara u kojima se održava manifestacija Noć knjige 
 

Delfi knjižara „Branislav Nušić“ (Makedonska 12, Beograd)

Delfi knjižara Banovo Brdo (Požeška 80, Beograd)

Delfi knjižara „Slobodan Selenić“ (Terazije 38, Beograd)

Delfi knjižara SKC (Kralja Milana 48, Beograd)

Delfi knjižara „Vuk Karadžić“ (Bulevar Kralja Aleksandra 92, Beograd)

Delfi knjižara Novi Beograd (Bulevar Mihajla Pupina 181, Novi Beograd)

Delfi knjižara Immo Outlet centar (Gandijeva 21, Novi Beograd)

Delfi knjižara „Momo Kapor“ (Stanoja Glavaša 1, Beograd)

Delfi knjižara „Dositej Obradović“ (Glavna 20, Zemun)

Delfi knjižara Zira (TC Zira, Ruzveltova 33, Beograd)

Delfi Skver – Gift Shop (Kralja Milana 48, Beograd)

Delfi knjižara, RK Beograd Miljakovac (Vareška 4, Beograd)

Delfi Gift Shop, Ada Mall Shopping Center (Radnička 9, Beograd)

Delfi knjižara „Dobrica Ćosić“ (Bulevar kralja Aleksandra 146, Beograd)

Delfi knjižara „Borislav Pekić“ (Knez Mihajlova 48, Beograd)

Delfi knjižara „Miloš Crnjanski“ (Vase Čarapića 2-4, Beograd)

Delfi knjižara Aviv Gardenia (TC Aviv Park Zvezdara, Živka Davidovića 86, Beograd)

Delfi knjižara Delfi Borča (Zrenjaninski put bb, Beograd)

Delfi knjižara Karaburma TC BIG FASHION (Višnjička 84, Beograd)

Delfi knjižara TC Beo (Vojislava Ilića 141, Beograd)

Delfi knjižara Stop Shop (Železnička bb, Lazarevac)

Delfi knjižara Rodić (Trg Svetog Stefana 32 , Sremska Mitrovica)

Delfi knjižara „Desanka Maksimović“ (Kneza Miloša 31, Valjevo)

Delfi knjižara „Vladislav Petković Dis“ (Gradsko šetalište bb, Čačak)

Delfi knjižara „Jovan Jovanović Zmaj“ (Zmaj Jovina 12, Novi Sad)

Delfi knjižara „Radoje Domanović“ (Kralja Aleksandra I Karađorđevića br 30, Kragujevac)

Delfi knjižara Subotica – Korzo (Korzo 4, Subotica)

Delfi knjižara Kruševac (Mirka Tomića 89, Kruševac)

Delfi knjižara Big Shopping centar (Sentandrejski put 11, Novi Sad)

Delfi knjižara Požarevac (Stari Korzo 2, Požarevac)

Delfi knjižara „Milutin Uskoković“ (Trg Svetog Save 46, Užice)

Delfi knjižara Jagodina (VIVO shopping PARK, Vuka Bojovića bb, Jagodina)

Delfi knjižara Gornji Milanovac (Vojvode Milana 4, Gornji Milanovac)

Delfi knjižara Aviv Zrenjanin (TC Aviv park, Ulica Bagljaš Zapad 5, Zrenjanin)

Delfi knjižara „Vasko Popa“ (Trg Sv.Teodora Vršačkog 5, Vršac)

Delfi knjižara Subotica – Shoppi (Segedinski put 88, Subotica)

Delfi knjižara Voždova (Voždova 4, Niš)

Delfi knjižara Stop Shop (Bulevar Medijana 21, Niš)

Delfi knjižara Obrenovićeva (Obrenovićeva 3, Niš)

Delfi knjižara „Branko Ćopić“ (Omladinska 55a, Kraljevo)

Delfi knjižara „Isidora Sekulić“ (TC Aviv Park Pančevo, Miloša Obrenovića 12, Pančevo)

Delfi knjižara Leskovac (Bulevar oslobođenja 89, Leskovac)

Delfi knjižara Šabac (Gospodar Jevremova 18, Šabac)

Delfi knjižara Smederevo (Karađorđev dud 2e, Smederevo)

Delfi knjižara Sombor (Kralja Petra I 18, Sombor)

Laguna Klub Čitalaca (Resavska 33, Beograd) od 17 do 22 časa

STKZR Salon Knjige TIL (Kneginje Milice 83, Jagodina)

Knjižara Kaligraf (Svetozara Markovića 26, Zaječar)

Knjižara Teatar (Trg slobode 7, Zrenjanin)

Narodna knjiga Podgorica (Novaka Miloševa br. 12, Podgorica)

Narodna knjiga Podgorica (TC Bazar, Blaža Jovanovića 8, Podgorica)

Narodna knjiga Podgorica (City Mall, Cetinjski put bb, Podgorica)

Narodna knjiga Nikšić (TC Laković, Bulevar 13. jul, Nikšić)

Sladaboni – Knjižara Kultura (TC Emporium, Trg Kralja Petra I Karađorđevića 1, Bijeljina)

Sladaboni – Knjižara Kultura (Kralja Petra I Karađorđevića 83, Banja Luka)

Sladaboni – Knjižara Kultura (TC Konzum, Aleja Svetog Save 69, Banja Luka)

Sladaboni – Knjižara Kultura (TC Emporium, Jovana Dučića 25, Banja Luka)

Sladaboni – Knjižara Kultura (TC Delta Planet, Bulevar Srpske vojske br.8)

Sladaboni – Knjižara Kultura (TC Importanne, Zmaja od Bosne 7, Sarajevo)

Sladaboni – Knjižara Kultura (Alta Shopping Center, Franca Lehara 2, Sarajevo)

Sladaboni – Knjižara Kultura (TC Bingo City Center, Mitra Trifunovića Uče 2, Tuzla)


PROČITAJTE I:

34 GODINE OD ODLASKA MIKE ANTIĆA

ČETIRI DECENIJE KIŠOVE GROBNICE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.