Književnost
književnost/13.09.2021.

Pesničko veče "Sećanje na Ćupa" u Čajetini

književnost
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

U ponedeljak 13. septembra u sali biblioteke u Čajetini organizovano je pesničko veče u znak sećanja na jednog od najvećih zlatiborskih pesnika Mihaila Ćupovića Ćupu.

Učestvuju Žarko Božanić, Dušan Tmušić Šane, Borivoje Šišović, Jela Pavlović, Milica Turudić, Vanja Vulović, Lenka Smiljanić. 

Mihailo Ćupović rođen je 13. septembra 1934. godine na Zlatiboru u Mokroj Gori. Živeo je i radio u Čajetini. Poeziju je objavljivao u književnim listovima, časopisima, u emisijama mnogih radio stanica i televizije. Pesme su mu prevođene na više jezika, komponovane i uvršćene u antologije. Dobitnik je više značajnih priznanja, nagrada i pohvala. Umro je 12. septembra 2004. godine. Iza sebe je ostavio izuzetno delo i manirom velikog poete obeležio srpsku kulturnu scenu. 

Približavajući nam samu suštinu svog stvaralaštva smatrao je da poezija mora da nosi jednu duboku veru u život i dostojanstveno pomirenje sa sudbinom. A to predstavlja mnogo više od običnog pesništva...

SEĆANjE - Mihailo Ćupović Ćupa

Znaš li, reko, šta smo rekli, 
kad smo nekad srećni tekli?

Da budemo uvek isti, 
kao tvoje kapi čisti.

Kao zora da zorimo 
i večito žuborimo.

Jeste, jeste, moja reko.
Ušće beše tad daleko.

Ne ispunih što ti rekoh.
Ti protica, ja protekoh.

Dobrica Erić, Mihailo Ćupović i Ljubivoje Ršumović


Tekst je deo projekta “Čajetina-kulturna razglednica” koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Čajetina za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2021. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


PROČITAJTE I:

ČETIRI DECENIJE KIŠOVE GROBNICE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.