Književnost
moja-kafica
moja-kafica
književnost/22.01.2019.

Oni su dobitnici Andrićeve nagrade

književnost
  • Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


"Velika nagrada Ivo Andrić" za 2018. godinu biće dodeljena srpskom proznom piscu Goranu Petroviću za životno delo i pesniku Rajku Petrovu Nogu za delo "Sonet i smrt", saopštili su danas članovi žirija za dodelu te nagrade.

"Njih dvojica poseduju jednu širu duhovnu i emotivnu dimenziju. Oni savremenu srpsku književnost predstavljaju u najboljem svetlu, pokazujući da naša tradicija ima žive današnje nastavljače", rekao je Želidrag Nikčević jedan od članova žirija. 

On je dodao da su njihova dela bliska Andriću i po kvalitetu i po "plemenitoj težnji" da se svoje stvaralaštvo veže za sudbinu svog naroda. 

Žiri je u obrazloženju naveo da je Nogo "doslednim" spojem soneta i smrti, "sa puno svetlosti unete u smrt i grob i poznatim spojem tužbalice i uspavanke", obeležio istoriju soneta. 

"Taj spoj je prebogat, predragocen i ostvaren u vrhunskoj pesničkoj prozi", naveo je predsednik žirija Jovan Delić. 

PROČITAJTE I:

URUČENA NIN-OVA NAGRADA TABAŠEVIĆU

GOJKU BOŽOVIĆU KOČIĆEVO PERO

ZORAN PAUNOVIĆ - ŽIVOT JE LEPŠI AKO UMETE DA ČITATE


Žiri je na konferenciji u Beogradu naveo da su knjige Gorana Petrovića objavljene u 119 izdanja, od kojih su 52 u prevodima na ruski, španski, francuski, nemački i druge svetske jezike i da je takva recepcija "impozantna i ne može biti slučajna". 

"Dva najznačajnija Petrovićeva romana 'Opsada crkve Svetog spasa' i 'Sitničarnica Kod srećne ruke' najizrazitije potvrdjuju spoj najfinijeg pripovedanja u znaku savremene fantastike, na tragu onog pripovedanja koji su razvili Borhes, Kiš i Pavić i nacionalne istorijske fantastike", navodi se u obrazloženju. 

Nagradu "Ivo Andrić" do sada su za celokupno prozno stvaralaštvo dobili Matija Bećković, Dušan Kovačević i Ju Hua, a za najbolje delo objavljeno u toku godine Vladimir Kecmanović, Zahar Prilepin i Borisav Djordjević. 

Nagrade će biti uručene 27. januara u Andrićgradu u Višegradu.
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.