Književnost
književnost/17.01.2019.

"Odustajanje" u trci za knjigu godine

književnost
  • Arhipelag / Jelena Lengold
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaRoman Jelene Lengold Odustajanje, koji je objavljen u Arhipelagu u dva izdanja u toku 2018. godine, uvršćen je u najuži izbor za Vitalovu nagradu „Zlatni suncokret“ za knjigu godine.

Žiri Nagrade „Zlatni suncokret“ u sastavu Dragan Jovanović Danilov, Dragan Babić i Vladimir Gvozden (predsednik), na sastanku održanom 15. januara, u najuži izbor je, pored romana Jelene Lengold Odustajanje, uvrstio pesničku zbirku Radno vreme rajaDejana Aleksića (Kulturni centar Novog Sada) i romane Prelest Filipa Grbića (Vulkan ), Tuđine Igora Marojevića (Laguna), Pomor i strah Vuleta Žurića (Laguna) i Poslednji argonaut Aleksandra Gatalice (Službeni glasnik).

– Knjige koje su ušle u najuži izbor za nagradu „Zlatni suncokret“ predstavljaju uspešna ostvarenja unutar različitih mogućnosti književnog pisanja. Knjige uvrštene u najuži izbor su izraz važne borbe istinske književnosti da izrazi ona duhovna stanja o kojima se najčešće ćuti – naglašava se u saopštenju žirija.Roman Jelene Lengold, kaže, između ostalog, žiri, odiše mirnim ali preispitujućim pripovedanjem o dramatičnim događajima iz života junakinje kroz tri životna razdoblja (detinjstvo, zrelost i starost).

Fabrika „Vital“ iz Vrbasa ove godine dvadeset i drugi put dodeljuje književnu nagradu „Zlatni suncokret“. Nagrada „Zlatni suncokret“, u javnosti poznata i kao Vitalova nagrada, dodeljuje se za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljeno u toku prethodne godine.

PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

GOJKU BOŽOVIĆU KOČIĆEVO PERO


Nagrada je prvi put dodeljena 1996. godine pesničkoj knjizi Ivana V. Lalića, a među dobitnicima su Radoslav Petković, Goran Petrović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Jovica Aćin, Mileta Prodanović, Dragan Jovanović Danilov, David Albahari, Uglješa Šajtinac i Dragan Velikić. Prošlogodišnji dobitnik je bio Nikola Vujčić za pesničku knjigu Skrivenosti.
Odluku o dobitniku žiri će saopštiti do kraja januara 2019. Nagrada, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće uručena na Međunarodni dan maternjeg jezika, 21. februara u Beogradu.

Podsetimo, roman Odustajanje bio je u najužem izboru za NIN-ovu nagradu koja je dodeljena u ponedeljak, o čemu više možete čitati OVDE.
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box