Književnost
književnost/8.10.2021.

Novi roman Sonje Ćirić za mlade

književnost
  • Laguna
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Laguna

 

Od autorke višestruko nagrađivanog romana „Neću da mislim na Prag“ Sonje Ćirić stiže nam uzbudljiva i psihološki precizna priča o izazovima sazrevanja u ograničenim uslovima. „Osam soba naše slobode“ svedoči o pripovedačkoj zrelosti i vanrednom umeću da se pokaže kako u nepovoljnim uslovima život pronalazi zadivljujuća rešenja.

Kako kaže Sonja Ćirić, nije bilo teško pronaći inspiraciju za ovaj roman. „Folder u kome sam počela da pišem ovaj roman nazvala sam ’Virus’, što je očigledno otkrivalo da će ’Osam soba naše slobode’ biti o nekoj opasnosti koju treba savladati. Da li bi mi ova tema pala na pamet da nije korone? Vrlo moguće da ne, ali to sad nije važno.

Dakle: gradom je zavladao virus koji odrasli prenose deci. Virus kao metafora svih opasnosti kojima odrasli zaražuju decu. Jedini spas je izolacija. Osmoro dece različitih uzrasta, svi iz iste zgrade, sklone se u zajedničku vešernicu. Tu provedu osam dana, prvi put u životu sami, bez odraslih. Plaši ih virus, plaši ih iznenadna samostalnost, ali se bez obzira na sve – odlično i snalaze i provode. I, što je takođe važno, svašta otkriju i nauče i o sebi i o odraslima. Zapravo, ispostavi se da je tih osam dana u doba virusa svakom od njih odredilo budući život. Naravoučenije je da u svakom zlu treba pronaći nešto dobro i tako savladati opasnost.“


Pročitajte i: 

Abdulrazaku Gurni Nobel za književnost


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.