Književnost
književnost/29.05.2019.

Jedanaesto izdanje festivala KROKODIL

književnost
  • Promo
Autor fotografije:

Piše: Lela Milivojević

Jedanaesti festival KROKODIL biće održan od 7. do 9. juna u Beogradu, a glavna zvezda ovogodišnjeg Književnog Regionalnog Okupljanja Koje Otklanja Dosadu, biće jedan od najprovokativnijih pisaca današnjice Mišel Uelbek.

Kako su saopštili organizatori, mesto održavanja večernjeg programa festivala KROKODIL je promenjeno zbog najavljenih loših vremenskih uslova. Prvo veče festivala KROKODIL (petak 7. jun od 20 sati) premešta se u Kombank dvoranu, bivši Dom sindikata (Dečanska 14) a drugo veče (subota 8. jun od 20 sati) u Dom omladine (Makedonska 22).

Lokacije debatnog i pratećeg programa ostaju nepromenjene, pa će debatni program biti u Centru za kulturnu dekontaminaciju, CZKD, dok se prateći programi odvijaju u novom KROKODILovom centru.

Glavna zvezda prve večeri festivala biće Mišel Uelbek, francuski pisac koji već četvrt veka slovi za jednu od najvećih zvezda savremene svetske književnosti. „Francuski Orvel“, kako još zovu Uelbeka – enfant terrible savremene francuske književnosti i jedan od najistaknutijih i najprovokativnijih pisaca današnjice u petak 7. juna govoriće o sebi i svom stvaralaštvu. Glumac Boris Isaković čitaće odlomak iz najnovijeg Uelbekovog romana "Serotonin".

Prve večeri festivala, kroz čitanja, sofa-intervjue i performanse predstaviće se i ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade Vladimir Tabašević, gošća iz Makedonije Rumena Bužarovska i jedan od najprobitačnijih savremenih autora Bojan Babić, kao i naš legendarni filmski i pozorišni reditelj i pisac - Goran Marković.

Druge večeri festivala KROKODIL predstaviće se jedan od najvećih evropskih autora danas, bugarski pisac Georgi Gospodinov, ali i Lana Bastašić koja će čitati iz svog prvog romana "Uhvati Zeca" dok će Zoran Kesić i Njuz.net tradicionalno biti zaduženi za komična intermeca između nastupa pisaca.

Vrhunac druge festivalske večeri biće nastup Lasla Krasnahorkaija koji spada u red najznačajnijih i najprevođenijih mađarskih prozaista. Krasnahorkai će razgovarati sa Markom Čudićem o svom stvaralaštvu za koje je karakteristična apokaliptična ironijsko-parodijska slika savremene Mađarske i savremenog sveta. U fokusu druge festivalske večeri biće i zajednički nastup dvojice najistaknutijih regionalnih autora Miljenka Jergovića i Svetislava Basare.

¶ IZLOŽBA MIŠELA UELBEKA U NJUJORKU ¶

Na ovogodišnjem festivalu KROKODIL biće predstavljena i antologija evropske poezije, nedavno objavljene u Nemačkoj pod nazivom "Grand Tour" koju su uredili Jan Vagner i Federiko Italijano. Tokom dva dana festivala, njih dvojica će predstaviti selekciju nekih od najistaknutijih evropskih pesnika i pesnikinja među kojima su Marija Barnas iz Holandije i Gabor Šajn iz Mađarske, zatim naša pesnikinja Ana Ristović i Anja Golob iz Slovenije. Program vodi Mima Simić

I ove godine, festival KROKODIL će organizovati raznolike tribine u okviru kojih će se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive kulture.

Kompletan Debatni program i prateći program festivala možete pogledati ovde.

Karte za večernje programe će od ponedeljka biti dostupne i na blagajni Kombank dvorane, a možete ih nabaviti i u svim Emmi radnjama, KROKODILovom centru, kao i online putem linka www.ddtickets.rs.


PROČITAJTE I:

INTERVJU, DRAGAN VELIKIĆ: NISMO SVI ZVERINJE U CIRKUSU VUČIĆ

EPSKA DIMENZIJA SLUČAJA MAKAVEJEV


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.