Književnost
književnost/31.01.2019.

Intimno o književnosti

književnost
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media


Kulturno-obrazovni program i Redakcija za kulturu RTS-a emituju emisiju Intimno o književnosti u produkciji Srpskog PEN centra. Srpski PEN centar nastao je 1926. godine, a emisija je presek najvećih dometa srpske književnosti prošlog veka. Emisija će biti prikazana večeras u 20.05 na RTS 3.

Deset najznačajnijih savremenih pisaca, govori o deset najvećih velikana srpske književnosti 20. veka. Iako su među njima univerzitetski profesori, kritičari, esejisti, svako od njih daje notu intimnosti, osobenu, ličnu vezu sa drugim umetnikom, osvetljavajući na taj način duhovni kapital koji je nasledio.

O Ivi Andriću govori - Mihajlo Pantić, Isidori Sekulić - Vida Ognjenović, Meši Selimoviću - Milisav Savić, Vasku Popi - Vladimir Kopicl, Aleksandru Tišmi - Laslo Blašković, Borislavu Pekiću - Dragan Velikić, Miloradu Paviću - Vladimir Pištalo, Danilu Kišu - Vava Petković, Stevanu Raičkoviću - Voja Karanović, Milošu Crnjanskom - Goran Petrović.

Gledaoci će imati priliku da vide vizuelni zapis razgovora sa svakim književnikom (osim sa Isidorom Sekulić, jer, nažalost, ne postoji), kao i kratki film, snimljen tridesetih godina, na XI kongresu Svetskog PEN centra u Dubrovniku, u kome se pisci iz celog sveta skupljaju ispred Kneževog dvora.

Scenarista Vuk Ršumović i reditelj i montažer Mateja Rackov, autori su emisije koja podseća da je srpsko književno nasleđe 20. veka - veliko, bogato, živo i inspirativno.

Repriza, 01. februar u 04:10 i 12:10 


PROČITAJTE JOŠ:

ZORAN PAUNOVIĆ - ŽIVOT JE LEPŠI AKO UMETE DA ČITATE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box