Književnost
književnost/4.06.2019.

Debatni program na festivalu KROKODIL

književnost
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media 

Jedanaesto izdanje festival KROKODIL donosi i ove godine debatni program u okviru kojeg će 8. i 9. juna u CZKD-u biti organizovan razgovor posvećen društveno-političkim temama i ulozi pisaca u aktuelnim kretanjima u Evropi i svetu, panel diskusija o mogućnosti zajedničke književnosti jezika, a biće predstavljena i antologija evropske poezije.

Debatni program će otvoriti razgovor na temu Neighbors facing the present posvećen snažnom porastu konzervativizma i novom talasu nacionalizma te jačanju desničarskih pokreta u regionu centralne i jugoistočne Evrope, kao i protekcionizma motivisanog ekonomskom krizom i migrantskim talasima sa Bliskog istoka razgovaraće Rumena Bužarovska, Kozmin Perca, Gabor Šajn i Lana Bastašić u subotu 8. juna u 12 sati na prvom debatnom programu festivala KROKODIL pod nazivom "Neighbors - Facing the present".  

Posebna draž ovogodišnjeg izdanja festivala jeste prezentacija velike antologije evropske poezije nedavno objavljene u Nemačkoj pod nazivom "Grand Tour - " koju su uredili Jan Vagner i Federiko Italijano. O ulozi i novom značaju poezije u doba osipanja postojećih vrednosti i slabljenja svih čvrstih oslonaca govoriće u subotu 8. juna od 14 sati u CZKD-u neka od najpoznatijih pesničkih imena savremene Evrope među kojima su Marija Barnas iz Holandije i Gabor Šajn iz Mađarske, naša poznata pesnikinja Ana Ristović i Anja Golob iz Slovenije. Antologija obuhvata svih pedeset zemalja Evrope s izuzetkom Vatikana

Nakon projekta Jezici i nacionalizmi, koji se bavio kompleksnim pitanjem realnosti postojanja četiri politička jezika u regionu, kao i njegovog velikog finala – Deklaracije o zajedničkom jeziku – Udruženje KROKODIL je započelo novi projekat pod nazivom Zajednička čitaonica. I ovaj projekat bavi se temom jezika, ali ne iz lingvističkog, već iz književnog i esejističkog ugla. U nedelju 9. juna u 12 sati u okviru debatnog programa održaće se panel diskusija na temu zajedničke čitaonice i mogućnosti zajedničke književnosti jezika. Učestvuju: Igor Štiks, Vladimir Arsenijević, Miljenko Jergović i Lana Bastašić.

U nedelju 9. juna od 19 sati u KROKODILovom Centru predstaviće se grupa mladih autora koji baštine performans i govornu poeziju. Ovom predstavljanju prethodiće četiri dana njihovih radioničarskih priprema u kojima će kao voditelji učestvovati renomirani umetnici iz Švajcarske, Srbije i Kosova okupljeni unutar programa pod nazivom The Word Literary Forum.

Debatni program kao i prateći program festivala su besplatni za sve, dok su karte za večernje programe dostupne na blagajni Kombank dvorane, u svim Emmi radnjama, KROKODILovom centru, kao i online putem linka www.ddtickets.rs. 

____________________________________________________________________________________________________________________

PROČITAJTE I:

Jedanaesto izdanje festivala KROKODIL

____________________________________________________________________________________________________________________


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box