Književnost
moja-kafica
moja-kafica
književnost/4.06.2019.

Debatni program na festivalu KROKODIL

književnost
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media 

Jedanaesto izdanje festival KROKODIL donosi i ove godine debatni program u okviru kojeg će 8. i 9. juna u CZKD-u biti organizovan razgovor posvećen društveno-političkim temama i ulozi pisaca u aktuelnim kretanjima u Evropi i svetu, panel diskusija o mogućnosti zajedničke književnosti jezika, a biće predstavljena i antologija evropske poezije.

Debatni program će otvoriti razgovor na temu Neighbors facing the present posvećen snažnom porastu konzervativizma i novom talasu nacionalizma te jačanju desničarskih pokreta u regionu centralne i jugoistočne Evrope, kao i protekcionizma motivisanog ekonomskom krizom i migrantskim talasima sa Bliskog istoka razgovaraće Rumena Bužarovska, Kozmin Perca, Gabor Šajn i Lana Bastašić u subotu 8. juna u 12 sati na prvom debatnom programu festivala KROKODIL pod nazivom "Neighbors - Facing the present".  

Posebna draž ovogodišnjeg izdanja festivala jeste prezentacija velike antologije evropske poezije nedavno objavljene u Nemačkoj pod nazivom "Grand Tour - " koju su uredili Jan Vagner i Federiko Italijano. O ulozi i novom značaju poezije u doba osipanja postojećih vrednosti i slabljenja svih čvrstih oslonaca govoriće u subotu 8. juna od 14 sati u CZKD-u neka od najpoznatijih pesničkih imena savremene Evrope među kojima su Marija Barnas iz Holandije i Gabor Šajn iz Mađarske, naša poznata pesnikinja Ana Ristović i Anja Golob iz Slovenije. Antologija obuhvata svih pedeset zemalja Evrope s izuzetkom Vatikana

Nakon projekta Jezici i nacionalizmi, koji se bavio kompleksnim pitanjem realnosti postojanja četiri politička jezika u regionu, kao i njegovog velikog finala – Deklaracije o zajedničkom jeziku – Udruženje KROKODIL je započelo novi projekat pod nazivom Zajednička čitaonica. I ovaj projekat bavi se temom jezika, ali ne iz lingvističkog, već iz književnog i esejističkog ugla. U nedelju 9. juna u 12 sati u okviru debatnog programa održaće se panel diskusija na temu zajedničke čitaonice i mogućnosti zajedničke književnosti jezika. Učestvuju: Igor Štiks, Vladimir Arsenijević, Miljenko Jergović i Lana Bastašić.

U nedelju 9. juna od 19 sati u KROKODILovom Centru predstaviće se grupa mladih autora koji baštine performans i govornu poeziju. Ovom predstavljanju prethodiće četiri dana njihovih radioničarskih priprema u kojima će kao voditelji učestvovati renomirani umetnici iz Švajcarske, Srbije i Kosova okupljeni unutar programa pod nazivom The Word Literary Forum.

Debatni program kao i prateći program festivala su besplatni za sve, dok su karte za večernje programe dostupne na blagajni Kombank dvorane, u svim Emmi radnjama, KROKODILovom centru, kao i online putem linka www.ddtickets.rs. 

____________________________________________________________________________________________________________________

PROČITAJTE I:

Jedanaesto izdanje festivala KROKODIL

____________________________________________________________________________________________________________________


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.