Književnost
književnost/21.03.2019.

Danas je Svetski dan poezije

književnost
  • Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Svetski dan poezije, koji je Unesko ustanovio 1999. godine, obeležava se danas nizom programa.

Program naslovljen „Svetski dan(i) poezije 2019: Čitanje grada“, koji organizuje Kulturni centra Beograda, počinje danas i trajaće do 23. marta uz učešće autora iz nekoliko zemalja i Srbije.

Tema je odnos savremene poezije i grada, pa će se učesnici baviti pitanjima kako čitati grad, ako je grad poetski tekst kojim jezikom je ispisan – u vezanom ili slobodnom stihu, da li su varoši beskrajne prozodije, umemo li da čujemo njihov ritam, umemo li da čitamo naše gradove ili samo u njima živimo, šta su pesnicima ljudske naseobine – bodlerovski/nastasijevićevski pakao ili obećanje slobode, poetska razglednica ili zagonetni palimpsest, megapolis ili palanka…

Odgovori će se tražiti kroz poeziju autora i autorki iz Sarajeva, Šibenika, Nikšića, Zadra, Beča i Klagenfurta, Požege, Zagreba, Novog Sada, Mostara, Niša, Frankfurta, Rima, Lugana i Beograda.

Program će obuhvatiti tribinu „Velegrad i poezija“, „Književni kafe Gete Instituta i Kulturnog centra Beograda“, „Domaće čitanje grada: Beograd & out of Belgrade“, tribinu „Između gradova“, programske segmente „Out of Serbia: Sarajevo /Mostar / Zadar / Šibenik / Županja / Nikšić“ i „Iz dalekih gradova“.

Kao i prethodnih godina u Čuburskom parku, kod skulpture „Beogradski čitač“, povodom Svetskog dana poezije, svoje autorske radove kazivaće članovi literarnih sekcija beogradskih osnovnih škola – učesnici i laureati pesničkih i proznih konkursa Dečjeg kulturnog centra Beograda, mladi autori – učenici Pete beogradske gimnazije i brucoši beogradskog univeriziteta okupljeni u poetski pokret “Antikoformizam”.

Svetski dan poezije obeležava se i u Nišu gde Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša u saradnji sa Niškim kulturnim centrom, Narodnom bibliotekom “Stevan Sremac”, Narodnim pozorištem i Nišvil džez festivalom organizuje manifestacija „Provetravanje pesme“, po istoimenom delu iz poeme Branka Miljkovića.


PROČITAJTE I:

NETFLIKS SNIMA SERIJU "STO GODINA SAMOĆE"

HANA SELIMOVIĆ: ODBIJAM NAGRADU!


Poziv je otvoren za sve ljubitelje reči da dođu na plato Narodnog pozorišta u Nišu u podne i da za početak proleća čuju ili kažu omiljenu pesmu.

„Organizovanim čitanjem i govorenjem stihova na javnim mestima, ulicama, trgovima, mostovima, stvaraoci iz našeg Društva javno zagovaraju pisanje, ali pre svega čitanje poezije. Ove godine, u skladu sa aktuelnom porukom Uneska, stavljamo akcenat na autohtonu poeziju, odnosno stvaralaštvo niških pesnika. Ovim slavimo jedinstvenu i snažnu ulogu poezije u suprotstavljanju marginalizaciji i utapanju u globalizam. Poezija je ipak intimni izraz koji samo otvara vrata drugima da se obogati dijalog i sjedini sav ljudski napredak u povezivanju kultura“, poručuje Dalibor Popović Pop, pesnik i predsednik niškog društva književnika.

Poeziju će govoriti članovi Društva sa podrškom muzičke grupe „Take A Walk“ Nenada Tančića i Tome Aleksića, a tu je tradicionalno i Željko Ljubić Piti, iz muzičke grupe „Goribor“, kao i već čuvena Banka knjiga niške biblioteke koja daruje posetiocima samo dobre naslove.

Povodom obeležavanja Svetskog dana poezije, u ogranku „Stevan Sremac“ Gradske biblioteke u Novom Sadu priređuje se izložba knjiga indijskih pesnika iz fonda Biblioteke i dekorativnih flaša ispisanih stihovima na hindiju.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box