Književnost
književnost/16.01.2017.

Uelbek viđen očima drugih

književnost
  • Guliver/GettyImages
Autor fotografije:

Priredila: Lela Milivojević

Malo je pisaca kojima je za života objavljena monografija u francuskoj izdavačkoj kući Cahiers de l'Herne. Tu priliku su imali između ostalih Patrik Modijano, Mišel Deon, kao i Mario Vargas Ljosa. Posle četvrt veka stvaranja, pridružio im se Mišel Uelbek.

Svega ima na gotovo 400 stranica knjige, koju je priredila Agat Novak-Leševalije. Kako prenose francuski mediji, monografija obuhvata 60-ak tekstova stručnjaka, ali i samog pisca. Od piščevih prvih radova do najnovijih tekstova, monografija nudi složen i veran portret pisca.

Tu su do sada neobjavljeni tekstovi Uelbeka, njegove pesme, kao i intervjui. Njegova strast prema nekim pesmama, ali i njegova vizija književnosti. Tekstovi drugih pisaca koji govore o njemu ili svedočenja onih koji ga poznaju ili su sarađivali s njim poput Gijoma Niklua, reditelja koji je snimio film „Otmica Mišela Uelbeka“, sa piscem koji igra samog sebe. Gijom Niklu se vraća na njihov susret. Posebno ističe jednu stvar: Mišel Uelbek se nikada ne dosađuje. „Možete ga staviti na drvo i ostaviti jedan sat, kada se vratite, on će i dalje biti tamo. Sigurno će se pomeriti metar, možda će popušiti paklicu cigareta...“

Interesantan jednima, iritantan drugima, delo i ličnost Mišela Uelbeka odlikuju se veoma posebnim vidom otpora, koji dolazi između ostalog iz onoga što osujećuje naš koordinantni sistem i multiplikuje protivrečnosti, prenose francuski mediji. Svrstati negde Mišela Uelbeka možda uključuje i pitanje gde on to nije. Pisac koji istražuje sve žanrove (roman, poeziju, esej, a saznajemo da se ranije oprobao i u pozorištu), ima više izleta u film, muziku (njegovi tekstovi su inspirisali umetnike, od Igija Popa do Karle Bruni), kao i u umetnost – kao pravi umetnik ili kao predmet inspiracije. Sveprisutan u medijima u svakom od svojih izdanja, povremeno novinar, sposoban za razorne političke kolumne, on je nesumnjivo jedini pisac koji je u stanju da obezbedi naslovnu stranicu u velikom dnevnom listu.

Neuhvatljiv, dvosmislen: Uelbek nam neminovno beži. Osim, možda, u slučaju ove monografije, idealnog mesta za višestruki pristup i mešavinu žanrova. Preplitanjem retkih ili neobjavljenih tekstova, naučnih eseja, svedočenja bližnjih, pisaca, umetnika, muzičara, prijatelja ili neprijatelja (čitav opseg je između ova dva ekstrema), želelo se objasniti kompleksnost ovog autora i njegovog dela.

Ovo je zaista interesantan portret. Saznaje se puno stvari o piscu i to čini ovu knjigu fascinantnom, neke su od ocena. Treba pročitati i upitnik i videti piščeve reakcije, kao na primer na slovo K koje ga asocira na kič. Kada je umetnost veoma uspešna, ona će proizvesti nove klišee, dakle, ako je ono što radim zaista uspešno, onda bi to trebalo smatrati izvorom budućeg kiča. Ovo je, kako se preporučuje, knjiga za one koje vole Uelbeka i njegove tekstove.

Ovdašnja publika imala je prilike da se upozna sa Uelbekom (60), jednim od najuticajnijih intelektualaca kraja 20. i početka 21. veka i jednim od najprevođenijih savremenih francuskih pisaca. Njegov prvi roman „Proširenje područja borbe“ iz 1994. godine postao je kultna knjiga u Francuskoj, dok Uelbek stiče svetsku slavu drugim romanom „Elementarne čestice“ iz 1998. godine. Potom su usledili „Platforma“, „Mogućnost ostrva“, „Karta i teritorija“, „Pokoravanje“, tu je i zbirka priča „Lanzarote i drugi tekstovi“, kao i „Državni neprijatelj“, prepiska Uelbeka i Bernara-Anrija Levija.

Pročitajte još:

Bajac: Sumnja je moje prirodno stanje

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box