Književnost
književnost/22.10.2017.

U Beogradu otvoren 62. Sajam knjiga

književnost
  • Oksana Toskić
  • Oksana Toskić
  • Oksana Toskić
  • Oksana Toskić
  • Oksana Toskić
  • Oksana Toskić
  • Oksana Toskić
  • Oksana Toskić
  • Oksana Toskić
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Uz pesmu Braće Teofilović, zvuke fanfara i nadahnute govore akademika Mira Vuksanovića i austrijskog autora Karla Markusa Gausa večeras je otvoren 62. Međunarodni sajam knjiga, čiji je počasni gost nemački jezik u okviru čega će Nemačka, Švajcarska, Austrija i Lihtenštajn predstaviti svoje savremeno stvaralaštvo, među kojima će biti i 350 premijernih naslova.


Do 29. oktobra, pod sloganom “Ključ je u knjigama“, ljubiteljima pisane reči pod kupolama Beogrdskog sajma predstaviće se oko 500 izlagača, od čega 50 iz inostranstva (za njih je rezervisana hala 4). 

Zvezda ovogodišnjeg sajma biće dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2009. godine Herta Miler.

Kao i svake godine, Školski dan je u četvrtak, 26. oktobra, dok su porodični dani 23. i 24. oktobar.

Na više od 30.000 m2 izložbenog prostora u halama 1, 1A, 2A, 2C i 4, tradicionalno će učestvovati najveći domaći, kao i brojni inostrani izdavači i pisci.

Pored predstavljanja zemalja koje su počasni gosti, autora, tema i književnosti na nemačkom jeziku fokus tribinskih i promotivnih programa, kao i tematskih izložbi, biće usmeren na aktuelne teme proistekle iz domaće izdavačke produkcije i jubileje evropske i srpske istorije i kulture, od 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog, 250 godina Filipa Višnjića, 125 godina od rođenja Ive Andrića, 150 godina od smrti Šarla Bodlera, jednog veka od smrti Vladislava Petkovića Disa i Milutina Bojića - do 170 godina  Njegoševog "Gorskog  vijenca" i 50 godina od izdavanja romana "100 godina samoće" i "Derviš i smrt".

Program pod naslovom "Sećamo se" obeležiće sećanje na Borislava Mihajlovića Mihiza, Nikolu Miloševića, Stevana Raičkovića i Vladana Desnicu. 

Programski segment "Poduhvati" obuhvatiće četvorotomno delo "Istorija kineske civilizacije", Kritičko izdanje "Sudanije" Petra Kočića (Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske); "Napori Bosne i Hercegovine za oslobođenje i ujedinjenje" Pera Slijepčevića (Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske i Balkanološki institut SANU); "Politički spisi" Miloša Crnjanskog; "Gorski vijenac, bokeljsko izdanje"; "Kraljevo, jedan srpski topos".

U sali za programe za decu i mlade "Aleksandar Vučo" u hali 1A, održava se program "Nove igre pet petlića", čiji je autor i moderator Gordana Maletić sa sledećim tematskim celinama: "Po Vučovom tragu", program posvećen 120-godišnjici rođenja Aleksandra Vuča, oca moderne srpske književnosti za decu; "Pesničke vedrien", pesnici i deca; "Odlazak čarobnjaka", program posvećen ličnosti i knjigama Raše Popova; "Uhvati zvezdu", književni portret Igora Kolarova; "Kolačići", nove knjige za decu mlađeg uzrasta; "Neću da ćutim", nove knjige za decu starijeg uzrasta; "Vekovi srpske pismenosti", program posvećen novim izdanjima kapitalnih dela i značajnim ličnostima iz srpske kulture; predstavljanje almanaga "Danica za mlade" Vukove zadužbine; "Književnost za decu i strip"; "Slučajna otkrića", program posvećen prirodi, putovanjima i književnosti; "Osmeh na dar", program posvećen humoru u književnosti za decu i "Zanimljivosti i iznenađenja", program za radoznale.

U hali 2C biće predstavljene sledeće izložbe: "Stefan Prvovenčani u književnosti i istoriografiji"; "Mošo, pčelino čedo", psovećena Mošu Odaloviću 26. dobitniku Žičke hrisovulje; "Milutin Bojić – sto godina Plave grobnice"; "Negujmo srpski jezik"; "Dis 1917-2017"; "Na pergamentu duše", poezija i freske Svetislava Mandića; Izložba Srpskog bibliofilskog društva "Vladislav Petković Dis: 100 godina od smrti, Milutin Bojić: 100 godina od smrti, Isidora Sekulić: 140 godina od rođenja"; "Putujuća izložba ćirilice", digitalno štampani kaligrafski radovi, tipografske azbuke i primeri grafičkog i industrijskog dizajna sa srpskom ćirilicom; "Bibiana", najlepše knjige Slovačke 2016; Izložba dečijih radova sa konkursa "Dani ćirilice Bavanište".

Festival stvaralaštva mladih

U hali 2 nivo C biće nastavljeno predstavljanje dela umetnika mlađih od 30 godina, iz različitih oblasti stvaralaštva (dramsko, likovno, muzičko, filmsko), koja za predložak imaju knjigu. Nagrade

I ove godine tradicionalno će biti dodeljene nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija u kategorijama:

Izdavač godine

Izdavački poduhvat godine

Dečija knjiga godine

Nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku

Specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke

Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip

Nagrada "Bogdan Kršić" za najlepšu knjigu

Nagrada za najlepšu dečju knjigu

Specijalno priznanje za mladog dizajnera

Za nagrade konkurišu svi izdavači – učesnici Sajma knjiga iz Srbije (osim kada je u pitanju Nagrada za izdavača iz dijaspore), učešćem na manifestaciji.

Uručenje nagrada je 26. oktobra u 13h u sali "Ivo Andrić" u hali 1A.

U ponedeljak, 24. oktobra u 18h u sali "Borislav Pekić" biće uručena i nagrada "Dositej Obradović" stranom izdavaču, za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti.

U nedelju, 29. oktobra u 12h u sali Ivo Andrić biće izvršena primopredaja Otvorene knjige ambasadoru države koja će predstaviti književnost svoje zemlje kao počasni gost 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

Od 25. do 29. oktobra na Beogradskom sajmu će se održati i 48. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava u halama 2B i 3A i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga "Media market" u hali 3.

Cena pojedinačne karte je 250 dinara, dok je za grupne ulaznice cena 150 dinara.

 

 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box