Književnost
moja-kafica
moja-kafica
književnost/22.02.2017.

Skup posvećen Predragu Matvejeviću

književnost
  • Printscreen
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

Povodom nedavne smrti Predraga Matvejevića u Zagrebu, jednog od najvažnijih i najprevođenijih pisaca i publicista Balkana i jugoistočne Evrope,  koja je odjeknula u regionu, održaće se komemoracija „Beogradski rekvijem“ 22. februara od 19 časova u UK Parobrod.

O liku i delu najprevođenijeg hrvatskog, eks-jugoslovenskog autora u svetu, antistaljiniste, antinacionaliste, mirotvorca, epistolarnog disidenta, zaljubljenika u Mediteran i pomorstvo,  profesora francuskog, srpskog i hrvatskog jezika i književnosti, rođenog 1932. god. u Mostaru, uz moderiranje Katarine Lazić urednice u Parobrodu, govoriće regionalni sagovornici i njegovi savremenici: istoričarka Branka Prpa, Filip David književnik i dramaturg, Saša Ilić, književnik i esejista, Igor Štiks, književnik, Lino Veljak filozof.

Specijalno za ovaj „Beogradski rekvijem“, obratiće nam se i Bora Ćosić, književnik iz Berlina, rođen iste godine kada i Matvejević, sa kojim je drugovao više od četiri decenije.

Matvejevićev „Mediteranski brevijar“ preveden je na dvadesetak jezika sveta, a  putopis „Druga Venecija“ na deset. Njegovu knjigu „Jugoslovenstvo danas“ objavio je beogradski BIGZ, 1984. godine u 30 hiljada primeraka. Matvejević  je imao počasne doktorate  u Francuskoj, Italiji, Bosni i Hercegovini. Bio je  počasni, doživotni potpredsednik Međunarodnog PEN kluba u Londonu, savetnik za politiku Evropske komisije za Sredozemlje…

Nosilac je odlikovanja koja su mu dodelili predsednici Francuske (Legija časti), Hrvatske, Slovenije, Španije i Italije. Dobitnik je 14 međunarodnih književnih nagrada.

Pročitajte još:

Priče o Danilu Kišu

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box