Književnost
književnost/22.02.2017.

Skup posvećen Predragu Matvejeviću

književnost
  • Printscreen
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

Povodom nedavne smrti Predraga Matvejevića u Zagrebu, jednog od najvažnijih i najprevođenijih pisaca i publicista Balkana i jugoistočne Evrope,  koja je odjeknula u regionu, održaće se komemoracija „Beogradski rekvijem“ 22. februara od 19 časova u UK Parobrod.

O liku i delu najprevođenijeg hrvatskog, eks-jugoslovenskog autora u svetu, antistaljiniste, antinacionaliste, mirotvorca, epistolarnog disidenta, zaljubljenika u Mediteran i pomorstvo,  profesora francuskog, srpskog i hrvatskog jezika i književnosti, rođenog 1932. god. u Mostaru, uz moderiranje Katarine Lazić urednice u Parobrodu, govoriće regionalni sagovornici i njegovi savremenici: istoričarka Branka Prpa, Filip David književnik i dramaturg, Saša Ilić, književnik i esejista, Igor Štiks, književnik, Lino Veljak filozof.

Specijalno za ovaj „Beogradski rekvijem“, obratiće nam se i Bora Ćosić, književnik iz Berlina, rođen iste godine kada i Matvejević, sa kojim je drugovao više od četiri decenije.

Matvejevićev „Mediteranski brevijar“ preveden je na dvadesetak jezika sveta, a  putopis „Druga Venecija“ na deset. Njegovu knjigu „Jugoslovenstvo danas“ objavio je beogradski BIGZ, 1984. godine u 30 hiljada primeraka. Matvejević  je imao počasne doktorate  u Francuskoj, Italiji, Bosni i Hercegovini. Bio je  počasni, doživotni potpredsednik Međunarodnog PEN kluba u Londonu, savetnik za politiku Evropske komisije za Sredozemlje…

Nosilac je odlikovanja koja su mu dodelili predsednici Francuske (Legija časti), Hrvatske, Slovenije, Španije i Italije. Dobitnik je 14 međunarodnih književnih nagrada.

Pročitajte još:

Priče o Danilu Kišu

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box