Književnost
književnost/25.05.2017.

Miljenko Jergović dobitnik nagrade Prozart

književnost
  • Official page FB
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Hrvatski književnik Miljenko Jergović dobitnik je međunarodne književne nagrade Prozart za 2017. godinu, koju Međunarodni književni festival "PRO-ZA Balkan" iz Skoplja dodeljuje istaknutom autoru za doprinos razvoju savremene književnosti na Balkanu.

Nagrada je Miljenku Jergoviću pripala jednoglasnom odlukom Odbora za dodelu nagrade u čijem su sastavu bili Ermis Lafazanovski kao njegov predsednik, umetnički direktor Festivala "PRO-ZA Balkan" Aleksandar Prokopiev i Dejan Trajkoski, direktor Festivala, saopštila je hrvatska izdavačka kuća Fraktura.

"Izuzetno obiman i prepoznatljiv opus Miljenka Jergovića uključuje nadahnute knjige poezije i eseja, ali posebno se ističu njegova prozna dela. Od proznog prvenca, knjige kratkih priča 'Sarajevski Marlboro', do najnovijih dela, Jergović svojim posebnim autorskim pristupom isprepliće dokumentarno, autobiografsko i fikcionalno, baveći se prošlošću i sadašnjošću, pripovedajući istoriju svoje i drugih porodica. Njegov bogat jezik i spisateljski stil određuju ga kao suptilnog i jezično profinjenog proznog autora ovih prostora", stoji u obrazloženju odluke.

Nagrada će Jergoviću biti uručena na završnoj svečanosti ovogodišnjeg, petog po redu Festivala "PRO-ZA Balkan", koji se održava u Skopju od 28. do 30. maja.

Miljenko Jergović je jedan od najznačajnijih pisaca ovih prostora. Rođen je u Sarajevu, živi u selu pokraj Zagreba i veoma čest je gost u Beogradu. Autor je priča, romana, dramskih tekstova, pesama i novinskih članaka. Njegova dela su prevedena na dvadesetak jezika.

Pročitajte još: Muharem Bazdulj: Beg od predvidljivosti


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box