Književnost
moja-kafica
moja-kafica
književnost/25.05.2017.

Miljenko Jergović dobitnik nagrade Prozart

književnost
  • Official page FB
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Hrvatski književnik Miljenko Jergović dobitnik je međunarodne književne nagrade Prozart za 2017. godinu, koju Međunarodni književni festival "PRO-ZA Balkan" iz Skoplja dodeljuje istaknutom autoru za doprinos razvoju savremene književnosti na Balkanu.

Nagrada je Miljenku Jergoviću pripala jednoglasnom odlukom Odbora za dodelu nagrade u čijem su sastavu bili Ermis Lafazanovski kao njegov predsednik, umetnički direktor Festivala "PRO-ZA Balkan" Aleksandar Prokopiev i Dejan Trajkoski, direktor Festivala, saopštila je hrvatska izdavačka kuća Fraktura.

"Izuzetno obiman i prepoznatljiv opus Miljenka Jergovića uključuje nadahnute knjige poezije i eseja, ali posebno se ističu njegova prozna dela. Od proznog prvenca, knjige kratkih priča 'Sarajevski Marlboro', do najnovijih dela, Jergović svojim posebnim autorskim pristupom isprepliće dokumentarno, autobiografsko i fikcionalno, baveći se prošlošću i sadašnjošću, pripovedajući istoriju svoje i drugih porodica. Njegov bogat jezik i spisateljski stil određuju ga kao suptilnog i jezično profinjenog proznog autora ovih prostora", stoji u obrazloženju odluke.

Nagrada će Jergoviću biti uručena na završnoj svečanosti ovogodišnjeg, petog po redu Festivala "PRO-ZA Balkan", koji se održava u Skopju od 28. do 30. maja.

Miljenko Jergović je jedan od najznačajnijih pisaca ovih prostora. Rođen je u Sarajevu, živi u selu pokraj Zagreba i veoma čest je gost u Beogradu. Autor je priča, romana, dramskih tekstova, pesama i novinskih članaka. Njegova dela su prevedena na dvadesetak jezika.

Pročitajte još: Muharem Bazdulj: Beg od predvidljivosti


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box