Književnost
književnost/19.06.2017.

Jun u Beogradu u znaku “kralja bitnika”

književnost
  • Promo
  • Polet/Danica Marković
  • Polet/Siniša Stojanović
  • Polet/Siniša Stojanović
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

U utorak, 20. juna 2017. od 18 časova u glavnom holu Doma omladine Beograda posebno izdanje časopisa Gradac posvećeno Džeku Keruaku, u izdanju Doma kulture Čačak i Umetničkog društva Gradac, predstaviće Milan Vlajčić, Žikica Simić i Dragoljub Stojković.


Pre samo pet dana “kralju bitnika” je, u Klubu Galeriji Polet, održan svojevrsni scensko-muzički omaž, gde su Ivan Tomić, Aleksandar Božović, Ivan Marinković, Ivan Komarov i Aleksandar Todorov, uz pratnju saksofoniste Srđana iz sastava Rain Dogs, čitali odlomke iz kultnih dela “Na putu”, “Darma lutalice”, “Satori u Parizu”, “Izabrana pisma: Džek Keruak, Alan Ginzberg”, kao i izbor njegove poezije i tekstova iz pomenutog časopisa.

Časopis Gradac Keruaku je posvetio posebno izdanje, što čitaocima ovog časopisa ne bi trebalo da predstavlja iznenađenje jer je, prema rečima urednika Branka Kukića, Gradac oduvek računao na one bez predrasuda, i podržavao smelost da se imaginaciji, priviđenju i podsvesti pusti na volju.

Dvobroj časopisa (201-202) sadrži sedam Keruakovih tekstova, izbor iz njegove poezije i dva intervjua koja je Keruak dao poznatim američkim novinarima Tedu Beriganu i Vilijamu Bakliju. Objavljeni su i tekstovi o Keruaku koje potpisuju Henri Miler, Alen Ginzberg, Artur S. Nusbaum, Džojs Donson, Sterling Lord, Rene Galnd, Žikica Simić i drugi, a koji govore o Keruaku i njegovim savremenicima, piscima Ginzbergu, Bobu Dilanu, Džonu Barouzu i muzičaru Čarliju Parkeru.Keruakov jedinstveni glas odbacivao je tradicionalne vrednosti i tragao za oslobađanjem od društvenih konvencija, ostvarivši snažan uticaj na kontrakulturu, Osporavan je najčešće tvrdnjama da je njegova književnost oda drogi i rokenrolu, dok su kritički umovi njegovog vremena propuštali da sagledaju značaj i autentičnost njegovog rada. Svoj najpoznatiji roman, Na putu, uspeo je da izda šest godina nakon što ga je napisao, i to tek pošto je ozbiljno cenzurisan. Najveći broj njegovih dela objavljen je posthumno.

Pročitajte još: Uelbek viđen očima drugih

 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box