Književnost
moja-kafica
moja-kafica
književnost/21.04.2017.

Tuševljakoviću nagrada za roman Jaz

književnost
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Darko Tuševljaković ovogodišnji je dobitnik Evropske nagrade za književnost za roman Jaz koji je pre nekoliko meseci objavljen u izdanju Arhipelaga, saopšteno je na završenoj pres konferenciji u Evropkoj komisiji za kulturu u Briselu.

– Velika je čast dobiti ovako značajnu nagradu i naći se kako među odabranim autorima iz drugih evropskih zemalja, tako i među dosadašnjim dobitnicima nagrade iz Srbije. Književno priznanje nikad nije nagrada za pobedu u takmičenju, jer tako nešto u umetnosti ne postoji, ali svakako jeste počast umetnikovom radu i u tom smislu sam veoma ponosan na to što je Jaz ovenčan ovim priznanjem. Posebno mi je drago što to otvara put knjizi izvan jezičkih i nacionalnih barijera, pošto smatram da je Jaz roman koji će umeti da respondira sa čitaocima iz drugih podneblja, drugih tradicija i geopolitičkih situacija. Neki će se prepoznati u onome čime se u romanu bavim, nekima će možda kontekst biti neobičan i stran, ali svejedno bih rekao da je suština priče dovoljno univerzalna za sve. Nesporazumi i neslaganja postoje u svima nama, bez obzira na to ko smo i odakle smo, i po njima se međusobno prepoznajemo, oni su naš zajednički imenitelj. Muke kroz koje prolazimo pokušavajući da prevaziđemo jazove ne znaju za jezik, naciju, veru i pol, nisu određeni geografskim širinama i dužinama, tako da je ovo roman koji, iako govori o veoma specifičnom vremenu i prostoru, zapravo ne poznaje te vrste granica – kaže Darko Tuševljaković u prvoj izjavi za javnost posle dobijanja  Evropske nagrade za književnost.Tuševljakovićev Jaz je snažan društveni roman o Srbiji devedesetih godina i s početka novog veka, kao i o mladoj generaciji razapetoj između odlaska i opstanka u vlastitoj zemlji i o onim starijima, obuzetim nostalgijom i borbom protiv vremena koje ih prevazilazi. Slikajući život mladih ljudi u jednom uzburkanom vremenu i kombinujući elemente društvenog romana i fantazmagorije, pisac u Jazu oblikuje pozornicu na kojoj se, usred velikih političkih i istorijskih lomova, pokazuju upečatljivi likovi sa svojim ljudskim i intimnim dramama. Jaz je uzbudljiva priča o tome kako preživeti istoriju i sačuvati pravo na vlastitu različitost. Ovaj roman vodi čitaoca na nesvakidašnju avanturu od Beograda i Kragujevca devedesetih do slike porodičnog odmora u Grčkoj, dok se u paralelnim i ukrštenim pričama razrešavaju se lične i porodične drame, kao i duga povest nasilja i borbe sa sobom i drugima.

Evropska nagrada za književnost, kako se naglašava u saopštenju, „prepoznaje izuzetne književne talente širom Evrope“ i naglašava „bogatstvo savremene evropske književnosti i osvetljava bogatom kulturnom i jezičkom nasleđu Evrope“.

Evropsku nagradu za književnost dodeljuju Federacija evropskih knjižara, Evropski savet pisaca i Federacije evropskih izdavača, uz podršku Evropske komisije za kulturu. Svi pisci iz zemalja koje učestvuju u proghramu Kreativna Evropa ulaze u obzir za nagradu, a svake godine Evropsku nagradu za književnost dobije po dvanaest pisaca iz različitih zemalja Evrope. Pored Darka Tuševljakovića, Evropsku nagradu za književnost ove godine dobili su i Rudi Erebara iz Albanije, Ina Vulčanova iz Bugarske, Bjanka Belova iz Češke, Kalija Papadaki iz Grčke, Haldora Torodsen sa Islanda, Osvalds Zebris iz Latvije, Valid Nabhan s Malte, Aleksandar Bečanović iz Crne Gore, Sine Ergun iz Turske i Sanjeev Sahota iz Velike Britanije.

Pročitajte još:
Muharem Bazdulj: Beg od predvidljivosti

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box