Književnost
književnost/11.01.2021.

90 godina Biblioteke grada Beograda

književnost
  • Iz knjige Branibora Debeljkovića "Beograd i Beograđani krajem 19. veka viđeni okom Marka Stojanovića"
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Naslovna foto - iz knjige Branibora Debeljkovića "Beograd i Beograđani krajem 19. veka viđeni okom Marka Stojanovića", Wikimedia Commons

 

Biblioteka grada Beograda obeležava jubilej - 90 godina postojanja. Činom svečanog osvećenja Opštinske biblioteke i Muzeja, 11. januara 1931. godine, Beograd je dobio modernu gradsku biblioteku, čitav jedan vek nakon prve pozajmne Biblioteke varoši Beogradske Gligorija Vozarovića.

A kako je sve počelo...

Sud Opštine grada postavlja dr Mariju Ilić za bibliotekara, i ona, ugledajući se na principe rada savremenih evropskih i američkih biblioteka, knjige sređuje prema decimalnoj klasifikaciji. Iste godine, otvorena je i prva javna dečja biblioteka u Kraljevini Jugoslaviji.

Posle više seoba, u maju 1935. godine, Opštinska biblioteka i Muzej doseljavaju se u zgradu u Ulici kneginje Ljubice 1, u današnju Zmaj Jovinu ulicu. Nemačko bombardovanje 6. aprila 1941. nanosi Biblioteci neprocenjivu kulturnu i materijalnu štetu. Od zapaljivih bombi izgoreo je krov i poslednji sprat. Ipak, Biblioteka grada Beograda ne prekida rad sa čitaocima.

Posle Drugog svetskog rata osnivaju se i rejonske, docnije opštinske biblioteke. Pristupa se novoj organizaciji rada, formiraju se posebna odeljenja, osniva se stručni centar za biblioteke beogradskog sreza, sa težnjom da se stvori jedinstvena mreža popularnih biblioteka. Prema Zakonu o bibliotekama, Biblioteka grada Beograda je od 1961. godine određena za matičnu biblioteku za područje grada.

Sredinom šezdesetih godina prvi put je objedinjena nabavka za celu mrežu, a svaki dvadeseti Beograđanin je član Gradske biblioteke. Postojeće prostorije u Zmaj Jovinoj ulici već su pretesne, pa sredinom sedamdesetih Biblioteka dobija na korišćenje zgradu u Knez Mihailovoj 56, nekadašnji hotel Srpska kruna. Radovi na uređenju zgrade potrajaće čitavu deceniju.

U međuvremenu, uvodi se slobodan pristup knjigama u Opštem pozajmnom odeljenju. Sledeći savremena svetska iskustva, i dečja odeljenja preuređuju svoje fondove, knjige se sređuju prema uzrastu deteta kome su namenjena. Započinje se sa radom na bibliografiji knjiga o Beogradu. Biblioteka grada izdaje knjigu prevoda stranih putopisa o Beogradu XIX veka, potom i Pripovetke o Beogradu, svojevrsnu kratku istoriju Beograda u pričama... Broj književnih programa i izložbi knjiga pod okriljem Biblioteke svake godine raste.

Najzad, u oktobru 1986, pesnikinja Desanka Maksimović svečano otvara novu zgradu Biblioteke grada Beograda. U svom Slovu, ona će reći: Da smo tri veka tražili gde ćemo je staviti, ne bismo joj lepše mesto našli: u pročelje je gleda pesnik Milan Rakić, nedaleko na Kalemegdanu su i Branko Radičević, Vojislav Ilić, Bora Stanković, da ne nabrajamo sve čija će dela vekovati pod krovom ove Biblioteke... Biblioteka grada Beograda postaje prva javna kompjuterizovana pozajmna biblioteka u zemlji.

Danas je Biblioteka grada Beograda najveća javna pozajmna biblioteka u Srbiji i regionu koja raspolaže fondom od oko dva miliona jedinica i ima više od 150.000 čitalaca. U njen sastav ulaze, pored centralne zgrade u Knez Mihajlovoj 56 i dva odvojena dečja odeljenja, kao i 14 opštinskih biblioteka sa gotovo 70 ogranaka. Biblioteka ima razvijenu izdavačku delatnost, a predstavlja i kulturno središte grada u kojem se održavaju brojni programi, promocije knjiga, tribine, koncerti, izložbe.


PROČITAJTE I:

ČETIRI DECENIJE KIŠOVE GROBNICE

ZORAN PAUNOVIĆ, INTERVJU: ŽIVOT JE LEPŠI AKO UMETE DA ČITATE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.