Književnost
književnost/16.06.2022.

Sto godina Džojsovog Uliksa

književnost
  • NBS - Oksana Skendžić
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Oksana Skendžić

 

Razgovor sa profesorom dr Zoranom Paunovićem na temu „100 godina Džojsovog Uliksa" biće održan u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije 17. juna 2022, u 19 sati. 

Prošao je čitav jedan vek od kako je objavljen roman "Uliks" slavnog irskog pisca Džejmsa Džojsa, po mišljenju mnogih književnih kritičara i teoretičara književnosti, najveći roman 20. veka.

„Kada je objavljen roman Uliks Džejmsa Džojsa, pre tačno sto godina, već u tom trenutku mnogima je bilo jasno da je reč o romanu koji će umnogome promeniti svetsku književnost. Bio je to roman koji je predstavljao krunu modernističke književnosti do tog trenutka", kaže dr Zoran Paunović, profesor engleske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu i Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, esejista i prevodilac ovog dela na srpski jezik.

„Šta je on tačno značio u trenutku kad je objavljen, mogli bismo ukratko svesti na ocenu koju su kritičari izrekli već u vreme objavljivanja romana: da je Džojs zapravo ovim delom stvorio novi mit za novo vreme. Novo vreme, u kojem više nema mesta za heroje, uzvišene podvige i veličanstvene junake. Novo vreme koje je potonulo u banalnost i za koje Džojs smatra da, bez obzira na to što je neizlečivo banalno, nije vreme u kojem ne vredi živeti ljudski život. Ako je život već postao nizak i obesmišljen, onda u toj niskosti i tom besmislu treba pronaći smisao i učiniti svaki trenutak života dostojnim življenja. Džojs je pokazao kako se grade novi mitovi tako što je, najpre, razgradio Homerovu „Odiseju", pretvorivši Leopolda Bluma, svog glavnog junaka, u neku vrstu anti-Odiseja po mnogo čemu i pokazao da, iako je prošlo vreme uzvišenosti, i u ovom vremenu potpuno drugačijem, svedenom na, do tada u književnosti retko prisutne likove i događaje, možemo pronaći uzvišenost."

Moderatorka razgovora je dr Milena Đorđijević.


PROČITAJTE I:

ZORAN PAUNOVIĆ: ŽIVOT JE LEPŠI AKO UMETE DA ČITATE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.