Književnost
književnost/3.07.2017.

“Beogradska beležnica” u DOB

književnost
  • Oksana Toskić
  • Oksana Toskić
  • Oksana Toskić
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Udruženja građana LADA i Centar za Razvoj Ideja, u saradnji sa Domom omladine i knjižarom Beopolis, organizuju promociju knjige "Beogradska beležnica" autora Siniše Stojanovića. Razgovor o ovom romanu koji beleži istoriografiju Beograda kroz njegovo žarište - javni prevoz, biće održan u utorak 04.07. u 19 časova u knjižari Beopolis, u prizemlju Doma omladine.

Na promociji će govoriti autor Siniša Stojanović, Dragana Nikolić i Anđelka Đukić. Prvi roman Siniše Stojanovića "Beogradska beležnica", objavljen za IK Kovačnica priča, našao se u širem izboru za NIN-ovu nagradu za 2016. godinu.„Inicijalno pesnik, Siniša Stojanović na mestu svog romanesknog prvenca piše romanesknu poemu. Pošto su poemu izmislili romantičari, Stojanovićev avgust morao je postati jedna nepregledna avantura. Bol je dakako svetski, glavni junak je potpuno suvišan, rečenično tikivo grubo nostalgično. Međutim, delu nedostaje romantičarske mitomanije, što je rezultat piščevog svesnog odbijanja da pristane na kompromis celovite strukture. Ovo je knjiga koja ne poznaje slepe ulice – na poslednjoj se stanici izlazi, samo ako se u autobusu zaspi. Može i drugačije, ali Stojanovićeva knjiga nije jezero.Dvostruki je razlog što niko pre Stojanovića nije ozbiljno obradio temu javnog prevoza. Prvi je u tome što ovaj motiv nije dovoljno seksi. A pošto u ovoj zemlji trenutno najviše pišu netalentovani, sama tema mora biti dovoljno erotična da bi se knjiga prodala. Drugi razlog svoje uporište ipak ne pronalazi samo u kapitalizmu, iako su posledice skuplje. Javni prevoz nije više jeftin, zato o njemu pristaju da pišu samo hrabri“. [Ivana Peško]O autoru: Siniša Stojanović rođen je 1981. u Beogradu. Po zanimanju je književnik (pesnik i prozaista), urednik programa beogradske galerije Polet, a takođe i performer, muzičar, tonski tehničar, kolumnista, reditelj. Osnivač je organizacije za promociju pesničkog stvaralaštva „Poezin“ i vodio je program Poezinove radio emisije o savremenoj poeziji u Beogradu.
Objavio je tri knjige pesama: Mamonova Hagada, 2009. IK Liber Rovac U laži, 2011. IK Liber U raskoraku, 2011. IK Liber Četvrta zbirka pesama „Dani na ravnoj zemlji“ u planu za 2017. godinu. Prvi roman, kao peta knjiga, „Beogradska beležnica“, objavljena je početkom decembra 2016. godine za izdavačku kuću Kovačnica priča. Urednik je i drugih književnih izdanja: Bundolo Offline 2, 2009. IK Liber i Bundolo Offline 3, 2012. SKC Kragujevac. Član je Udruženja Književnika Srbije od 2012. U statusu slobodnog umetnika grada Beograda.

Pročitajte još: Branko Rosić: Buntom kroz život

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box