Klik na svetlost
klik na svetlost/20.09.2018.

Stanje u medijima gore nego devedesetih

klik-na-svetlost
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

U okviru projekta „Mehanizam utvrđivanja javnog interesa na lokalnom nivou”, koji sprovodi Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) sa nekoliko lokalnih samouprava, u Čajetini je održana prva debata o potrebi utvrđivanja tema od javnog interesa u toj opštini, na kojoj su prisustvovali predstavnici opštine Čajetina, lokalnog javnog sektora, nevladinih organizacija i lokalnih medija iz Čajetine, Užica, Čačka, Požege, Kosjerića, Ivanjice, Priboja i drugih gradova.Zahvalivši se što je Čajetina odabrana za partnera u tom projektu i što će time biti primer dobre prakse za druge opštine i gradove u Srbiji, Milan Stamatović, predsednik opštine, ukazao je na izuzetno lošu medijsku scenu u Srbiji, uz ocenu da se „samo istinom Srbija može oslobodi medijskog mraka“.

„Nadam se da će novinari biti heroji u borbi za slobodu govora i da će se izboriti za objektivno i novinarstvo, odbraniti čast novinarske profesije i slobodu govora“, rekao je Stamatović, dodavši da se „na RTS-u i drugim televizijama sa nacionalnom frekvencijom, često iznose neistine o čajetinskom rukovodstvu, a da on i njegovi saradnici nemaju priliku da uzvrate na optužbe onih koji su bliski republilkoj vlasti i koji se predstavljaju kao marketinški i medijski stručnjaci, poput Nebojše Krtsića“, za koga je rekao da je „najzastupljneniji u režimskim medijima posle Aleksandra Vučića i da je njegov trbuhozborac“. Zašto ne reaguje REM? Ljudi stradaju kada im se na TV Pink crtaju mete na čelima i ko će biti sledeća žrtva? Nikada se nije desilo da predsednik države optuži predsednika opšine da je prevarant i kriminalac. Na RTS, koji je javni servis, nema debate i sučeljavanja o ozbiljnim temama, ali borićemo se za slobodu medija i objektivno informisanje“ - poručio je Stamatović.


PROČITAJTE JOŠ:

MINISTAR: PINK DA SMANJI PROSTAKLUK!

MINISTAR KULTURE: ODUSTAJEM OD POLEMIKE SA PUSTOGLAVIM

MIHAILO MEDENICA: ZADRUGA - ANA KARENJINA I OSTALE CUPI


Slaviša Lekić, predsednik NUNS, ocenio je da je stanje u medijima gore nego devedesetih jer su, pod sadašnjom vlašću, ali i njihovih prethodnika, lokalani mediji nestali. „Miloševićev režim je ubijao novinare. Ovaj još ne ubija, ali bojim se da situacija može da eskalira i da verbalne prozivke i medijska targetiranja mogu da dovedu do haosa“, kazao je Lekić i naveo da je, osim bezbednosti novinara, dodatni problem i finansiranje medija.

„Želimo da ponudimo rukovodstvu Čajetine, nevladinom sektoru i medijima mehanizam za utvrđivanje javnog interesa, koji je osmislio NUNS sa svojim parterima. Prošle godine projekat smo uspešno realizovali u Šapcu, Paraćinu i Svilajncu, a ove godine to pokušavamo u Čajetini, Novom Pazaru i Pirotu“, kazao je Lekić i najavio da će naredna debata u Čajetini biti u novembru, kada će biti predložene teme od javnog značaja za tu opštinu.

Svetozar Raković, generalni sekretar NUNS, objasnio je detalje tog mehanizma i naveo da bi njegova primena trebalo da „rezultira utvrđivanjem prioritetnih tema od javnog interesa za Čajetinu, koje bi ta opština trebalo da usvoji, kako bi one postale sastavni deo konkursa za sufinansiranje medijskih projekata“. Navodeći da je taj mehanizam „dobra razrada odredbi Zakona o informisanju koji se tiču projektnog sufinansiranja medijskih projekata“, on je istakao da „nije isti javni interes u svakoj lokalnoj samoupravi“.

Opština Čajetina je ove godine, na prvom konkursu, raspodelila 17,5 miliona dinara za 53 medijska projekta, a u završnici je drugi konkurs kojim je predviđeno da se medijski projekti podrže sa dodatnih sedam miliona dinara. Time se Čajetina svrstala među retke lokalne samouprave koje izdvajaju značajna sredstva za tu namenu, mnogo veća od pojedinih gradova koji raspolažu i mnogo većim privrednim, finansijskim i drugim resursima.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box