Klik na svetlost
klik na svetlost/19.10.2018.

Rođendan Kolarčevog narodnog univerziteta

klik-na-svetlost
  • Kolarčeva zadužbina
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


U Beogradu je na današnji dan 1932. godine otvoren Kolarčev narodni univerzitet, zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, koji je u tu svrhu testamentom zaveštao oko 50.000 dukata. Zgradu Kolarčevog univerziteta je projektovao srpski arhitekta Petar Bajalović.

Ilija Milosavljević Kolarac 1878. godine testamentom je sav svoj imetak ostavio srpskom narodu u cilju širenja nauke i kulture. Оd sveg imanja trebalo je osnovati Fond za podizanje srpskog univerziteta, koji će se zvati Univerzitet Ilije M. Kolarca osnovan sopstvenim trudom na korist svoga naroda. 


Skladno zdanje Kolarčeve zadužbine, površine 4500m2, podignuto je 1932. godine. Arhitekta Petar Bajalović najpre je pristupio rešavanju problematike prostora koncertne dvorane.

U izgradnji su primenjena najsavremenija naučna znanja o akustici tog vremena, pa se Velika dvorana i danas smatra najakustičnijom salom za potrebe muzičkih izvođenja u Beogradu. Zgrada na Studentskom trgu svečano je otvorena koncertom Beogradske filharmonije u koncertnoj dvorani, 4. februara 1932. 

Kolarčev narodni univerzitet otpočeo je svoju programsku delatnost 19. oktobra iste godine. Оd početka je otvoren za ljude iz različitih društvenih slojeva, različitog nivoa obrazovanja, različitog uzrasta, za sve one željne znanje i svesne njegove vrednosti.


PROČITAJTE JOŠ:

NEMANJA RADULOVIĆ - ESENCIJA ČISTE LJUBAVI

34. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL BEZ GRANICA

 EKSKLUZIVNI INTERVJU -HARI BENSON: NISAM BIO ROKENROL FOTOGRAF

 STIV AVERIL, INTERVJU - UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2

 MAJK GARSON: NEISPRIČANA PRIČA O BOUVIJU

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box