Klik na svetlost
klik na svetlost/14.06.2018.

Robert Alen, predavanje o siromaštvu

klik-na-svetlost
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Robert Alen, jedan od najznačajnijih savremenih ekonomskih istoričara, boravio je proteklih dana u Beogradu kao gost Izdavačke kuće Arhipelag i Centra za liberalno-demokratske studije. Tokom boravka u Beogradu Robert Alen je za domaće stručnjake iz oblasti ekonomske istorije i političke teorije održao predavanje na temu „Realne zarade kroz istoriju: projektovanje minimalne granice siromaštva kroz istoriju“.

Na zanimljivom predavanju, koje je u drugom delu preraslo u sadržajnu i plodnu raspravu, Robert Alen je iscrpno predstavio svoj uticajni model izračunavanja granice siromaštva kako u savremenom kontekstu, tako i kroz istoriju. U svom predavanju Alen se pozabavio i pitanjem kako se određuje granica siromaštva, kako se u novijim periodima, kao i ranije u modernoj istoriji menjala granica siromaštva i koji su sve ekonomski i neekonomski faktori uticali na to.

„Granica siromaštva u 37 najsiromašnijih zemalja na svetu danas iznosi 1,25 dolara dnevno“, rekao je profesor Alen. „Da li je moguće živeti sa 1,25 dolara dnevno i zadovoljavati minimalne zahteve za hranu, odeću i stanovanje?“

Beogradskoj publici Roberta Alena predstavio je Branko Milanović, naš poznati ekonomista i profesor na Postdiplomskom centru City Univerziteta u Njujorku.

Robert Alen (Masačusets, 1947) već decenijama je jedan od najpoznatijih ekonomskih istoričara. Godinama je bio profesor ekonomske istorije na Oksfordu, poslednjih godina je profesor na Univerzitetu u Abu Dabiju. Ključne oblasti Alenovih istraživanja su ekonomska istorija, tehnološke promene i javne politike. Među drugim delima, napisao je poljoprivrednu istoriju Engleske. Poznate su Alenove knjige o britanskoj i o sovjetskoj industrijskoj revoluciji, kao i njegova globalna ekonomska istorija koja je prevedena na više jezika. Istraživanja Roberta Alena posebno se bave razumevanjem procesa ekonomskog rasta, kao i preispitivanjem zašto su neke zemlje bogate a druge siromašne. Njegova istraživanja usredsređena su na merenje promena životnog standarda u Evropi i Aziji između 1600. i 1900. godine, na rast produktivnosti engleske poljoprivrede između 1300. i 1800. godine, na razvoj u industrijskoj revoluciji, kao i na proučavanje uticaja imperijalizma na privredni rast Azije između 1870. i 1940. godine.

Predavanje Roberta Alena drugo je u seriji predavanja koja će pod zajedničkim nazivom Beogradska predavanja iz ekonomske istorije (Belgrade Lectures on Economic History) jednom godišnje, u junu svake godine, po pozivu držati poznati svetski ekonomski istoričari. U junu prošle godine prvo predavanje u seriji Beogradska predavanja iz ekonomske istorije održao je poznati ekonomski istoričar Šefket Pamuk.

Izdavačka kuća Arhipelag i Centar za liberalno-demokratske studije već petu godinu dodeljuju Nagradu za najbolji naučno-istraživački rad iz ekonomske istorije Balkana za autore do 40 godina starosti. Beogradska predavanja iz ekonomske istorije predstavljaju nastavak nastojanja Arhipelaga i Centra za liberalno-demokratske studije da pitanja iz oblasti ekonomske istorije budu više zastupljena u akademskim istraživanjima i društvenim i javnim raspravama.

PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

BRANKO ROSIĆ - BUNTOM KROZ ŽIVOT

MUHAREM BAZDULJ - BEG OD PREDVIDLJIVOSTI

ZORAN PAUNOVIĆ - ŽIVOT JE LEPŠI AKO UMETE DA ČITATE

 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box