Klik na svetlost
klik na svetlost/17.02.2019.

Pola veka valjevskog Društva istraživača

klik-na-svetlost
  • Društvo Istraživača Vladimir Mandić - Manda / Facebook
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Društvo Istraživača Vladimir Mandić-Manda 


Izuzetan jubilej - 50 godina rada Mladih istraživača "Vladimir Mandić - Manda" osnovanog 16. februara 1969. godine, obeležen je danas u Valjevu. Prošlo je pola veka od osnivanja pokreta Mladih istraživača, i prvog Kluba mladih istraživača, iz kog je nastala i u svetu poznata Istraživačka stanica Petnica. Ovo je još jedna posebnost po kojoj je Valjevo prepoznatljivo u naučnim, obrazovnim, ali i širim krugovima. 

Današnje Društvo istraživača "Vladimir Mandić - Manda" osnovano je 16. februara 1969. godine, nakon nekoliko godina neformalnog organizovanja grupe mladih zaljubljenika u prirodu. Iste godine organizovana je i velika istraživačka akcija na Durmitoru. 

Godina velikog jubileja, u kojoj se obeležava pola veka trajanja jedne iskrene i orginalne ideje koja je generacije mladih ljudi naučila da vole i brinu o prirodi i da se bave naučno-istraživačkim radom.

Mnogobrojni Valjevci u zemlji i rasejanju prošli su u svojoj mladosti kroz kampove, akcije, sekcije u "Mladim istraživačima". Oni su nešto najlepše, najčistije i najzdravije što je u Valjevu opstalo. 

Od 1969. godine do danas u okviru Istraživača stasao je veliki broj uspešnih pojedinaca koji su naučili mnogo toga i o životu i stekli znanja i veštine koje su im omogućili da kasnije postanu uspešni profesionalci. 

Povodom velikog jubileja danas je u Valjevu, u Muzičkoj školi održana Svečana akademija. To je bila prilika za podsećanje na sve rezultate tokom ovih pet decenija rada, upoznavanje sa aktuelnim dešavanjima u Društvu, ali i za međusobno povezivanje različitih generacija Istraživača. Nakon toga u Centru za kulturu otvorena je izložba Istorijskog arhiva Valjeva posvećena prvim godinama Društva.


PROČITAJTE I:

NAJVEĆA ARHEOLOŠKA OTKRIĆA 2018


Društvo istraživača "Vladimir Mandić - Manda" prepoznatljivo je po okupljanju mladih u tematske grupe prema njihovim interesovanjima, poput speleološke, astronomske, geografske, biološke, arheološke, ekološke, grupe za ishranu u prirodi, etnološke, geološke, istorijske… Sa članovima grupa rade stručni saradnici sa fakulteta i instituta, kao i studenti, takođe članovi Društva. 

Ova omladinska organizacija primer je koji pokazuje da je ideja u vremenu nastanka bila dobra, da je preživela transformacije društva i da i danas okuplja mlade iz celog Kolubarskog okruga, koji sa svojim starijim drugarima uz nadzor studenata, profesora i naučnika koračaju kroz prirodu, brinu o njoj, razvijaju ljubav prema nauci. Društvo istraživača je danas prepoznatljivo po tome što njegovo rukovodstvo čine veoma mladi ljudi, među kojima neki još nisu punoletni. 

Iz pokreta Mladih istraživača nastala je u svetu poznata Istraživačka stanica Petnica, koja danas radi sa mladim talentima zainteresovanim za nauku iz celog sveta. 

Tokom cele 2019. godine biće organizovane aktivnosti sa ciljem obeležavanja 50 godina Društva istraživača. Tokom proleća su planirane izložbe fotografija o istraživanju pećine Šuplja lipa (Boško Đoković), "Istraživači u 50 slika" (Miroslav Jeremić), "Durmitor 1969." (Boško Đokovič). Tokom leta će biti organizovana velika istraživačka akcija, kao i Memorijalna akcija na Durmitoru kada će se Istraživači prisetiti tragično poginulog člana Speleološke grupe koji je poginuo na ovoj planini 29. jula 1969. godine, a po kome Društvo nosi ime.

Akcija „Durmitor 69“ bila je praktično završena, kada su speleolozi, 29. jula 1969, rešili da kratko obiđu novouočenu pećinu u Todorovom dolu i „rekognosciraju“ je. I to je bilo gotovo, a Manda je, zle sudbine, primetio da postoji izlaz i na drugoj strani od one gde su ušli. Krenuo je da ga proveri, izdao ga je sipar pod nogama, strmoglavio se na podest ispod tog izlaza, leteo oko dva metra... Povrede glave bile su smrtonosne. Valjevci kažu da je ponos svih istraživača što Društvo nosi njegovo ime i što ih posle toliko godina sećanje na Mandu okupljaju u istraživačkoj ideji.

Prvi predsednik Društva istraživača Dušan Mihajlović privodi kraju pisanje knjige o nastanku i prvim godinama pokreta Mladih istraživača za koje danas kaže da su nešto najvažnije što je postigao u životu. Za kraj ove godine predviđen je i stručni skup u Beogradu posvećen pokretu Mladih istraživača i njegovom značaju za razvoj mnogih generacija mladih u našoj zemlji.

VIŠE NA KALEIDOSKOP MEDIA:

¶ Istražite sa nama neobično ostrvo FLORES, na kojem je sasvim normalno da prvu jutarnju kafu popiješ na vrhu vulkana, da izbliza gledaš tradicionalnu borbu bičevima i odeš u goste strašnim komodo zmajevima ¶

¶ Koja su najveća arheološka otkrića 2018? ¶

¶ Vodimo vas kroz oblast Anda u vreme Inka - MAČU PIKČU - Magija napuštenog grada ¶


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.