Klik na svetlost
klik na svetlost/25.05.2019.

Otvoren Muzej SPC u Sentandreji

klik-na-svetlost
  • Sentandreja / Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaNovi Muzej Srpske pravoslavne crkve eparhije budimske, koji je otvoren u Sentandreji, najveći je srpski muzej van granica Srbije, ali pokazatelj, kako je istakao ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, da je srpski narod svoj životni opstanak izjednačavao sa potrebom održanja svoje kulture, duhovne i materijalne.

Otvaranju muzeja, koji svedoči o prisustvu srpske kulture na prostoru eparhije budimske pre i nakon Velike seobe Srba 1690, prisustvovali su i patrijarh Irinej, državni sekretar za veze sa crkvama i manjinskim zajednicama u Vladi Mađarske Šoltes Mikloš, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković. 

"Južna tačka srpskog kulturnog prostora nalazi se na Atosu, u manastiru Hilandar, a severna upravo ovde, u slavnoj Sentandreji", rekao je Vukosavljević.

On je konstatovao i da pomisao na Sentandreju izaziva u nama i osećanje ponosa i osećanje melanholije".

"Prvo, zbog bogatog nasleđa naših davnih sunarodnika, a drugo zbog činjenice da su protok vremena i istorijski procesi učinili da je ovde preostalo malo Srba", rekao je Vuksavljević. 

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije je 2018. godine iznosom od pet miliona dinara sufinansiralo uređenje muzejskog izložbenog prostora, a 2019. su obezbeđena sredstva u iznosu od 330.000 evra za završetak radova u okviru obnove i adaptacije zgrade novog Crkvenog muzeja u Sentandreji. 

Krajem 2016. vlada Mađarske je posebnom odlukom, preko ministarstva za ljudske resurse, obezbedila sredstva za prioritetne projekte Srpske pravoslavne crkve u Mađarskoj, dotaciju u iznosu većem od pet miliona evra. Od tog iznosa, oko 2,5 miliona evra bilo je namenjeno obnovi kompleksa Preparandije, nekadašnje učiteljske škole, u koji je po završetku radova smešten Muzej Srpske pravoslavne eparhije budimske. 

Nova stalna izložbena postavka od preko 450 eksponata sadrži vredna umetnička dela na čijem prikupljanju su posvećeno radile Galerija i Biblioteka Matice srpske, a vizuelni identitet celokupnog izložbenog prostora, kao i osmišljavanje koncepcije stalne izložbene postavke, realizuje se u saradnji sa Galerijom Matice Srpske iz Novog Sada, saopšteno je iz ministarstva kulture informisanja.


PROČITAJTE I:

AJA SOFIJA POSTAJE DŽAMIJA?


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box