Klik na svetlost
klik na svetlost/19.05.2019.

Noć muzeja - Sloboda kao inspiracija

klik-na-svetlost
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaJoš jedno omiljeno druženje u muzejima, manifestacija Noć muzeja koja je održana u subotu 18. maja, sve od 16 časova do ponoći, probudila je publiku širom Srbije u preko 40 gradova, na 155 lokacija sa 225 različitih dešavanja, dokazujući iz godine u godinu da za uzbudljive priče iz kulture, umetnosti, istorije i nauke vlada veliko interesovanje!


Inspirisani ovogodišnjom temom „Sloboda“, muzeji, galerije i brojne ustanove kulture u celoj zemlji, preko šezdeset lokacija širom Beograda otvorilo je svoja vrata brojnoj vernoj, ali i novoj publici svih uzrasta! Na hiljade posetilaca Noći muzeja u Beogradu istražilo je svet neverovatnih ogledala izloženih u Etnografskom muzeju, otkrivajući zanimljive priče ovih predmeta, ali i njihovu važnu ulogu u narodnim običajima, verovanjima i svakodnevnom životu.

Šarenilo hipi pokreta, ali i važne društvene, prilično revolucionarne poruke koje se iza toga kriju, zaintrigirale su posetioce Galerije ULUS gde je u Noći muzeja otvorena izložba „Vudstok – poslednja utopija“.

Najintrigantnija postavka ovogodišnje Noći muzeja, izložba Uprave carine Republike Srbije o neočekivanim stvarima koje putnici pokušavaju da prokrijumčare preko granice, ujedno je bila i jedna od najposećenijih. Fascinantnim pozorišnim performansom „The Box 2.1“, koji spaja naučne trikove, laserske i svetlosne efekte, Njegoševe poruke i plesne pokrete, domaći reditelj Nikola Zavišić i Radio.Nica oduševili su posetioce Paviljona „Cvijeta Zuzorić“.

Veliko interesovanje vladalo je za vođene ture kroz Bajrakli džamiju i sinagogu „Sukat Šalom“, Pedagoški muzej privukao je armiju najmlađih posetilaca, dok su cele večeri znatiželjni posetioci strpljivo čekali u red da zavire u fascinantnu Palatu Srbije (SIV).

Narodni muzej Šabac poveo je svoje posetioce na putovanje kroz vreme uz neverovatne ljubavne priče iz prošlosti, kao i jednu spremnu za budućnost! Izložba „Kako smo se voleli“, uz stalnu postavku koja je ovom prilikom predstavljena, privukla je više od 1.500 oduševljenih posetilaca.Veliki broj Nišlija u Noći muzeja posetio je Univerzitetsku biblioteku „Nikola Tesla“ u kojoj je otvorena izložba „Krila Vilingrada“! Prateći razvoj vazduhoplovstva u tom gradu tokom proteklog veka, posetioci su oduševljeno istraživali padobransku opremu, makete aviona, artefakte vazduhoplovne komande, ali i predmete iz privatnih kolekcija.

Za Sombor više od neverovatnih 500 posetilaca zabeležila je izložba radova čuvenog francuskog impresioniste Anrija de Tuluz-Lotreka u Kulturnom centru „Laza Kostić“.  I izložba „Milenina dvorska vizura“ privukla je više od 500 posetilaca u Galeriju Milene Pavlović Barili u Požarevcu, a neke od karikatura naše slavne umetnice ovom prilikom su prvi put prikazane u javnosti. Fascinantnom pričom o neobičnom novčiću, razglednici, jednom Hadrijanu i poniznoj Sofiji Narodni muzej Veliko Gradište pokazao je da posetioci Noći muzeja umeju da prepoznaju i nagrade zanimljive i inovativne muzejske prakse.

 

 

 

  

 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.