Klik na svetlost
klik na svetlost/3.10.2018.

Kaleidoskop media - drugi rođendan!

klik-na-svetlost
 • Marijana Mitrović
 • Gordana Tadić
 • Snežana Gojković
 • Promo
 • Dunja Ćirić
 • Dunja Ćirić
 • Dunja Ćirić
 • Marko Đoković
 • Aleksandrija Ajduković
 • Aleksandrija Ajduković
 • Promo
 • Aleksandrija Ajduković
 • Aleksandrija Ajduković
 • Printscreen / YouTube
Autor fotografije:
Reč urednice: Gordana Tadić

Prošle su dve godine, od kada smo baš 3. oktobra 2016. godine širom otvorili vrata kreativne platforme portala Kaleidoskop media čitaocima željnim drugačijeg sadržaja od zaprljane medijske svakodnevnice.

I drugu godišnjicu posvećujemo svima koji su verovali u tim koji i dalje predano istražuje, piše, fotografiše, snima, kreira, programira… Tim koji radi sa optimizmom i pored velikih teškoća sa kojima se oni koji se bave kulturom u Srbiji suočavaju.

Ni za milimetar nismo skrenuli od zacrtanog pravca i cilja, i dalje smo sigurni da kulturne sadržaje treba plasirati na intenzivnom dnevnom nivou, jer su oni nasušna potreba svakog čoveka. I što je medijska “rijaliti stvarnost” agresivnija, mi smo još sigurniji da radimo pravu stvar za dobrobit građana Srbije. Čovek u svojoj suštini nije “kodiran” za negativne sadržaje, ali mu se to ovde nudi na svakom koraku i u ogromnim količinama. Zasipanje ogavnostima služi za otupljivanje mozga i čula i sasvim je jasno da je krajnji cilj novo kodiranje građana Srbije. Na to ne pristajemo!

Verujemo da talenat i krativnost moraju imati mnogo više mesta u medijima. Zbog toga Kaleidoskop media i postoji i zarad toga smo u skoro nemogućoj misiji – kreiramo platformu bez takozvanih finansijera. Ta, ogromna teškoća donosi nam i najvažniji benefit – slobodni smo od bilo kakvih spoljašnjih uticaja na uređivačku politiku.

Na ovaj drugi rođendan sa ponosom saopštavamo da je iza nas 730 dana neprekidnog rada u koje su svoje znanje, veštine, energiju, rad utkao tim od preko 30 saradnika, kolumnista, fotoreportera, dva dizajnera, montažer, programer.

Napravili smo medijsku bazu od preko 2.000 objavljenih tekstova, analiza, intervjua, vesti, više od 15.000 vrhunskih fotografija, 250.000 otvorenih veb strana, 100.000 jedinstvenih posetilaca, osam svetski eksluzivnih intervjua, skoro 4.000 pratilaca na Fejsbuku. Podržali smo veliki broj pojedinaca, nevladinih organizacija i kulturnih institucija.

Otkrivali smo priče kojih su se “prihvatali” mediji sa milionskom čitanošću i gledanošću, a da nisu navodili izvor koji je priču otkrio. To je nekada, ne tako davno, u medijskoj sferi bilo nedopustivo. Verujemo da naš rad nije borba sa vetrenjačama i da će kvalitet naći mesto koje mu pripada.

Kruna naše druge godine postojanja je medijski projekat koji smo pokrenuli – zaštita nematerijalne kulturne baštine kroz novoformiranu rubriku – Identitet u amanet.

U determinisanoj želji da budemo vodič narednim generacijama ćemo serijom tekstova u okviru projekta “Identitet u amanet” (prva faza – svadbeni običaji), podržanom od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Etnografskog muzeja u Beogradu, pokušati da razdvojimo istinu od predubeđenja, “pravo” od falsifikovanog kada su svadbeni običaji u Srbiji u pitanju.

Naša ekipa obišla je Srbiju, terenski rad je u završnoj fazi, a na našem portalu čitaoce uskoro očekuje serijal tekstova i video priloga koje smo zabeležili tragajući za elementima kulturne baštine koja je sačuvana do danas.

Naše tekstove tokom cele godine prenosile su kolege iz mnogih redakcija, a posebno zahvaljujemo kolegama iz Vremena, Danasa i Blica.

Velika zahvalnost i svima koji su verovali u nas i obećavamo još uzbudljiviju i bogatiju tekstovima i događajima godinu pred nama.


ČITAJTE KOLUMNE NA KALEIDOSKOP MEDIA: 

MIHAILO MEDENICA

DRAGOLJUB DRAŽA PETROVIĆ

TEOFIL PANČIĆ

MILICA PILETIĆ

LJUBICA R. KUBURA

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box