Klik na svetlost
klik na svetlost/13.11.2018.

Jubilej Kolarca - 140 godina postojanja!

klik-na-svetlost
  • Marijana Mitrović
  • Promo
  • Marijana Mitrović
Autor fotografije:

Kaleidoskop media


Povodom 140 godina rada Zadužbine Ilije M. Kolarca, u nedelju 18. novembra u 11 časova biće dodeljene plakete Odbora za izuzetan doprinos programskoj delatnosti i Godišnja nagrada Galerije za najbolju samostalnu izložbu u sezoni 2017/2018. Imena nagrađenih biće objavljena na samoj ceremoniji dodele priznanja.U muzičkom delu programa biće održan solistički koncert Najuspešniji mladi muzičar u 2017. godini, u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije, Filip Tomić, violončelo.
Večernji program: 18.11. u 20 časova - Koncert gudačkog kvinteta Wiener Kammersymphonie (Beč).Zadužbina Ilije M. Kolarca je osnovana 1878. godine kao Književni fond i Fond za izgradnju Narodnog univerziteta. Sve do danas, Zadužbina ostvaruje svoju delatnost u skladu sa testamentarnom voljom svog osnivača. Kolarčev narodni univerzitet je počeo sa radom 1932. godine.

Kolarčev Centar za muziku, od osnivanja, u kontinuitetu organizuje koncerte, muzičke promocije i edukativne programe u oblasti muzičke kulture, koji ovu instituciju čine posebnom i prepoznatljivom, kako zbog vrhunskih muzičkih umetnika koji su gostovali u Velikoj dvorani, tako i zbog promocije mladih muzičkih umetnika.

Centar za predavačku delatnost, takođe, od osnivanja u toku godine organizuje više od 200 predavanja, po konceptu dodatne doživotne edukacije, ali i promocije najnovijih naučnih istraživanja koja upućuju na razvoj i napredak u svim oblastima života.

Centar za nastavu stranih jezika, prva škola stranih jezika u Srbiji, ove godine obeležava 85 godina rada.

Programi u Likovnoj galeriji, Art bioskopu, novoformirana galerija za digitalnu i multimedijalnu umetnost ArtLab, knjižara „Aleksandar Belić“ deo su svakodnevnih aktivnosti Kolarca.

Zadužbina Ilije M. Kolarca je dobitnik svih najviših priznanja za svoj rad i ukupnu delatnost.

U uvodnoj reči predsednika Odbora Kolarčeve zadužbine, dr Aleksandra Belića, na svečanom otvaranju Kolarčevog narodnog univerziteta, davne 1932. godine, rečeno je:

„Prokrčiti nove puteve znanju i prosvetiti, moralnim, duhovnim i stvarnim disciplinama, stvoriti za njih naročito interesovanje, uzdići ljubav prema napretku, kulturi i znanju i zameniti takvim rapoloženjima u našem narodu, koliko se god više može, prazno provođenje vremena i često uzaludno traženje zadovoljenja dubljih i ozbiljnijih interesovanja – jedan je od krajnjih ciljeva kojima teži Kolarčeve narodni univerzitet“.

Ovo su reči koje su trajna programska obaveza ove institucije.

STVARAMO TRADICIJU ZA BUDUĆNOST, moto je koji nas osnažuje u važnoj godini jublija.


PROČITAJTE JOŠ: 

NEMANJA RADULOVIĆ - ESENCIJA ČISTE LJUBAVI

ROĐENDAN KOLARČEVOG NARODNOG UNIVERZITETA
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box