Klik na svetlost
klik na svetlost/16.11.2018.

Filmski trijumf Zlatibora u Milanu

klik-na-svetlost
  • FICTS
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaIako je svoju premijeru doživeo pre više od godinu dana, dokumentarni film „250 stepenika“ ne prestaje da oduševljava publiku i stručni žiri. Poslednju u nizu pohvala za veličanstveno prikazanu priču o generaciji košarkaša predvođenih trenerom Svetislavom Pešićem, koja je 1987. osvojila Svetsko prvenstvo u Bormiju, ekipa produkcije PGMnetwork zaslužila je u Milanu, na 36. međunarodnom festivalu sportskog filma FICTS.

Zlatiborski Festival dokumentarnog sportskog filma trijumfalno se predstavio na „festivalu festivala“ koji se ovih dana održava u Milanu. Reč je o manifestaciji koja okuplja 16 festivala sa sportskom tematikom sa pet kontinenata, koja broji 116 zemalja članica.


Zlatibor je na ovaj skup koji se organizuje po 36. put poslao dva filma prikazana ove godine,  pobednika „250 stepenika“ u produkciji PGM Sportnetworka i „Beograd, kolevka košarke“ u proizvodnji košarkaške Evrolige. Drugi film prikazan je u četvrtak uveče, a „250 stepenika“ su ispraćena dugim aplauzom i dodeljenom nagradom!


PROČITAJTE JOŠ:

PUT OKO ZLATIBORA

PASTIRSKA BAJKA O DOBRILI I PLETILJAMA

PRIZNANJE IZ OKSFORDA OPŠTINI ČAJETINA


Mimo uobičajene prakse da se imena dobitnika priznanja objavljuju na završnoj večeri, odmah po završetku projekcije, dok je još očekivao aplauz, Enco  Kapielo, generalni sekretar  Međunarodnog udruženja televizijskog spotrtskog filma (FICTS), saopštio je da je našem filmu dodeljena „Počasna medalja“ u kategoriji „Dokumentarni timski sport“.

Nagradu je primio Vladimir Pajić, autor filma, koji je pozvao celu ekipu koja je realizovala projekat da takođe izađe na podijum. Profesor Franko Askani, predsednik FICTS, uručio je Vladimiru Pajiću medalju i prigodnu plaketu.

Projekcija je izazvala veliku pažnju. Osim Saše Đorđevića, prisutan je bio i Dejan Stanković, bivši fudbalski reprezentativac, ali i nekadašnji italijanski reprezentativci Rikardo Pitis i David Pesina, takođe učesnici juniorskog Mundijala u Bormiju 1987. Bio je i njihov tadašnji selektor Filipo Faina, takođe i Luka Kjaboti, jedan od najpoznatijih italijanskih košarkaških novinara, šef pres-centra tokom takmičenja u Bormiju 1987. godine.

Saša Đorđević je, u neku ruku i domaćin jer živi u Milanu, je na sebi svojstven način, sa puno šarma, govorio o svojoj generaciji  koja je trijumfom u Bormiju završila juniorski staž i zakoračila u svet odraslih u kome je takođe ostavila dubok trag. Franko Askani je „učlanio“ Đorđevića  u „Kuću slavnih“ FICTS u kojoj su najpoznatije ličnosti iz sveta sporta i kulture.

Film je svojom spontanošću i nenametljivošću, sa odličnom kamerom i sjajnom montažom, izazvao mnogo emocija, kao  omaž jednoj sjajnoj generaciji košarkaša ali i kao oda prijateljstvu i drugarstvu koje nisu narušile ni ružne godine koje su usledile samo nekoliko godina posle sjajaj u Bormiju.

Tokom 5 dana festivala biće prikazano 160 ostvarenja u 7 kategorija. Svečano zatvaranje i zvanično proglašenje pobednika predviđeno je za ponedeljak uveče, ali Zlatibor je već pobedio.


Tekst je deo projekta “Zlatne priče” koji je sufinansiran sredstvima opštine Čajetina za sufinansiranje projekata  proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2018. godini.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box