Klik na svetlost
klik na svetlost/9.05.2017.

Novi polet za Evropu

klik-na-svetlost
  • Promo
Autor fotografije:
Izvor: Evropski pokret u Srbiji

Evropski pokret u Srbiji i ove godine obeležava Dan Evrope, 9. maj, nizom manifestacija organizovanih u saradnji sa Međunarodnim evropskim pokretom i Mrežom Evropskog pokreta u Srbiji. Moto ovogodišnjih događaja je Novi polet za Evropu koji poziva na razgovor i zajedničko traženje rešenja za izazove pred evropskim društvima.

U utorak, 9. maja, na Trgu Republike u Beogradu, u periodu od 12 do 15 časova biće organizovana tradicionalna Ulična akcija. Volonteri i aktivisti Foruma mladih EPuS-a će deliti informativne i promotivne materijale i razgovarati sa građanima o mogućnostima uključivanja i doprinosa pozitivnim promenama u društvu. Građani će imati prilike da ocene javne usluge i podele svoja iskustva sa administracijom na štandu kampanje JA u centru pažnje.

Štand će u 12 časova posetiti Mihailo Crnobrnja, predsednik i Maja Bobić, generalna sekretarka EPuS-a, kao i članovi Izvršnog odbora koji će se pridružiti razgovoru sa građanima.

U četvrtak, 11. maja, u večernjim časovima, na Cvetnom trgu biće upriličeno Filmsko veče - projekcija na otvorenom filma "Franc" Fransoa Ozona. Projekcija počinje u 20 časova, ulaz je slobodan.

Tradicionalno interesantni Kafanski razgovori ove godine će biti posvećeni temama budućnosti EU i evropske integracije Srbije, socijalnom dijalogu i vrednostima solidarnosti i održivog rasta, kao i perspektivama mladih u Srbiji.

Dan Evrope biće obeležen i širom Srbije, a posebno u Lazarevcu gde će EPuS - Lazarevac organizovati izložbu rukotvorina i umetnina Naših ruku delo.

EPuS će nastaviti obeležavanje Dana Evrope tokom narednih mesec dana, organizacijom stručnih debata u Jagodini i drugim gradovima, kao i svečanom dodelom priznanja Doprinos godine Evropi za promociju evropskih vrednosti i integracija u Srbiji.

Dan Evrope obeležava se svake godine u Evropi 9. maja, u znak sećanja na pobedu nad fašizmom 1945. i deklaraciju Roberta Šumana, francuskog ministra spoljnih poslova, koji je 1950. godine najavio projekat pomirenja i ujedinjenja u Evropi - osnivanje Evropske zajednice za ugalj i čelik, koji se vremenom razvio u Evropsku uniju.

Pročitajte još:
Noć muzeja: Revolucije umetnosti i kulture
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box