Klik na svetlost
klik na svetlost/6.12.2017.

KC REX ostaje bez prostora

klik-na-svetlost
  • Andrea Krželj
  • Andrea Krželj
  • Andrea Krželj
  • Andrea Krželj
  • Andrea Krželj
  • Andrea Krželj
  • Andrea Krželj
Autor fotografije:

Izvor: B92

 

Nakon skoro četvrt veka rada i stvaranja u Jevrejskoj 16 na Dorćolu Kulturni centar Reks i Fond B92, pod čijim pravnim okvirom funkcioniše Reks, iseljavaju se iz ovog prostora.

Tokom postojanja, KC Reks (Rex) je u zgradi koja je mu je bila dom od 1994. osmislio i organizovao nekoliko stotina projekata angažovanog filma, multimedijalnih izložbi, nove muzike, debatnog programa, alternativnog pozorišta, vizuelnih umetnosti i savremenog plesa.

DEJVID RASEL, američki vizuelni umetnik u septembru je odžao svoj čuveni Master-klas upravo u REX-u. Više o tome pročirajte OVDE.

Reks je izrastao u jedan od najdinamičnijih i najživljih nezavisnih centara za kulturu na prostoru bivše Jugoslavije. Od osnivanja uključen u aktuelna socijalna i politička kretanja, Reks je pružao mogućnost umetnicima, kulturnim radnicima i aktivistima tamo gde zvanične institucije nisu mogle ili želele da ih pruže i aktivno sarađivao sa kolegama iz zemlje i sveta. Od 1994. godine u realizaciju Reksovih programa uključile su se hiljade pojedinaca svih profesionalnih orijentacija, a kroz prostor je do danas prošlo više od pola miliona ljudi.

Iz zgrade u Jevrejskoj 16 Fond B92 izveo je neke od najpoznatijih i najuspešnijih humantarnih akcija na ovim prostorima – Bitku za bebe i Bitku za porodilišta, tokom kojih je opremio zdravstvene ustanove širom Srbije sa preko 200 inkubatora za prevremeno rođene bebe i više od 3,5 miliona evra vrednom opremom za porodilišta, izgradio je 7 sigurnih kuća za zbrinjavanje žena sa iskustvom nasilja u porodici u različitim delovima zemlje, nabavio je mobilni mamograf uz pomoć kojeg je preko 30.000 žena pregledano u skriningu na rak dojke, promovisao je davalaštvo krvi i opremio mobilni transfuziološki autobus u kojem je prikupljeno više od 7.000 litara neophodne krvi, organizovao je 13 izdanja filmskog festivala Slobodna zona za preko 200.000 poklonika angažovanog filma i producirao obrazovne programe sa upotrebom filma u nastavi uz koje je učilo i još uči više od pola miliona đaka u Srbiji. Dosledno sledeći i promovišući vrednosti humanog i otvorenog društva, Fond B92 osmislio je i organizovao i projekte i akcije kao što su ONAsnaživanje, Bitka za znanje, Centar za bezbedni internet, Bitka za škole, Re:Generacija, Samo kažem, Vremeplov, Info-park, Pregled za sve, Kampanja protiv raka dojke, Pokret za brigu o starima 65+, Hrana za sve...Reks će se od nekadašnjih i sadašnjih saradnika i publike oprostiti retrospektivnim programom „Javno pakovanje“ u poslednjoj nedelji decembra, koja će cela biti posvećena neformalnom prelistavanju, preslušavanju, pregledanju arhive inicijativa pokrenutih i događaja održanih u ovom prostoru u proteklih dvadeset i više godina i razgovoru o značenju i značaju ovog prostora za generacije aktivista, umetnika, kulturnih radnika i građana. Svoj posvećeni rad na razvoju tolerantnog i odgovornog društva i poboljšanju društvenih i kulturnih okolnosti ugroženih društvenih grupa Fond B92 i KC Reks nastaviće i dalje, sa neke druge lokacije, uz pomoć brojnih donatora, prijatelja, saradnika i građana kao i do sada.

Zgrada u kojoj KC Reks postoji više od 20 godina, a u kojoj je od svog osnivanja pre skoro 15 godina radi i Fond B92, sagrađena je početkom tridesetih godina XX veka po projektu arhitekte Samuela Sumbula za potrebe jevrejskih društava Oneg Sabat i Gemilut Hasadim. Zgrada je posle Drugog svetskog rata i dalje bila u vlasništvu Jevrejske opštine, u kojoj je bio Dom starica i staraca mojsijevaca sve do 1953. kada ju je Jevrejska opština prodala Narodnom odboru opštine Stari grad u Beogradu. Od tada je korišćena u najrazličitije svrhe, a u periodu posle pedesetih godina prošlog veka u njoj je neko vreme radio i bioskop „Braća Baruh“.Za potrebe snimanja filma Crni bombarder, početkom devedesetih na fasadi je ispisan naziv BIOSKOP REX. Od 1994. Radio B92 od opštine Stari grad iznajmljuje ovaj prostor, renovira ga u potpunosti i pretvara ga u alternativni Kulturni centar Reks, sa raznolikim sadržajima i internacionalnim programima. Prema rešenju Agencije za restituciju 2016. godine, Jevrejskoj opštini u Beogradu vraćen je prostor u Jevrejskoj 16 kao kompenzacija za neke od prostora koji su nacionalizovani posle Drugog svetskog rata i koje država nije mogla da vrati Jevrejskoj zajednici. Fond B92 i Reks nastavili su da prostor iznajmljuju od Jevrejske opštine, ali je pre nekoliko dana od zakupodavac otkazao ugovor.

PROČITAJTE I: TEOFIL PANČIĆ: DIM, ŠMEK SLOBODE I LEVI PURITANIZAM

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box